SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zywienie W Chorobach Zoladka I Dwunastnicy[art.]

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7360

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1160 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8304
Witam.
Znalazlem w domu dzisiaj taka kartke na ktorej widnieje tytul
"Żywienie W Chorobach Żołądka I Dwunastnicy"
co za tym idzie postanowilem wam ja przedstawic blizej , mozliwe ze komus sie przyda bo czesto widze artykuly jak zywic sie przy danej chorobie akurat moze ktos takiego czegos potrzebuje A wiec do lektury :

Spis Tresci:
1.Zastosowanie
2.Cel diety
3.Ogolne wlasciwosci diety
4.Ogolne zasady dotyczace realizowania diety i sposob jej stosowania


1.Zastosowanie:
-Choroba wrzodowa
-Nadkwaśnośc na roznym tle
-Stany po resekcji zoladka

2.Cel diety:
-Usuniecie lub zmniejszenie dolegliwosci ze strony przewodu pokarmowego.
-Zwiazanie nadmiaru kwasu solnego
-Unikanie produktow i potraw pobudzajacych czynnosci wydzielnicze zoladka oraz drazniacych jego blone sluzowa chemicznie , termicznie i mechanicznie.

3.Ogolnie wlasciwosci diety:
-Wysokobialkowa , pelnowartosciowa pod wzgledem zawartosci skladnikow pokarmowych , latwo strawna , nie drazniaca blony sluzowej zoladka.

4.Ogolne zasady dotyczace realizowania diety i sposobu jej stosowania
-Podawac posilki mniejsze , ale czesciej niz 4-6 razy dziennie.


Wylaczyc Produkty:

a)Trudnostrawne :ciemne pieczywo , nasiona roslin straczkowych itd.
b)Zawierajace duzo blonnika , zwlaszcza wlokniastego , zdrewnialego
c)Zbyt objetosciowe lub wymagajace dlugiego zucia
d)Pobudzajace wydzielanie kwasu solnego - rosoly , buliony
e)Silnie drazniace blone sluzowa zoladka , np.przyprawy,uzywki,przekaski o ostrym smaku


Zwiekszyc ilosci produktow latwo strawnych , zdolnych do wiazania kwasu solnego lub hamujacych jego wydzielanie , np.mleka,jaj,miesa chudego oraz masla , smietanki , itp.

Stosowac takie techniki sporzadzania potraw, aby pokarmy nie musialy byc zute i nie pobudzaly czynnosci wydzielniczej zoladka.Potrawy powinny byc dobrze rozdrobnione, lagodne pod wzgledem cech organoloptycznych i najlepiej gotowane w wodzie lub na parze, duszone bez uprzedniego osmazania , pieczenia bez tluszczu.Potrawy smazone sa zabronione.




Teraz przedstawie wam produkty jakie wedlug tej kartki wolno i nie nalezy spozywac(tutaj okreslone jest jako dozwolone i zabronione):


Produkty Dozwolone:


Napoje: Slaba kawa i herbata,lepiej z dodatkiem mleka , soki owocowe i warzywne z dozwolonych owocow i warzyw,ale w ograniczonej ilosci.
Pieczywo:Biale, czerstwe ,suchary , grzanki.
Produkty zbozowe i przetwory maczne i straczkowe:Kasze ,wszystkie rodzaje(kasze grube przetarte), drobne makarony.
Mleko i jego plynne przetwory:Pelne , slodkie i kwasne(nie przekwaszone.
Sery:Twarog swiezy niekwasny , sery biale niesolone/
Jaja:Gotowane na miekko , w koszulkach , sadzone , na parze ,omlety na parze.
Mieso i ryby:Swieze lub mrozone miesa, ryby chude, wolowina, cielecina, kura, krolik, chuda wieprzowina, watroba, mozg( o f*** ) , dorsz, sandacz, karp, lin, szczupak, plotka, karas.
Przetwory miesne i rybne:Chuda szynka i poledwica , parowki.
Ziemniaki:Gotowane, pieczone, podawane w calosci lub tluczone.
Warzywa:Nie zawierajace wiekszych ilosci tkanki wloknistej, dobrze ugotowane i rozdrobnione lub przetarte, dozwolone :szpinak, groszek zielony i fasolka szparagowa(w ograniczonej ilosci), marchew, buraki, mloda kalarepa(przetarte).Na surowo mozna podawac pomidory, salate zielona.
Owoce:soki owocowe np.z owocow jagodowych, z pomidorow(w ograniczonych ilosciaca), delikatnie lub dobrze rozdrobnione owoce, swieze(w ograniczonych ilosciach), przeciery z owocow gotowanych, pieczonych, jablka i sliwki sieze i suszone, gruszki, czeresnie, morele, brzoskwinie.
Slodycze:Lekko slodzone napoje , soki owocowe , desery.
Przyprawy:W ograniczonych ilosciach sol, cynamon, kwasek cytrynowy, skorka cytrynowa.
Zupy:Kleje, krupnik na rozcienczonym wywarze z warzyw, zaprawiane smietanka, zoltkiem lub samym maslem, zupy warzywne przecierane z dodatkiem masla, smietany,mleka lub zoltek , wszystkie zupy w ograniczonych ilosciach (250-300g.).
Potrawy miesne i ryby:Pulpety, budynie, "hache", mieso gotowane w potrawce, pieczone w pergaminie, duszone bez uprzedniego osmazania.
Przyprawy maczne:Kasze dobrze oczyszczone, rozklejone i gotowane na sypko, ddrobny makaron, kluski lane i francuskie.
Potrawy z warzyw:Puree z warzyw, budynie z warzyw, warzywa w sosie beszamelowym.
Sosy:W ograniczonych ilosciach, sosy zaprawiane smietanka o delikatnym smaku.


Produkty Zabronione:

Napoje:Alkohole, kwasne, wody gazowane, mocna kawa i herbata.
Pieczywo:Wszelkie pieczywo swieze i wszelkie pieczywo razowe.
Produkty zbozowe i przetwory maczne i straczkowe:Kasze grube, nie przetarte, kluski kladzione, groch, fasola, soja,bob,grube makarony.
Mleko i jego plynne przetwory:Maslanka, serwatka, kefir, jogurt.
Sery:Sery twarde, fermentowane.
Jaja:Gotowane na twardo, jajecznica, jaja sadzone i omlety smazone.
Mieso i ryby:Wszelkie tluste gatunki miesa, drobiu, ryb.
Przetwory miesne i ryby:Wszelkie konserwy miesne i rybne, wedliny i ryby mocno wedzone.
Ziemniaki:Smazone , frytki.
Warzywa:Kapusta, rzodkiewka, rzodkiew, brukiew, kalarepa, jarmoz, cebula, szczypiorek.
Owoce:Owoce niedojrzale, twarde owoce surowe spozywane w calosci zwlaszcza ze skorka, nierozcienczone soki owocowe z porzeczek czarnych lub czerwonych.
Slodycze:Wszelkie skoncentrowane slodycze, np.cukierki, czekolada, przetwory w cukrzem, tluste ciastka, tort.
PrzyprawyWszelkie przyprawy, zwlaszcza musztarda, chrzan, papryka, ocet, pieprz.
Zupy:Mocne wyciagi miesne, rybne, buliony,mocne wywary z warzyw, wszelkie zupy zaprawiane zasmazkami.
potrawy miesne i rybne:Konserwy rybne i miesne, zwlaszcze tluste i z duzym dodatkiem przypraw, sledzie, ryby wedzone, mieso smazone, duszone, pieczone w zwykly sposob.
Przyprawy maczne: Kluski kladzione, kluski z ziemniakow surowych, babka z ziemniakow, potrawy z maki i kaszy, smazone(bliny,oladki,kotlety,nalesniki).
Potrawy z warzyw:Potrawy z warzyw zaprawiane zasmazkami i potrawy z warzyw smazonych, np.kotlety, okladki
Sosy:Wszelkie ostre sosy na zasmazkach





To by bylo na tyle , mysle ze wszystko napisalem , tak samo jak mysle iz komus moze sie to przydac W razie jakich kolwiek uwag prosze pisac Przepraszam z gory za bledy

Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
bardzo mi zalezy na ochronie tych miesni. jakie np posilki jesc przed spacerem, czy jakas ewentualna aktywnoscia?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 3095 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25822
Zasluzony Sog wlasnie sie zmagam z problemi tego typu.

Światło wierzy, że przemieszcza się szybciej od wszystkiego,
ale sie myli. Nieważne jak szybko pędzi, zawsze odkrywa,
że ciemność dotarła na miejsce
wczesniej i juz na nie czeka...
Born To Be Wild

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1160 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8304
Ha wiedzialem kiedy napisac ten art Odbijam wazne ze pomogl moj arcik

Pozdro

Zmieniony przez - FutureLife w dniu 2009-03-13 15:52:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 467 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 17812
Art. bardzo fajny napewno sie przyda :)
Sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1160 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8304
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Nie rozumiem tego,ze wysokobialkowa a lekkostrawna ma byc.
Mleko zakazane,ale twarog juz nie,heh.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3962 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 51046
spoko art, wszystko tak przejrzyście rozpisane

tyle że..
3.Ogolnie wlasciwosci diety:
-Wysokobialkowa , pelnowartosciowa pod wzgledem zawartosci skladnikow pokarmowych


a więc gdzie są tłuszcze?
w ogóle nic tutaj nie ma o tłuszczach, zauważyłem jedynie, że tłuste sery i mięso są złe.. dlaczego?

czytam sobie wywody doktora lutza o low carbie i z tego wynika, że przy takich problemach warto spróbować właśnie niskoww i stawiać na produkty zwierzęce i tłuste

Zmieniony przez - Volcanodon w dniu 2009-03-13 21:12:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Tego to bym nie powiedziala. Jednak chude potrawy sa latwiej strawne i na pewno lepiej zminimalizowac ilosc tluszczu na okres regenracji.
Tylko znowu dziwne,ze tluste miesa be,ale porowki juz zalecane Pewnie jest wziete tylko pod uwage to,ze sa nafaszerowne lekkostrawna skrobia i zmielone.

Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2009-03-13 21:21:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Rzeczywiscie wysokobialkowa a lekkostrawna sie nawzajem wyklucza.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1160 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8304
Niektore rzeczy mnie tu zastanawialy , ale tak pisalo na kartce a nie jestem madrzejszy od wszystkich wiec pisalem jak bylo chcecie to zdjecie zrobie

Pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 280 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10967
Ogólnie fajnie że napisałeś , ale w praktyce wiem że wygląda to trochę innaczej ;)

np. w moim przypadku przy mięsach i rybach największe znaczenie ma nie tłustość a jakoś. Parówki kompletnie odpadają.

Zalecenia co do diety niskotłuszczowej też nie są najlepsze. Zauwazylem że potrawy o dużej objetosci (ryże, makarony) sprawiaja wieksze problemy niz tłuste.

Nabiał : mleko przejdzie, twarogi nie- zbyt długo siedzą na żoładku.

Ogolnie jak ktoś ma problemy żołądkowo-dwunastnicze polecam enzymy trawienne i na uszokdzenia sluzówki NAG. To takie uwagi z wlasnego doświadczenia

Pozdro.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sumplementy do siatkówki?

Następny temat

Pilna Pomoc SOG problemy żoładkowe

WHEY premium