Dzięki za sugestie. Z tym olejem to jest tak że wziąłem go do tej rybki tylko do smażenia, bo niby te zdrowe tłuszcze wielonianasycone - jak lniany - średnio się do tego nadają. Ale tak jak mówię, będę się starał ograniczać smażenie, a jeśli już to użyję takiego z wysoką temperaturą dymienia.
"Najkorzystniej jest przygotowywać dania w taki sposób by były w miarę lekkostrawne. Tak więc zarówno obciążających przewód pokarmowy pokarmów (takich jak chociażby strączki) jak i zbyt agresywnej obróbki termicznej (długotrwałe smażenie, długotrwałe grillowanie, przypalanie jedzenia) uznać należy za niepożądane." Oleje roślinne nie są [...]
Witam...mam pytanie...bo się już spotkałem z dwoma wersjami...chodzi mi o ważenie miesa....jeśli wliczamy wszystko do diety to podczas przygotowania posiłków ważymy mięso przed czy po przygotowaniu (gotowanie, smażenie, grilowanie)?
Zamiast tej karkówki mogę dać śledzie solone? Mogę je podsmażyć ze 2-3 minuty po obu stronach, czy to źle dla nich wyjdzie i lepiej tylko wymoczyć w wodzie? Czy takie krótkie smażenie negatywnie wpłynie na tłuszcze w nich zawarte?
Panierke i smażenie na głebokim tłuszczu powinno się unikać. Lepiej piec, gotować lub dusić. No spoko, piekarnik jest zawsze dostepny wiec spoko. Jeszce dzis porobie zmiany w diecie, i wstawie zdjecie diety ponownie z tymi zmiankami! jakbys mogl jeszcze raz zerknac potem bylo by elegancko! Szykuje sie dobry rok! :) Dzieki wielkie za pomoc, czekam [...]
Tłuszcze: smażyć na smalcu i na maśle ? To na pewno nie ma nic wspólnego ze zdrową dietą, a już na pewno nie zbudujesz sylwetki na smalcu. Raczej smażenie na tłuszczach powinno się omijać.
Witam. Nie wiem czy to dobry dział, jeżeli nie to z góry przepraszam. Od tygodnia noszę się z zamieram kupna patelni grillowej. Słyszałem że smażenie na niej jest zdrowe i bez dodatku tłuszczu. I tu mam problem. Nie wiem jaką wybrać. Czytam i czytam i nie wiem dalej jaką, co można na niej przygotować, czy warto (czy po prostu kupić coś innego np. [...]
Poprawione - te pistacje są tak do przegryzienia przed komputerem przez cały dzień - nie na jednym posiłku. Smażenie na PAM. Jest o 20 więcej białka ale to po prostu przy którymś posiłku obetnę mięcha. Przed i po treningu wjeżdża bcaa, czy uważasz, że dobre by było zakupienie L-karnityny i omega 3? Czy przed snem zamiast tego łososia mogę dobić [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
To jak tak dobrze idzie to mam jeszcze jedno pytanie czy białko serwatkowe traci swoje wartości dodane np. do owsianki czy omleta (gotowane, smażenie)?
Rozumiem i cieszę się,że masz świadomość w/w zależności :-) Moje sugestie: 1.Przygotowanie: -paruj, -gotuj, -grilluj , -piecz, -smaż (na teflonie lub np. na beztłuszczowym sprayu)nie dodając żadnych kalorii. Powyższa kolejność nie jest przypadkowa! Warunkuje najlepszy z dietetycznego punktu widzenia sposób na przygotowanie posiłków,pozwalający [...]
witam czy smażenie fileta z piersi kurczaka na patelni jest niezdrowe ? przeciez np Michal Karmowski zawsze smazy bo mowia mi zebym sie uspokoil troche z tym smazeniem bo to tez szkodliwe
o tak?: Czyli – mówić o smażeniu bez tłuszczu nie można, bo coś takiego po prostu nie istnieje. Jeśli kładzie się na suchej patelni mięso, czy warzywa, można mówić o prażeniu potraw. Ale taki zabieg jest bardzo szkodliwy – spali skórkę, a mięsa w środku nie przygotuje odpowiednio. To proces, który, by był zdrowy, należy przeprowadzić bardzo szybko [...]
Witam serdecznie, krotko o sobie: waga 80kg, mieszkam i pracuje w Belgii na produkcji. Doswiadczenie z siłownią mam kilkuletnie od czasów liceum. Mam 26 lat i 180 wzrostu około. Wg mnie mam dobrą sylwetke, ale z oponką, jakies zarysy miesni tez są. Chce zrobic redukcje tkanki tłuszczowej, a potem masa. Pracuje na 2 zmiany, jeden tydzien na 4-5 [...]
Smażenie. :-) Na "zero"-przyjmuj tyle kcal. ile wynosi podstawowe zapotrzebowanie od stanu obecnego. Zmieniony przez - BodyLine w dniu 2015-01-26 19:31:54
Malcerz - glikoalkaloidy sa takze w pomidorach, wiec je również należałoby wykluczyć z diety albo smazyć przemysłowo idąc za twoim tokiem rozumowania. Poza tym dlaczego polecasz smalec skoro jeszcze niedawno przestrzegałeś przed rakotworczym kwasem oleinowym, który jest dominujacym KT w smalcu: [...]
1. rzepakowy jest lepszą opcją od słonecznikowego, do smażenie zwłaszcza, sugerowałbym jednak smażyć na PAMie, a jak nie to na smalcu. 2. BF jako że masz również mało mięśnia będzie zapewne na poziomie około 15% +/-. 3. Jak to stałe menu to niestety bieda, także sporo czytania przed Tobą.