[...] się we krwi szybciej, gdy jedzono samo białko jaja, bez żółtka, ale sam pojedynczy, kluczowy aminokwas nie powodował zwiększonego wzrostu muskulatury. Naukowcy sądzą, że żółtko zawiera różne niebiałkowe składniki, które mogą mieć właściwości anaboliczne, takie mikroRNA, witaminy (np. uznawaną za hormon witaminę D), minerały i lipidy . [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]
Witamina D odpowiada za wiele aspektów właściwego funkcjonowania organizmu. Jest na tyle ważna, że często zaleca się jej całoroczną suplementację. Dla osób, które mało przebywają na słońcu oraz w diecie spożywają mało źródeł witaminy D i produktów w nią wzbogaconych rynek suplementów diety oferuje wiele prostych i skutecznych rozwiązań. Preparaty [...]
Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]
[...] 500 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku garść drobno posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego lekkiego 2 plastry boczku lub szynki parmeńskiej 1 żółtko Jak wykonać: Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy na dwa kawałki i nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy [...]
[...] 180 g zmielony płatków owsianych lub mąki owsianej 25 g kakao 35 g ksylitolu szczypta soli 80 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 całe jajko 1 żółtko Na masę: 110 g ser mascarpone 30 g białka WPC Delicious o smaku waniliowym Jak wykonać: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem w misce. Jak się dobrze połączą [...]
[...] słodzika Jak wykonać: Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy raz zimną, a raz wrzącą wodą i gotujemy około 15 minut w szklance wody. Do ciepłej kaszy dodajemy olej kokosowy, żółtko i serek wiejski - tylko granulki. Opcjonalnie możemy dodać 10 g ksylitolu. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masę przekładamy do foremki. Ja użyłam [...]
Czego potrzebujmy 70 g płatków owsianych jedno jajko 100 g startego jabłka 10 g wiórków kokosowych 30 g orzechów 15 g żurawiny 10 g nasion chia 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g owoców - morele, brzoskwinie, truskawki Jak wykonać Płatki zalewamy wodą - tyle by wchłonęły całą i były kleiste. Ja zostawiam zalane na minimum godzinę. Jabłka [...]
[...] 200g mąki orkiszowej 70g zimnego masła 2 żółtka 20g ksylitolu 5 łyżek zimnej wody 100g frużeliny malina-granat Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 180*C mąkę, masło, 1 żółtko i ksylitol i wodę zmiksuj razem w robocie kuchennym lub posiekaj nożem na stolnicy zagnieć ciasto w dłoniach a następnie rozwałkuj na cienki placek szklanką wytnij z [...]
Czego potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego lekkiego 200 g Brzoskwiń w żelu jedno żółtko Jak wykonać: Ciasto rozwijamy i kroimy na 6 kawałków. Tak jak widać na zdjęciu nacinamy brzegi. Na środek każdego kawałka wykładamy owoce. Paski ciasta zakładamy na przemian. W ten sposób przygotowujemy każde ciastko. Układamy je na papierze do [...]
Czego potrzebujemy: 150 g Choco Muffin 150 ml wody 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego 100 g granulek serka wiejskiego lekkiego 1 żółtko 2 łyżeczki erytrytolu Jak wykonać: Serek blendujemy z żółtkiem i erytrytolem na gładko. Ciasto czekoladowe przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, [...]
[...] koktajlowych pieprz, sól, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim 5g masła klarowanego Sposób przygotowania: Jajka delikatnie wymieszać w misce tak, aby żółtko nie połączyło się z białkiem. Na rozgrzanym maśle podsmażyć poszatkowaną cebulkę, pomidorki pokrojone w plasterki oraz oliwki. Dodać jajka i posypać kawałkami [...]
lepiej pić żółtko jajka przed czy po treningu bo nie wiem dokładnie i co to da? Za dużo nie ważę jak na mój wzrost. Jedno żółtko jajka dziennie wystarczy czy nie,przez jak długi okres czasu trzeba je spożywać.
Mam pytanko czy olejek rycynowy z zołtkiem jajka i kilkoma kroplami cytryny jest dobre ja włosy ? i jesli tak to ile trzmac taka"odzywke" z góry dzieki za odpowiedzi:)
Witam jestem Radek Mam 15 lat, jestem z Jasła, ćwiczę już parę miesięcy, a moje pytanie do was jest następujące: Chodzi o to czy dobrym sposobem na dietę jest wypić ze dwa żółtka wylane z kurzego jajka i rozdzielone od białka Kolega doradził mi bym spróbował tego z rana gdy wstanę a najlepiej na czczo. Może ktoś tego próbował lub próbuje i może [...]
Witam was wszystkich. Chciałbym zasięgnąć porady. Kiedys cwiczyłem.Ładnie się zbudowałem.Pozniej zaczalem sie obzerac.odłożył się tłuszcz na brzuchu.Jestem po 4 miesiacach aerobow.Wynik bardzo zadowalający.Teraz Chce utrzymać formę. Jadam 6 jajek tygodniowo(2 wtorek,2czwartek,2sobota) Czy mogę jeść żóltko w nich??albo może nie w każdym.Proszę o [...]