Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
Zakupy spożywcze to coś, czemu każdy z nas musi stawić czoło! W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze są bardziej skomplikowane, niż kiedyś. Z jednej strony mamy wiele ułatwień: więcej sklepów, duże markety, możliwość zakupów online. Musimy wybierać jednak spośród setek produktów, te, które są smaczne i zdrowe. Łatwo ulec kolorowym etykietom, [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
[...] styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność z negatywnym wpływem na skórę i stanami zapalnymi. Dermatolodzy zalecają w miarę możliwości wybierać [...]
[...] danych eksperymentalnych i epidemiologicznych w raporcie z konsultacji eksperckich Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)/Food and Agriculture (FAO) z 2003 r. stwierdzono, że „żywność konserwowana solą i sól prawdopodobnie zwiększają ryzyko raka żołądka”. Spośród dwunastu badań, w których oszacowano spożycie solonych ryb, w czterech wykazano silny, [...]
[...] jak: fasola, soczewica i groszek oraz rośliny, takie jak: koniczyna, seradela, lucerna, soja, orzech ziemny. Różne gatunki występujące w tej rodzinie są wykorzystywane, jako żywność, zielony nawóz, a nawet do celów leczniczych (Sanchez-Blanco i in., 2012). Sformułowano hipotezę, że 2-fenyletylamina występujących w roślinach jest elementem [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
Od lat, wielu sportowców, dietetyków, a nawet osób, które nie mają większej styczności ze zdrowym stylem życia, aktorów, pisarzy i celebrytów, próbuje znaleźć idealny i uniwersalny sposób na pozbycie się kilogramów w jak najkrótszym czasie i wykreowania estetycznej sylwetki. Tym samym tworzą przeróżne diety, bazując na swoich doświadczeniach, [...]
Czy nabiał jest dobry, czy zły dla zdrowia? Czy czerwone mięso zabija? Czy dieta ketogeniczna jest cudownym rozwiązaniem, czy zagrożeniem dla zdrowia? Czy dieta wegańska może przedłużyć długość życia? Czy węglowodany to przyczyna otyłości na świecie? Badania obserwacyjne Badania żywieniowe muszą mieć pewne odstępstwa, ponieważ idealne badanie [...]
[...] których ludzie decydują się na zastosowanie którejś z odmian diety wegetariańskiej. Są one związane ze zdrowiem, środowiskiem i podejściem do ochrony zwierząt hodowanych na żywność. Jeśli chodzi o zdrowie, to część badań wykazała, że niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zawierać niepożądane substancje, takie jak antybiotyki, które [...]
[...] jaj i produktów mlecznych. Nie wymaga spożywania wyłącznie pełnowartościowej żywności ani nie ogranicza tłuszczu i cukru rafinowanego (bardzo łatwo kupić przetworzoną żywność pełną niezdrowych dodatków, ale wciąż z etykietą "wegańskie"). Surowy weganizm (raw vegan): podobna do weganizmu, ale dodatkowo wyklucza wszystkie potrawy gotowane w [...]
[...] obróbki cieplnej (graniczną wartością jest 40°C). Co jest zdrowsze: produkty gotowane czy surowe? Odpowiedź brzmi: jedno i drugie jest zdrowe. Zarówno gotowana, jak i surowa żywność są dla nas dobre, a wartości różnią się w zależności od sposobu jedzenia i przygotowania. Zwolennicy surowej żywności wierzą, że proces podgrzewania niszczy składniki [...]
Dobre nawyki dodają nam więcej pasji, energii i wytrwałości w dążeniu do celów. Zdrowe nawyki nie powinny być traktowane jako obowiązek, ale jako świadoma, dobrowolna decyzja. Osoby o zdrowych nawykach przeważnie żyją od dłużej i mniej chorują. Zrób przerwę od technologii Smartfony, komputery, telewizory itd. kradną nasz wolny czas i coraz [...]
[...] pizzy, chipsów, frytek, jogurtów słodzonych, maślanek, deserów, słodyczy, drobnych przekąsek, soków owocowych, słodzonych napojów. Przeczytaj także: Jak bardzo szkodzi żywność przetworzona? Co jeść a czego unikać? To, że produkt jest oznaczony jako „niskokaloryczny”, „eko” lub „wegański” wcale nie oznacza, iż jest zdrowym elementem diety. [...]
Jednym z "cudów" nowoczesnej technologii jest kuchenka mikrofalowa. Nigdy wcześniej podgrzewanie, a nawet przygotowywanie jedzenia, nie było tak wygodne, łatwe i szybkie. Nie kwestionujemy wygody korzystania z kuchenki mikrofalowej. Czy jednak jest to na pewno bezpieczne dla zdrowia? Podsumowując Nie ma dowodów na to, że potrawy podgrzewane w [...]
Kto kiedyś pomyślałby, że w dzisiejszych czasach dostęp do ciekawych pod względem składu produktów będziemy mieli niemalże na wyciągnięcie ręki. Jak widać, znaleźć można całkiem dobre wafelki, które mogą urozmaicić naszą codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
[...] największego producenta napojów słodzonych (PepsiCo International) największego europejskiego producenta cukru (Südzucker Group) jedną z największych firm produkującej żywność w USA, General Mills (wytwarzają masę produktów o udowodnionym negatywnym wpływie na zdrowie człowieka, np. lody, płatki śniadaniowe, pizze, przekąski itd.) Nestle, [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]