Znalazlem w domu dzisiaj taka kartke na ktorej widnieje tytul
"Żywienie W Chorobach Żołądka I Dwunastnicy"
co za tym idzie postanowilem wam ja przedstawic blizej , mozliwe ze komus sie przyda bo czesto widze artykuly jak zywic sie przy danej chorobie akurat moze ktos takiego czegos potrzebuje A wiec do lektury :
Spis Tresci:
1.Zastosowanie
2.Cel diety
3.Ogolne wlasciwosci diety
4.Ogolne zasady dotyczace realizowania diety i sposob jej stosowania
1.Zastosowanie:
-Choroba wrzodowa
-Nadkwaśnośc na roznym tle
-Stany po resekcji zoladka
2.Cel diety:
-Usuniecie lub zmniejszenie dolegliwosci ze strony przewodu pokarmowego.
-Zwiazanie nadmiaru kwasu solnego
-Unikanie produktow i potraw pobudzajacych czynnosci wydzielnicze zoladka oraz drazniacych jego blone sluzowa chemicznie , termicznie i mechanicznie.
3.Ogolnie wlasciwosci diety:
-Wysokobialkowa , pelnowartosciowa pod wzgledem zawartosci skladnikow pokarmowych , latwo strawna , nie drazniaca blony sluzowej zoladka.
4.Ogolne zasady dotyczace realizowania diety i sposobu jej stosowania
-Podawac posilki mniejsze , ale czesciej niz 4-6 razy dziennie.
Wylaczyc Produkty:
a)Trudnostrawne :ciemne pieczywo , nasiona roslin straczkowych itd.
b)Zawierajace duzo blonnika , zwlaszcza wlokniastego , zdrewnialego
c)Zbyt objetosciowe lub wymagajace dlugiego zucia
d)Pobudzajace wydzielanie kwasu solnego - rosoly , buliony
e)Silnie drazniace blone sluzowa zoladka , np.przyprawy,uzywki,przekaski o ostrym smaku
Zwiekszyc ilosci produktow latwo strawnych , zdolnych do wiazania kwasu solnego lub hamujacych jego wydzielanie , np.mleka,jaj,miesa chudego oraz masla , smietanki , itp.
Stosowac takie techniki sporzadzania potraw, aby pokarmy nie musialy byc zute i nie pobudzaly czynnosci wydzielniczej zoladka.Potrawy powinny byc dobrze rozdrobnione, lagodne pod wzgledem cech organoloptycznych i najlepiej gotowane w wodzie lub na parze, duszone bez uprzedniego osmazania , pieczenia bez tluszczu.Potrawy smazone sa zabronione.
Teraz przedstawie wam produkty jakie wedlug tej kartki wolno i nie nalezy spozywac(tutaj okreslone jest jako dozwolone i zabronione):
Produkty Dozwolone:
Napoje: Slaba kawa i herbata,lepiej z dodatkiem mleka , soki owocowe i warzywne z dozwolonych owocow i warzyw,ale w ograniczonej ilosci.
Pieczywo:Biale, czerstwe ,suchary , grzanki.
Produkty zbozowe i przetwory maczne i straczkowe:Kasze ,wszystkie rodzaje(kasze grube przetarte), drobne makarony.
Mleko i jego plynne przetwory:Pelne , slodkie i kwasne(nie przekwaszone.
Sery:Twarog swiezy niekwasny , sery biale niesolone/
Jaja:Gotowane na miekko , w koszulkach , sadzone , na parze ,omlety na parze.
Mieso i ryby:Swieze lub mrozone miesa, ryby chude, wolowina, cielecina, kura, krolik, chuda wieprzowina, watroba, mozg( o f*** ) , dorsz, sandacz, karp, lin, szczupak, plotka, karas.
Przetwory miesne i rybne:Chuda szynka i poledwica , parowki.
Ziemniaki:Gotowane, pieczone, podawane w calosci lub tluczone.
Warzywa:Nie zawierajace wiekszych ilosci tkanki wloknistej, dobrze ugotowane i rozdrobnione lub przetarte, dozwolone :szpinak, groszek zielony i fasolka szparagowa(w ograniczonej ilosci), marchew, buraki, mloda kalarepa(przetarte).Na surowo mozna podawac pomidory, salate zielona.
Owoce:soki owocowe np.z owocow jagodowych, z pomidorow(w ograniczonych ilosciaca), delikatnie lub dobrze rozdrobnione owoce, swieze(w ograniczonych ilosciach), przeciery z owocow gotowanych, pieczonych, jablka i sliwki sieze i suszone, gruszki, czeresnie, morele, brzoskwinie.
Slodycze:Lekko slodzone napoje , soki owocowe , desery.
Przyprawy:W ograniczonych ilosciach sol, cynamon, kwasek cytrynowy, skorka cytrynowa.
Zupy:Kleje, krupnik na rozcienczonym wywarze z warzyw, zaprawiane smietanka, zoltkiem lub samym maslem, zupy warzywne przecierane z dodatkiem masla, smietany,mleka lub zoltek , wszystkie zupy w ograniczonych ilosciach (250-300g.).
Potrawy miesne i ryby:Pulpety, budynie, "hache", mieso gotowane w potrawce, pieczone w pergaminie, duszone bez uprzedniego osmazania.
Przyprawy maczne:Kasze dobrze oczyszczone, rozklejone i gotowane na sypko, ddrobny makaron, kluski lane i francuskie.
Potrawy z warzyw:Puree z warzyw, budynie z warzyw, warzywa w sosie beszamelowym.
Sosy:W ograniczonych ilosciach, sosy zaprawiane smietanka o delikatnym smaku.
Produkty Zabronione:
Napoje:Alkohole, kwasne, wody gazowane, mocna kawa i herbata.
Pieczywo:Wszelkie pieczywo swieze i wszelkie pieczywo razowe.
Produkty zbozowe i przetwory maczne i straczkowe:Kasze grube, nie przetarte, kluski kladzione, groch, fasola, soja,bob,grube makarony.
Mleko i jego plynne przetwory:Maslanka, serwatka, kefir, jogurt.
Sery:Sery twarde, fermentowane.
Jaja:Gotowane na twardo, jajecznica, jaja sadzone i omlety smazone.
Mieso i ryby:Wszelkie tluste gatunki miesa, drobiu, ryb.
Przetwory miesne i ryby:Wszelkie konserwy miesne i rybne, wedliny i ryby mocno wedzone.
Ziemniaki:Smazone , frytki.
Warzywa:Kapusta, rzodkiewka, rzodkiew, brukiew, kalarepa, jarmoz, cebula, szczypiorek.
Owoce:Owoce niedojrzale, twarde owoce surowe spozywane w calosci zwlaszcza ze skorka, nierozcienczone soki owocowe z porzeczek czarnych lub czerwonych.
Slodycze:Wszelkie skoncentrowane slodycze, np.cukierki, czekolada, przetwory w cukrzem, tluste ciastka, tort.
PrzyprawyWszelkie przyprawy, zwlaszcza musztarda, chrzan, papryka, ocet, pieprz.
Zupy:Mocne wyciagi miesne, rybne, buliony,mocne wywary z warzyw, wszelkie zupy zaprawiane zasmazkami.
potrawy miesne i rybne:Konserwy rybne i miesne, zwlaszcze tluste i z duzym dodatkiem przypraw, sledzie, ryby wedzone, mieso smazone, duszone, pieczone w zwykly sposob.
Przyprawy maczne: Kluski kladzione, kluski z ziemniakow surowych, babka z ziemniakow, potrawy z maki i kaszy, smazone(bliny,oladki,kotlety,nalesniki).
Potrawy z warzyw:Potrawy z warzyw zaprawiane zasmazkami i potrawy z warzyw smazonych, np.kotlety, okladki
Sosy:Wszelkie ostre sosy na zasmazkach
To by bylo na tyle , mysle ze wszystko napisalem , tak samo jak mysle iz komus moze sie to przydac W razie jakich kolwiek uwag prosze pisac Przepraszam z gory za bledy
Pozdrawiam
Początkujący , prosze o wyrozumiałość ;)
Pozdro
www.pajacyk.pl
http://www.sfd.pl/Wagi_Produktów_2-t463627.html
http://www.sfd.pl/XII_Turniej_Bokserski_imienia_Tadeusza_Grzelaka_w_Kaliszu-t455914.html
http://www.sfd.pl/Ochrona_Stawów-t414679.html