Sprawy maja się tak:tluszcz jest jednym z podstawowych skladnikow odzywczych,bez których nie może istniec zywnosc dla ludzi.Inna sprawa jest jakie ilosci należy go spozywac bez ryzyka utraty zdrowia,wszystko należy jesc z umierem.Tluszcz jest niebezpieczny z tego powodu,ze ma dwa razy wyzsza wartosc energetyczna niż bialka i weglowodany.Jednak pozywienie calkowicie pozbawione tluszczu może zpowodowac powazne problemy zdrowotne.
Tluszcze wystepuja wystepuja naturalnie w tkance pochodzenia zwierzecego (miesie, jajach,rybach, śmietanie itp.) oraz roslinnego (orzechy ziemne,oliwki,orzechy wloskie,nasiona roslin takich jak slonecznik,rzepak,len,palma,).Ale te podzial nie jest najistotniejszy.Zawarte w tluszczach czasteczki kwasow tluszczowych mogą być nasycone wodorem lub nienasycone.Może te szczegoly nie były by tak istotne,gdyby wlasnie od niech nie zalezal wplyw tluszczu na nasze zdrowie.
Nienasycone tluszcze wystepuja w miesie,wedlinach,jajach oraz w pelnotlustych produktach z mleka(mleko,maslo,smietana,ser),ale także w oleju palmowym i kokosach.
Jednonasycone kwasy tluszczowe znajduja się glownie w oliwie z oliwek,tluszczu gesim i kaczym,w tym w wątróbkach z zarżniętych gęsi
Wielonasycone kwasy tluszczowe spotkamy w olejach z nasion i owocach roslin oleistych,ale także w rybach i skorupiakach.
Wiekszaosc z nas boi się tluszczu z powodu iż nadmierne ich spozywanie może doprowadzic do odkladania się tkanki tluszczowej,a co gorsze konsumpcja niektórych tluszczow wplywa na podniesienie się zlego cholesterolu we krwi.Niekorzystny wplyw na poziom cholesterolu maja tluszcze nasycone.Obecnie uwaza się,ze np. tluszcze zawarte w jajach sa pod tym względem neutralne.Na metabolizm cholesterolu nie maja wplywu tluszcze z ryb(losos,tunczyk,makrela,sledz).Natomiast tluszcze zawarte w oliwie,rzepaku i sloneczniku wplywaja wrecz na obnizenie poziomu cholesterolu we krwi.
Jakie wiec tluszcze powinny się znalezc w diecie czlowieka trenujacego na silowni dbajacego o swoja sylwetke i zdrowie?
Przedewszystkim powinnismy dazyc do ograniczenia spozywania tluszczow nasyconych i starac się zastepowac je tluszczami wieloniena-syconymi
Odrebna grupa tluszczow sa niezbedbe kwasy tluszczowe,a wiec takie,których organizm sam nie wytwarza i w zwiazku z tym musza być dostarczone z pozywieniem z zewnatrz.Do kwasow tluszczowych zalicza się kilka kwasow,sposrod których dla osob cwiczacych silowo najwazniejsze sa:
-sprzezony kwas linolenowy (CLA), zaliczany do grupy kwasow omega6,wystepuje w produktach mlecznych oraz miesach..Korzystne dzialanie:antykataboliczne, antynowotworowe,wzmacniajace uklad immunologiczny
-kwas alfalinolenowy (ALA),zaliczany do grupy kwasow omega3,wystepuja w oleju rybnym i maja kozystny wplyw na: obnizenie poziomu cholesterolu we krwi,obnizenie cisnienia krwi przy nadcisnieniu,prace ukladu immunologicznego
-kwas eikozapantaenowy (EPA) i dekozaheksaenowy (DHA,zaliczane do grupy kwasow omega3,wystepuja w oleju rybnym i maja korzystny wplyw na:obnizenie cisnienia krwi przy nadcisnieniu,obnizenie poziomu trojglicerydow,regulacje pracy serca przy arytmii,prace mozgu
Przez dodawanie zdrowych tluszczy do pozywienia można w latwy sposób zwiekszac kalorycznosc dziennej diety.Jedna lyzka stolowa oleju lnianego (ok. 11g) dostarcza „dobrych" 100 kaolrii.
JEDZMY ZDROWE TLUSZCZE!
Zmieniony przez - protein w dniu 2005-01-09 12:51:50
"Marzy mi się czarny Lincoln, lecz jak go wyrwać wilkom
Rozumiem więc czemu czasem chłopaki biorą WINSTROL"