S. Ambroziak
...
Na mojej stronce autorskiej pojawił się dzisiaj artykuł o odchudzających składnikach pokarmu i o produktach spożywczych, w których je znajdujemy. Zapraszam do lektury - przejście na stronkę z "batona" w podpisie.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Świetny, przydatny artykuł, sog
...
Napisał(a)
ogólnie art fajny, przystępnie podane podstawy
BIAŁKO
"jego faktyczna wartość kaloryczna jest bardzo niska: 3-4-krotnie niższa aniżeli glukozy i ponad 9-krotnie aniżeli tłuszczu, i wynosi ledwie - niecałą kalorię na gram." - fragment z części 1
Prosiłbym o komentarz do tego stwierdzenia. Według mojej wiedzy jest to ok 4 kalorie. Chyba że coś się zmieniło
BIAŁKO
"jego faktyczna wartość kaloryczna jest bardzo niska: 3-4-krotnie niższa aniżeli glukozy i ponad 9-krotnie aniżeli tłuszczu, i wynosi ledwie - niecałą kalorię na gram." - fragment z części 1
Prosiłbym o komentarz do tego stwierdzenia. Według mojej wiedzy jest to ok 4 kalorie. Chyba że coś się zmieniło
...
Napisał(a)
Giecik... Tabele kaloryczne mówią o wartości nominalnej. Kalorie to jednostki ciepła. Kaloryczność, czyli potencjalną zawartość energii cieplnej w danej substancji, można ustalić - spalając ją w autoklawie (specjalny piecyk próżniowy). I tak - faktycznie - 1 gram białka ma 4 kilokalorie, czyli tyle samo, co 1 gram węglowodanów. Jednak nominalna wartość kaloryczna nie zawsze odpowiada faktycznej wartości energii użytecznej, czyli takiej - jaka powstaje podczas spalania we wnętrzu naszego organizmu. Na przykład: czy to węgiel, czy ropa naftowa, są wysokokaloryczne, ale ich faktyczna wartość kaloryczna jest zerowa, gdyż brakuje w naszym organizmie szlaków enzymatycznych, zamieniających je w energię użyteczną - napędzającą procesy życiowe. Z białkiem jest nieco podobnie: proces jego spalania we wnętrzu organizmu jest na tyle nieekonomiczny, że - z 1 grama pozyskuje on ledwie - niecałą kilokalorię.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
Więc jak byś się odniósł do kwesti obliczania zapotrzebowania i rozkładu kalorii na btw?
...
Napisał(a)
>Tłuszcz nie jest tak bardzo niebezpieczny dla naszej linii, gdyż:
>mniej więcej połowa jego zasobów może być magazynowana poza podskórną (szpecącą >ciało) tkanką tłuszczową,
a gdzie o tym, że tłuszcz magazynowany nie pod tkanką podskórną jest o wiele groźniejszy?
Zmieniony przez - mariee3582 w dniu 2009-06-19 21:36:59
>mniej więcej połowa jego zasobów może być magazynowana poza podskórną (szpecącą >ciało) tkanką tłuszczową,
a gdzie o tym, że tłuszcz magazynowany nie pod tkanką podskórną jest o wiele groźniejszy?
Zmieniony przez - mariee3582 w dniu 2009-06-19 21:36:59
Zdechnijmy wszyscy
Na ścieżce z róż w sławie i chwale
W smutku...
...
Napisał(a)
Ej czyli rano, przed 12:00 mogę sobie zjeść załóżmy 1 opakowanie czekoladek albo coś słodkiego bo czekolada zawiera te polifenole, które przyczyniają się do spalania tłuszczu? Mogę tak robić codziennie czy np. raz czy 2 w tygodniu?
...
Napisał(a)
Mariee... W tej wypowiedzi nie miałem na myśli gromadzenia tłuszczu w tkankach do tego nieprzystosowanych, jak mięśnia sercowego, mięśni gładkich naczyń czy gruczołu trzustki, co jest jednym z czynników sprzyjających tzw. zespołowi metabolicznemu, tylko tłuszcz w postaci fosfolipidów, zmagazynowany we wszystkich błonach biologicznych naszego ciała.
S. Ambroziak
Poprzedni temat
OLIMP NA GALI X FIGHTS SERIES
Następny temat
czy olimp sprzedaje wszystko w blistrach juz?
Polecane artykuły