siema!! mam pytanie odnosnie ryzu, a mianowicie: kupilem ryz, a na opakowaniu jest napisane 4torebki po 100g. ale nie wiem czy te 100g jest w tej torebce po ugotowaniu czy przed?? a jesli przed ugotowaniem to jaka jest waga tego ryzu po ugotowaniu (jednej torebki)?? ThX!! pozdrawiam, Przemek
Mam takie pytanie, worek ryzu przed ugotowaniem wazy 100g, po ugotowaniu jego waga wzrasta, a w zalozeniach diety jest np zeby zjesc 100g, wiec jem caly worek czy 100g tego po ugotowaniu? A w zwiazku z tym czy dane podane w tabelach dotyczace kalorii itd dotycza jednego worka czy 100g ryzu po ugotowaniu? To samo z makaronem, kasza... Przepraszam [...]
Siemanko mam pytanie bo zawsze mnie zastanawiało mamy zjeść 100g ryżu po ugotowaniu czy 100g ryżu przed ugotowaniem po (po ugotowaniu 200-250g) nieraz mam bez torebeczek i się zastanawiałem
Podpowiedzcie mi, czy wagę produktów (chodzi o dietę) określa się po ugotowaniu czy też przed (np. czy ważymy 100g ryżu po ugotowaniu czy też 100g ryżu przed ugotowaniem)?
Przeczytałem na innym forum że 100g ryżu po ugotowaniu waży około 300-350g.Wiec mam takie pytanie: jeśli w 100g przed ugotowaniem jest 350 kcal to po ugotowaniu w 300g jest cos około 1000kcal ?-.-
Zastanawia mnie jak liczycie wagę niektórych produktów np. pierś kurczaka, przed gotowaniem, pieczeniem etc czy po, bo np. 100g ryżu po ugotowaniu waży ok 300g, ale torebka to torebka, więc liczę jako surowy bo wiadomo,ze później naciąga wodę, a jak jest z piersią? też liczycie wagę przed ugotowaniem? bo np 100 g piersi po ugotowaniu waży ok 70g.
Czy znacie jakies potrawy dla kulturysty "zapychajace" zoladek: Takie jak np 100g ryzu (po ugotowaniu zajmuje duza objetosc ale ma 80%wody) lub np: Makaron (dobrze ) zatyka Znacie jakies inne pozywne , wartosciowe potrawy dajace uczucie sytosci ??
Rice Protein Pudding - duża objętość, petarda w smaku w biedniejszej wersji może mieć 60-80g węgli, w bogatszej dobijałem w nim do 260g węglowodanów %-) Potrzebujemy: 100g ryżu przed ugotowaniem(po ugotowaniu chcemy go mieć około 400g) 90g izolatu (tutaj dostosujcie ilośc pod swoje makro) 15g żelatyny 1g gumy ksantanowej 40 tab słodzika(proszę [...]
[...] odżywczymi, wydaje się że też nie powinny ulec poważnemu zubożeniu. Zazwyczaj na opakowaniach ryżu podana jest tabela kaloryczności i zawartości substancji odżywczych dla 100g suchego produktu. Poniżej wkleiłem linki do dwóch zdjęć przedstawiających tabele kaloryczności ryżu białego oraz brązowego. Jedna z nich podaje owe wartości dla suchego [...]
[...] zmieniają swoją wagę. Dzieje się tak, ponieważ tracą lub zwiększają zawartość wody w swoim składzie. Ryże, kasze, makarony w trakcie gotowania zwiększają swoją masę. 100g suchego ryżu po ugotowaniu waży około 250g. 100g suchej każdy po ugotowaniu waży około 300g. Gdy ryż będziemy gotować zbyt długo i doprowadzimy do jego rozgotowania, [...]
[...] posiłki zakupiłem sobie wagę (taka za 70 zł). Mam jednak wątpliwości odnośnie wagi ryżu, kasz i tego typu produktów. Mianowicie, ryz pakowany jest w woreczki po 100g, jednak po ugotowaniu waży znacznie więcej (pęcznieje od wody). Czy posiłek powinien być wagowo przygotowany o produkt (ryż, kasza gryczan) sprzed gotowania czy juz po [...]
Chodzi o gramaturę ryżu. Jeżeli na opakowaniu pisze, że porcja - 50g ryżu stanowi 125g ryżu po ugotowaniu, to wartości odżywcze ryżu po ugotowaniu będą odpowiadały wartości ryżu przed ugotowaniem, tzn. 50g? Czy w takim razie, jeżeli 100g ryżu ma ok. 80g WW, to musiałbym ugotować dwa woreczki 50g żeby osiągnąć tą wartość WW?
mam dwa pytania: 1. dlaczego ryż po ugotowaniu się powiększa? 2. folie ryżu po 100g (100g jest po ugotowaniu?) 3. wartości odżywcze zostają takie same po ugotowaniu jak jest napisane na opakowaniu?
Witam. W diecie mam ze powinienem jesc 100g ryzu, ale wiadomo, ze przed ugotowaniem torebka wazy 100g, a po ugotowaniu wazy 300-350g :) mam jesc cala torebke czy po ugotowaniu odmiezac sobie 100g z tych 350 i te 100 jesc? ;) i jeszcze 1, czym mozna zastpaic piers z kurczaka? Mozna zastapic np schabowym, lososiem, karkowka? Dziekuje :)
Przegladałem sobie tabele kalorii i zastanaeiam sie czy to prawda ze po ugotowaniu az tak drastycznue spada ilosc bialka w produktach. Np.ryz bialy 7g bialka na 100g a po ugotowaniu tylko 2,5g na 100.to sano dotyczylo kasz,makaronow itp. Ukladam diety na przyrost masy mieśniowej i widze ze nie mam co sie sugerowac info na opakowaniach bo pi [...]
Witam, w dzienniku żywieniowym w potreningu.pl jeśli wpisze że przyjmuje jedna torebke czyli 100g ryżu, to to notuje jako 100 g suchego czy po ugotowaniu? Bo nie wiem jaka gramature wpisać? I przy okazji zapytam ile waży 100g suchego po ugotowaniu ;) Zmieniony przez - zuras w dniu 2014-01-19 11:44:49
Lepszy makaron czy ryż? Mogę wybrać tylko jedno. Np. 100g makaronu ma więcej kalorii do 100g ryżu, makaron ma też mniejszą objętość od ryżu (po ugotowaniu obu) więc łatwiej zjeść. A chciałbym jeść jakieś 800g makaronu/ryżu dziennie.