SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Nie znaleziono "emium nutrition". Wyświetlono wyniki dla:

medium nutrition

  • W XXI wieku wiele osób próbuje się odchudzać, a mimo to otyłych ludzi jest coraz więcej. Prawdopodobnie ważnym źródłem dezinformacji są serwisy społecznościowe, gdzie bardzo szybko powiela się nieprawdziwe lub tylko częściowo prawdziwe informacje. Autorytetami stają się osoby, które mają dużo wyświetleń filmów, „polubień” i brylują w mediach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1846 Data: 2022-08-23 10:44:17
  • Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 653 Data: 2023-08-17 15:09:06
  • Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 840 Data: 2023-10-09 06:08:10
  • Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 798 Data: 2023-06-01 11:21:29
  • We współczesnym świecie problemem jest często nadmiar informacji lub celowa dezinformacja. Zdarzają się też osoby wprowadzające w błąd nieświadomie, po prostu piszące tak, jak „im się wydaje” lub bazujące na kiepskiej jakości opracowaniach. Dlatego warto krytycznie przyjrzeć się kilku, często powielanym na siłowniach poradom. Mówi się, że: „Od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3301 Data: 2022-09-26 05:06:27
  • Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2453 Data: 2023-05-21 13:56:42
  • Z zastosowaniem preparatów przedtreningowych sportowcy sztuk walki mogą doświadczyć mobilizacji sportowego ducha i zwiększenia gotowości do walki o najwyższe trofea. Wyższa siła oraz wytrzymałość i opóźnienie poczucia zmęczenia wpływają bowiem na precyzję i celność uderzeń, oraz zaważyć mogą o zwycięstwie. Istnieją też związki hamujące ból oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 907 Data: 2023-10-02 06:31:53
  • Ciągła koncentracja wymagana jest nie tylko podczas nauki. Odgrywa ważną rolę również w zarobkowej pracy umysłowej, czy pracy fizycznej i treningach sportowych, ale także podczas prowadzenia pojazdów, zwiedzania nowych miejsc, a nawet gotowania. Suplementy mogą przynieść wiele korzyści, jednak warto pamiętać o konsultacji ze specjalistą, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 642 Data: 2023-07-20 21:38:25
  • Co jeść a czego unikać w trakcie przeziębienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem.  Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 404 Data: 2024-01-03 12:30:11
  • Dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z badania przeprowadzonego w USA latach 2003-2004 wskazują, że wśród dorosłych w wieku 20-39 lat 28,5% jest otyłych. W grupie wiekowej 40-59 lat problem otyłości dotyka ~37% osób, a w grupie powyżej 60 lat 31%. Otyłość zdefiniowano jako BMI wynoszące co najmniej 30. W kolejnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1935 Data: 2022-09-25 18:48:44
  • Fast food'y, doping i sód - czyli co nas zabija

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze zabija co roku 9.4 mln ludzi, czyli tyle, co wszystkie choroby zakaźne łącznie.  Niestety z reguły nie daje objawów, a większość ludzi nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4464 Data: 2018-08-05 13:20:28
  • Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 148 Data: 2024-05-23 09:06:17
  • Z pewnością każdy z nas przeżył taki dzień, że w pewnym momencie przyszła ochota na jakąś przekąskę. Drugie śniadanie zjedzone, do obiadu jeszcze trochę czasu, no ale pojawił się mały głód i dobrze byłoby coś wrzucić na "ruszt". Automat z przekąskami zdaje się wołać Twoje imię? Piekarnia ze świeżymi drożdżówkami rozsiewa zapach, które nęci Twoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 675 Data: 2023-11-14 15:31:29
  • Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie.  Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2013 Data: 2022-06-02 10:30:24
  • Od wielu lat regularnie stosuję magnez i potas. Uważam, że suplementacja tymi pierwiastkami jest niezbędna, nawet jeśli ktoś ma zrównoważoną dietę. Według niezależnych badań naukowych absorpcja magnezu w przewodzie pokarmowym jest względnie niska, więc suplementacja nie jest złym pomysłem. Różnica jest najbardziej widoczna w czasie intensywnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1182 Data: 2022-08-10 08:03:04
  • Picie wody może pomóc zmniejszyć uczucie głodu, a jeśli zastępujesz nią słodkie napoje, wówczas zmniejszasz także spożycie kalorii i cukru. Nie ma jednak wystarczających dowodów na to, że sama woda może pomóc w utracie wagi. Co ciekawe wiele osób żyło w przekonaniu, że jeśli będą pić więcej wody, to schudną. Tak jakby zupełnie pominęli inne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 646 Data: 2024-03-29 09:45:20
  • Wbrew opowieściom „szamanów XXI wieku” (np. J. Zięba, portale: „Odmładzanie na surowo”, „Pepsi eliot”) stężenie cholesterolu jest ważnym wskaźnikiem zdrowotnym. Niemniej warto pamiętać, iż można mieć podwyższone stężenie cholesterolu spowodowane brakiem szczęścia na genetycznej loterii. Genów nie oszukasz... Taka osoba dziedziczy określone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4109 Data: 2021-11-30 05:35:30
  • Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 527 Data: 2023-07-07 15:36:42
  • Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1078 Data: 2023-05-26 13:19:41
  • O czym dowiesz się z tego artykułu?  Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1245 Data: 2021-02-16 16:30:05