jaja (8 szt.)
białko z jajek (z 6 szt.)
banan (2 szt.)
mleko
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy odrobinę mleka, najlepiej jest stosować 1 łyżkę stołową na 1 jajko. Przez chwilę mieszamy wszystko trzepaczką. Doprawiamy odrobiną soli. Omlet sam w sobie nie ma być słony, ale poprzez takie działanie wyciągniemy z niego więcej smaku.
Omlet smażymy na średnim ogniu na stosunkowo dużej patelni (szybciej nam się usmaży) użycie tłuszczu, to już wg uznania (oliwa, masło, olej kukurydziany)
Banany kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu bez użycia tłuszczu. W przypadku bananów karmelizacja przebiega szybko, więc po chwili powinny one zmięknąć i nabrać specyficznego zapachu.
Skarmelizowane banany wykładamy na rozłożony omlet i przykrywamy "farsz" drugą połową omletu.
Wartości odżywcze:
białko: 52 g
węglowodany: 45 g
tłuszcz: 10 g
kcal: 838
Czas przygotowania: 15 min
SMACZNEGO
BARDZO PRZEPRASZAM ZA JAKOŚĆ FOTKI, ALE NIE OSIADAM CYFRÓWKI, A ZDJĘCIE ZOSTAŁO WYKONANE APARATEM W TELEFONIE (LG KP500 Cookie)