Program szkolenia 13.07
Kraków
I moduł - Potrzeby energetyczno-odżywcze w sporcie
1. Główne założenia diety sportowej
2. Potrzeby energetyczne w treningu sportowym
3. Metodyka ustalania zapotrzebowania energetycznego
4. Rola i zastosowanie suplementów energetycznych
5. Ładowanie węglowodanami
II moduł - Uzupełnianie płynów w sporcie
1. Gospodarka wodna organizmu
2. Zasady stosowania płynów w okresie przed, w trakcie i powysiłkowym
3.
Rodzaje napojów i ich praktyczne zastosowanie w kontekście planowanego wysiłku
III moduł - Rola białka w żywieniu sportowym
1. Metabolizm białek
2. Zapotrzebowanie na białko w treningu sportowym
3. Zasady obliczania zapotrzebowania na białko
4. Zastosowanie preparatów białkowych
IV moduł - Zasady doboru suplementów w kontekście kształtowania różnych
cech sprawności sportowej
1. Wspomaganie diety w treningu siły
2. Wspomaganie diety w treningu szybkości
3. Wspomaganie diety w treningu wytrzymałości siłowej
4. Wspomaganie diety w treningu mocy i wytrzymałości tlenowej
5. Wspomaganie pobudzające i odprężające
6. Wspomaganie diety w kontekście regulacji masy ciała
V moduł - Preparaty anaboliczne i antykataboliczne
1. Mechanizm działania preparatów o działaniu anabolicznym i antykatabolicznym
2. Procedury suplementacji dotyczące najpopularniejszych preparatów o działaniu anabolicznym i antykatabolicznym
3. Kreatyna
4. Roślinne steroidy anaboliczne
5. Aminokwasy rozgałęzione
6. Glutamina
7. Tauryna
VI moduł - Profilaktyka i terapia nadwagi
1. Ocena masy i składu ciała
2. Budowa i rozwój tkanki tłuszczowej
3. Zasady diety w terapii nadwagi
4. Zalety i wady najpopularniejszych diet odchudzających
5. Rola i znaczenie suplementów wspomagających odchudzanie
6. Zasady prawidłowego doboru suplementów w kontekście różnych problemów terapeutycznych oraz etapów prowadzonej terapii
VII – Moduł otwarty
1. Dyskusja
2. Omówienie przypadków dydaktycznych i rzeczywistych
3. Podsumowanie