SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trądzik - dieta moje artykuły

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 80672

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1062 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9919
DODAM JESZCZE PARĘ ART

CZYLI JAK SPRAWDZIĆ STAN ORGANIZMU NA SKÓRZE TWARZY

Jaką rolę w wydalaniu toksyn z naszego organizmu pełni skóra?

Na powierzchni skóry widać całą kondycję naszego organizmu Negatywne procesy które w nim zachodzą uwidaczniają się szczególnie na twarzy. A że większość chorób skóry pochodzi z wnętrza organizmu, sygnalizują to podrażnienia i wypryski. Np. usta - górna warga informuje nas o kondycji żołądka, pokazuje jego stan, dolna warga to jelita. Miejsce pomiędzy oczami wskazuje kondycję wątroby i żołądka. Nos, jego twardy czubek, sygnalizuje problemy z sercem. Oczy pokazują natomiast stan wątroby, jeśli są przekrwione, oznacza to, że jest ona podrażniona. Kąciki oczu z kolei obrazują serce. Oczy są zwierciadłem stanu całego ciała. Na podstawie badań tęczówki możemy zdiagnozować wiele chorób, nawet w początkowym ich stadium, kiedy jeszcze nie odczuwamy żadnych dolegliwości. Jeśli w kącikach oczu pojawiają się tzw. śpiochy, oznacza to, że wątroba chce pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu. Należy obserwować zatem uważnie organizm, bo informuje nas on o wszystkich chorobach i zaburzeniu równowagi.
dr Sohrab Khoshbin

--------------------------------------------------------------

O PRODUKTACH MIĘSNYCH (które powodują załogi jelitowe wg mnie tyż istotny czynnik)

O higienie zewnętrznej każdy wie z dzieciństwa, natomiast o higienie wewnętrznej my wiemy niewiele. Podczas gdy stan naszych wewnętrznych organów określa nasz wygląd zewnętrzny.

Mało kto wie, że u dorosłej osoby w jelicie grubym znajduje się od do 15 kg kamieni kałowych, które człowiek nosi przez całe życie.

Przeważnie po 40 roku życia grube jelito jest na tyle zapełnione kamieniami, że wypiera ze swoich miejsc inne organy, utrudniając pracę wątrobie, nerkom i płucom. To jest właśnie istotna przyczyna większości chorób. Spróbujmy wyjaśnić na czym to polega.

Wszystkie posiłki możemy podzielić na grupy:

1. Białka - mięso ryby, jaja itd.

2. Węglowodany - chleb, miód, cukierki, ziemniaki itd.

3. Tłuszcze - masło, olej, smalec itd.

4. Roślinne - warzywa, owoce, soki.

Trawienie węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej, białka żołądku, a potrawy roślinne w jelicie cienkim.

Wystarczy zatem, ze zjemy mięso razem z ziemniakami, by mieć kłopoty trawienne.

Na przetrawienie ziemniaka - potrzebne jest około 1 godz., natomiast mięsa od 3 do 7 godzin.

Nie myślimy o tym, ze różne produkty żywnościowe są trawione różnym czasie. Masę energii, przeznaczonej na czynności życiowe i walkę z chorobami, organizm traci na próby strawienia obiadu składającego się z nieodpowiednio dobranych składników.

Niestrawione resztki pokarmu dostają się do jelita grubego, oddzielają się

od strawionego pokarmu, zlepiają się w bryłkę, nazywaną kamieniem kałowym.

Jelito grube dla nas - jest jak doniczka dla roślin, a strawiony pokarm gra role dobrze nawiezionej gleby. Człowiek - to drzewo. Ścianki jelita grubego są pokryte korzonkami, które podobnie jak korzenie rośliny, wsysają do krwi pożyteczne substancje. Każda grupa korzonków odżywia odpowiedni organ. Zbyteczne pozostałości są wydalane. To jest zrozumiale. A Co się dzieje z niestrawioną bryłką?

Podczas następnego posiłku do niej dokleja się jeszcze jedna, potem jeszcze... Niestrawiony pokarm przylepia się do ścianek jelita grubego. Człowiek nosi ich aż po kilka kilogramów. A Co się dzieje z tymi produktami ,,przechowywanymi\" przez wiele lat w temperaturze powyżej 360C nietrudno sobie wyobrazić.

Funkcjonujący nadal pod warstwą ,,brudów\" układ wchłaniający jelita grubego dostarcza do ciała toksyny, substancje rakotwórcze, produkty gnicia. To się rozumie samo przez się, że z tych substancji nie zbuduje się nowych komórek. Rozchodzą się one z krwią po całym organizmie i stopniowo osiadają na ściankach naczyń krwionośnych, w stawach.

Z powyższego jasno wynika, że u człowieka nie może być chory tylko jeden organ. Chory jest cały organizm. Po prostu jakiś organ odmawia posłuszeństwa jako pierwszy i leczyć go nie ma sensu. Bowiem gdy medycyna leczy jakąś konkretną chorobę, to tak naprawdę likwiduje skutek ogolnej choroby, czyli zanieczyszczenia, całego organizmu.

Tymczasem główny sprawca chorób pozostaje i jest gotowy w każdej chwili ujawnić się w każdej części ciała. Przecież z zanieczyszczonego jelita grubego stale przedostają się do organizmu szkodliwe substancje. Takie jelita są źródłem ogólnego zatrucia. Stale rosnące zasoby kamieni kałowych zmieniają się w zwały.

Ogromny nieruchomy worek z odpadami wypiera z właściwego miejsca organy wewnętrzne, uciska przeponę - główny mięsień oddechowy, wyłącza ją z procesu oddychania, znacznie zmniejszając objętość płuc. Wypierana jest ze swe go miejsca wątroba, podpierane są nerki, zmniejsza się ruchliwość jelita cienkiego, u mężczyzn zaciskany jest układ moczo­wo - płciowy.

Szczególnie cierpi dolna część odbytu: przeciążone żyły uwypuklają się, tworząc krwawe guzy. Niezliczone są objawy i uszkodzenia organ6w, nieprzewidywalna jest diagnostyka chorób powstałych z powodu stale zanieczyszczonego jelita grubego. Ale szczytem wszystkiego jest nie­drożność w ostatnim stadium raka, kiedy zatyka się wąski kanał i człowiek skazany jest na śmierć z powodu zatrucia organizmu.

Mikroflora jelita grubego

W jelicie grubym znajduje się ponad 500 gatunków bakterii. W zdrowym jelicie grubym te bakterie przetwarzają resztki pokarmu, niszczą chorobotwórcze bakterie, a takie wytwarzają niezbędne dla organizmu witaminy, hormony, enzymy, aminokwasy.

Spożywanie dużych ilości białka powoduje w jelicie grubym procesy gnicia, przy których wydziela się trujący gaz metan. Ten gaz niszczy gatunek bakterii produkujący witaminy grupy B, i spełniający bardzo ważną funkcję, a mianowicie chroniących organizm przed powstawa­niem komórek nowotworowych.

Wynika z te go, że brak tylko jednego rodzaju bakterii może spowo­dować nieobliczalne komplikacje w naszym zdrowiu. Francuski profesor Pachent pisze: Zauważyłem, że u kobiet, które zachorowały na raka piersi w 9 przypadkach na 10 można było zaobserwować zahamowanie pracy jelit. Jeśliby na 10 - 15 lat przed tym faktem przeprowadzono zabiegi profilaktyczne (oczyszczenie jelita grubego) to nigdy nie miałyby ani nowotworu piersi, ani jedne inne choroby nowotworowej.

Jelito grube - bezpiecznik zdrowia

Przyroda zaopatrzyła organizm człowieka w mocny system obronny. Jelito grube spełnia tym bardzo istotna ro1ę. Każdy odcinek jelita grubego stymuluje odpowiedni organ w naszym ciele. Jeśli jelito grube jest zdrowe, nie są nam straszne żadne choroby, natomiast jeśli w jelicie grubym powstaje ,,osad\" lub naruszona jest jego mikroflora, to Stan zdrowia jest zagrożony. Na przedstawionym rysunku (str. 16) widoczne są choroby, które powstają w wyniku tworzenia się ,,osadu\" na jelicie grubym.

Niektóre oznaki chorego jelita grubego:

1. Wzdęcia brzucha, zaparcia, gazy.

2. Czarny nalot na zębach.

3. Szary, biały lub lekko żółty nalot na języku.

Pojawienie się na ciele znamion, wiszących brodawek.



Szanuj swoje zdrowie - jak swój samochód troskliwie i czule


To powiedzenie często jest używane na Zachodzie Każdy kto posiada samochód dba o jego czystość z zewnątrz i od wewnątrz. Stosu oleje i paliwo najlepszej jakości. Dlaczego człowiek podchodzi do własnego zdrowia bez takiej odpowiedzialności? Jeśli nie będziemy sprzątać samochodu wewnątrz chociażby rok, nazbiera się brudu i kurzu. Tymczasem większość ludzi przez całe życie ,,nie sprząta\" wnętrza swojego organizmu i dlatego po czterdziestym roku życia organizm jest tak zmęczony walką z zanieczyszczeniami, złogami, i chorobotwórczymi bakteriami, że zaczyna być bardziej podatny na choroby. Popatrzmy na siebie uważnie - trudno znaleźć człowieka który byłby po przekroczeniu tej magicznej granicy zupełnie zdrowy. Weźmy dla przykładu przeciętną rodzinę. Babcia ma ciągle bóle w stawach, kolanach, kościach, słaby wzrok. Dziadek ma chore serce, choroby układu pokarmowego, lub astmę. Ojciec kłopoty z trawieniem i bóle w kręgosłupie, mama częste zaparcia, ciągłe bóle głowy. Po praniu lub myciu okien cierpi na bóle w plecach itp. Dzieci noszą okulary, są alergikami, na twarzy i ciele mają wypryski, pryszcze, ciągle trapią je katary i przeziębienia. W telewizji często reklamowane są ,,cudowne\" środki na pryszcze, próchnice, bóle w stawach, katar. Ale tak naprawdę wszystkie te środki są tylko walką ze skutkami, które widzimy na zewnątrz, a których przyczyny znajdują się wewnątrz nas. Natura tak stworzyła organizm, że w każdej sekundzie rodzi się i umiera jednakowa ilość komórek. W zanieczyszczonym organizmie ilość starych komórek zawsze jest większa niż nowych. I właśnie taki ,,bilans\" jest przyczyną chorób i niedołężnej starości. Ciało jest złożone z komórek. Ewolucja komórek rozpoczęła się od prostego jednokomórkowca, który miał dwa otwory: jeden przystosowany do odżywiania (pobieranie pokarmu), drugi przystosowany do wydalania. Między tymi dwoma otworami toczyło się życie komórki. Jeśli proces wydalania był naruszony, to komórka ginęła. Był to idealny, mimo iż tak prosty, model Organizm człowieka stworzony jest z miliardów komórek, ale zasady ich pracy są takie same: zakłócenia pracy wydalania w komórce powodują choroby i śmierć. Znany lekarz Gerżon w swojej książce pod tytułem ,,Leczenie raka\" pisał: ,,Rak\" to jest zemsta natury za nieprawidłowo zjedzone posiłki

Autotoksykacja
Samozatruwanie organizmu (autotoksykacja) jest najstraszniejszym Wrogiem naszego zdrowia. Jest przyczyną prawie wszystkich chorób, ponieważ wszystkie one mają swój początek w zatruciu krwi. Są wśród nich choroby uszkadzające serce, wątrobę nerki, stawy i tętnice (arterie). Starożytni mędrcy, jogowie, lekarze egipscy i tybetańscy już od dawien dawna znali fundamentalną prawdę; jelito grube musi być utrzymywane w absolutnym porządku, jeśli oczywiście człowiek chce być zdrów. W wyniku nieprawidłowego odżywiania się, a głównie spożywania produktów gotowanych i skrobiowych, (artykuły mleczne, obficie do­prawiane masłem i cukrem, łączone na przemian z produktami biał­kowymi: mięsem, kiełbasą żółtym serem, nabiałem, jajami). Wszystkie te produkty, przechodząc przez jelito grube pozostawiają na ściankach osad. Każdy pokarm, przekształcając się w masę rojącą się od bakterii, tworzącą substancje trujące - toksyny. Te substancje są wchłaniane przez ścianki jelita grubego, następnie przedostają się do krwi, roz­chodzą się po całym organizmie i powodują choroby. Jak wiec widziany pokarm ma nie tylko działanie budujące, ale również niszczące. Gromadząc się w fałdach jelita grubego osad tworzy kamienie, które powodują procesy gnicia i fermentowania. Toksyczne produkty tych procesów i wywołują zjawisko, które otrzymało nazwę samozatruwania orgazmu - autotoksykacji. Jedną z wielu przyczyn autotoksykacji są zaparcia. Jeżeli trwają od 24 do 32 godzin są już problemem dla organizmu. Obłożony język, nieświeży oddech, napadowe bóle głowy, zawroty głowy, apatia, senność ciążenie w dolnej części brzucha, wzdęcia, burczenie w brzuchu, zmniej­szenie apetytu, skrytość, pobudliwość; mroczne myśli - wszystko to skutki zaparcia.


Krew jak życie

Nasze ciało skrada się z komórek. Komórki ,,tkają tkankę. Te zaś kształtują się w organy. Z szeregu organów tworzy się układ organów (nerwowy, kostny, wydzielania wewnętrznego itd.), przy czym wszystkie ze sobą ściśle powiązane. Komórki odżywiają się krwią. Krew - to życie. Ale tylko czysta zdrowa krew, która jest nasycona niezbędną energią, mikroelementami i witaminami, może stworzyć zdrowe komórki, kości, skórę włosy, zęby. Tylko krew wolna od trucizn może utrzymywać się w należytym porządku i stanie cały organizm. Krew zanieczyszczona w wyniku zaparcia jest źródłem samozatrucia. Wiele chorób przychodzi do nas przez żołądek. Jedną z najczęstszych przyczyn zaparcia jest spożycie wysokokalorycznego pożywienia niedużej objętości. Zły nawyk zaspokajania głodu jedząc kanapkę, którą popija się herbatą lub kawą powoduje powstawanie bardzo małej ilości masy kałowej w jelicie grubym. Nie wywołuje ona parcia na stolec w wyniku czego w ciągu kilku dni nie odczuwamy potrzeby wypróżniania. Jest to ewidentny przykład zaparcia. Następną przyczyną zaparcia jest spożywanie zbyt dużych ilości pokarmu. Już dawno zostało dowiedzione, ze człowiek spożywał o 3 - 5 razy więcej pokarmu niż jest to niezbędne dla jego organizmu. Kiedy człowiek się objada a nie wszystkie produkty są przyswajane, to cześć pokarmu zacznie gnić. Podczas gnicia produktów tworzy się pleśń, która sprzyja tworzeniu się stanów chorobowych.

Niebezpieczna pleśń

W utworzonej pleśni pojawiają się zarodniki. Są one wchłaniane przez krew i rozchodzą się po calem organizmie. Nastopnie zaczynajq wrastać\' w najbardziej oslabione części ciała.

Rozrastając się dają produkty fizjologiczne pod postacią białych, podobnych do wosku substancji. Takie schorzenie nazywamy stward­nieniem. Czas biegnie, proces ten się komplikuje i gnijące masy w jelicie powoduje zwyrodnienie pleśni, która zaczyna uszkadzać stawy. W ten sposób powstaje zapalenie stawów. Zewnętrznym dowodem utworzenia się pleśni w organizmie i zwyrod­nienia błon śluzowych jelita grubego jest powstawanie czarnego nalotu na zębach. Gdy zaprowadzi się porządek w jelicie grubym ten nalot znika. Proces gnicia w jelicie grubym powoduje ciężki, nieprzyjemny zapach z jamy ustnej. Nie można pozbyć się go myciem zębów ani płukaniem ust. Pryszcze, wypryski, czyraki, skórne egzemy, pojawienie się torbieli guzów to wszystko są skutki zatrucia organizmu. Czystość naszego organizmu - to gwarancja zdrowia. Czysty organizm to zdrowe paznokcie, włosy, zęby, skóra, organy wewnętrzne. Istnieje wiele sposobów oczyszczania organizmu. W rozdziale ,,Oczyszczenie\" każdy może znaleźć dla siebie najodpowiedniejszy sposób, żeby pozbyć się toksyn i złogów, które latami odkładają się w naszym ciele.

Nieprawidłowe odżywianie


Weźmy dla przykładu ulubiony posiłek - kanapkę (chleb posmarowany masłem z wędliną) popijany herbatą lub kawą. Taka kanapka ma w sobie dużo kalorii. Mała objętość kanapki nie zmusza jednak jelita grubego do pracy. Staje się ono osłabione, wiotkie, Co z czasem powoduje zaparcie ze wszystkimi szkodliwymi skutkami dla organizmu. Chleb, masło, wędlina, gotowane i rafinowane produkty posiadają w sobie w małych ilościach bioregulatory (naturalne witaminy, hor­mony, enzymy). Spożywanie tych produktów powoduje zakłócenia pracy hormonalnego systemu układu pokarmowego, który ,,ciągnie\" za sobą kolejne zaburzenia. Np. przy nieprawidłowej pracy dwunastnicy powstają choroby tarczycy i trzustki, a także zaburzenia niektórych ośrodków mózgu.

Chleb przeważnie pszenny) jest zawsze wypiekany na drożdżach piekarskich, które powodują procesy gnicia i fermentacji w układzie pokarmowym. Chleb należy do weglowodan6w, masło do tłuszczów, a wędliny do grupy białkowej. Połączenie tych produktów tworzy ciężko strawną mieszankę. Węglowodany są częściowo trawione w jamie ustnej i dwunastnicy, białka w żołądku i dwunastnicy, przy czym w żołądku i dwunastnicy dla strawienia białka i węglowodanów są wytwarzane różne soki tra­wienne. Masło dostając się do żołądka hamuje ich działanie. W rezultacie tego proces trawienia jest zahamowany, pożywienie w żołądku leży ,,kamieniem\". Popijając to wszystko płynem (herbatą, kawę itp.) zmywamy nie-strawiony pokarm i kwaśny żołądkowy sok dwunastnicy. W dwunastnicy istnieje odczyn zasadowy. Kwaśny sok żołądkowy niszczy śluzówkę dwunastnicy, Co powoduje jej zapalenie, zgagi, wrzody i z biegiem czasu choroby całego układu pokarmowego. Z dwunastnicy niestrawione resztki pokarmu dostają się do jelita grubego, gdzie niestrawiony chleb powoduje gnicie, a wędlina tworzy ,,osad” i kamienie kałowe. Jak .,osad\" wpływa na stan zdrowia już wiemy. Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez kanapki. Nie jestem przeciwnikiem kanapek, ale chce tym przykładem zwrócić uwagę na niebezpieczne dla zdrowia połączenie produktów. Zużywanie dużych ilości białka zwierzęcego (meso, wędliny itp.) powoduje ciągle gnicie w układzie pokarmowym, zaparcia i zanieczysz­czenie organizmu. Mięso nie ma zapachu, smaku i dlatego, by można je było spożywać należy je smażyć, gotować, dodawać różne przyprawy, solić, tak by poprawić jego smak. W trakcie gotowania mięsa wytwarza się w nim 20 trujących substancji, które niszczą naczynia krwionośne i układ nerwowy. Jednym z ubocznych produkt6w trawienia mięsa kwas mlekowy szczawiowy - bardzo negatywnie wpływające na stan naszego zdrowia. Nadmierne używanie bialka zwierzęcego szczególnie we wczesnym dzieciństwie obniża naturalne zabezpieczenie przed chorobami (na trawienie mięsa organizm traci duże ilości energii). Wszelkiego rodzaju uczulenia, egzemy i inne dziecinne choroby, które określamy mianem chorób przemiany materii są skutkiem ślepej miłości rodziców. To właśnie oni wzbogacając odżywianie dziecka mięsem, nie świadomi tego, powoli „zabijają” wiasne dziecko. Jaki pokarm daje nam energię życia? Taki, który rośnie pod promieniami słońca. Tylko słońce jest uniwersalnym źródłem energii i wszystkiego co żywe. Natura obdarzyła rośliny zdo1nością akumulowania i przerabiania energii słonecznej, którą potem oddają człowiekowi. Każdy z nas łatwo może policzyć ilość kalorii, które są zużyte w ciągu doby. Przy codziennym mieszanym pożywieniu (należy także liczyć zjedzone ilości słodyczy, kawy, lodów itd.), otrzymujemy średnio 2500 kcal. Według danych Kwiatowej Organizacji Zdrowia od momentu urodzenia, aż do śmierci człowiek średnio zużywa 50.000.000 kcal. Teraz możemy podliczyć średnią długość życia (przy mieszanym pożywieniu) i dlatego 50.000.000 kcal (energia zużyta w ciągu życia) dzielona na 2500 kcal (energia zużyta w ciągu doby = 20.000 dób, czyli 58 lat. Teraz spróbujemy podliczy średnią długość życia zwolenników naturalnych roślinnych posiłków, którzy średnio zużywają do 1.000 kcal w ciągu doby. 50.000.000kcal:1.000kcal = 50.000 dób, lub 137 lat. To już. nic jest arytmetyka - a nasze życie. Niezaprzeczalnym naukowym faktem jest to, ze na każde 1.000 osób odżywiających się mieszanymi posiłkami lub mięsożernych w wieku do 60 lat przypada jeden wegetarianin, a na każde 1.000 ,,mięsożernych\" po siedemdziesiątce, jest już 100 wegetarian. W wieku ponad 80 lat na każde 1.000 mięsożernych przypada 600 wegetarian. Odżywianie oparte tylko na liczeniu kalorii jest błędne z fizjologicznego punktu widzenia. Cała tajemnica tkwi w bilansie bialka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych, witamin i mikro­elementów. Jeśli ich ilość jest zbilansowana (przy odżywianiu się naturalnymi produktami roślinnymi), to organizm otrzymuje wiele energii i człowiek nie bywa głodny. Energetyczna wartość posiłków jest uzależniona od ich łączenia i sposobu gotowania, przy długim gotowaniu prawie wszystkie posiłki tracą od 50 do 70% swojej wartości.

Enzymy giną przy podgrzewaniu powyżej 470C, a większość witamin przy 1000C, gotowane posili mają w sobie bardzo mało energii. Człowiek żeby nie być głodny musi spozywac duże ilości gotowanych posiłków. To powoduje nadwagę i tak tworzy się zamknięte koło. Z jednej strony człowiek walczy z ilością spożywanych posiłków, a z drugiej strony z nadwagą. Niepotrzebnie meczy swój organizm różnymi dietami oraz środkami odchudzającymi. Kuracje się kończą,

a nadwaga wraca. Stąd też wniosek: żadna kuracja i dieta, żaden kucharz, nie zbilansuje zawartości białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i mikroelementów w posiłkach, tak jak to już stworzyła natura w warzywach owocach, w orzechach i słoneczniku - jednym słowem w naturalnym pożywieniu.


Nie każdy musi być wegetarianinem

Chcę żeby mnie prawidłowo zrozumiano. Nie wszyscy muszą być wegeterianami. Ja nie namawiam, by zrzec się wszystkich dobrodziejstw i ziemskich radości, bez których samo życie traci połowę wdzięku. Ja namawiam do przestrzegania umiaru we wszystkim, bo to jest jeden z warunków istnienia człowieka. Najbardziej interesującym wszystkich a jednocześnie najbardziej trudnym pytaniem jest to co człowiek powinien jeść. Jaką dietę powinien zastosować. Umiejętność prawidłowego odżywiania - to wielka sztuka! Nie wystarczy smacznie gotować, trzeba się nauczyć prawidłowo odżywiać. Odpowiedzi na pytania jak prawidłowo łączyć ( komponować\') produkty, żeby jedzenie służyło naszemu zdrowiu, znajdziecie Państwo w rozdziale ,,Zdrowe odżywianie\".

Pozdro to chyba wszystko co już mogłem dodać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 157 Napisanych postów 10921 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 43675
good job
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1062 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9919
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 381
ok, już wiemy co i jak.
przydała by się jakaś przykładowa dieta

o to moja
8.00 platki owsiane,(do tego rózne rodzynki,morele,nasiona)
10.30 jabłko(szkoła)
~15.30 obiad mięso,gotowane ziemniaki lub brązowy ryż i surowka
~20 ryby(makrela,sledz)z brązowym ryzem/ lub jogurt
co zmienić?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1062 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9919
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 248 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7680
Super art, dzięki wielkie :)

Niektóre oznaki chorego jelita grubego:

1. Wzdęcia brzucha, zaparcia, gazy.

2. Czarny nalot na zębach.

3. Szary, biały lub lekko żółty nalot na języku.


Mam wszystkie wyżej wymienione objawy.
I trądzik też oczywiście.
Mocny ropny. Rozumiem że muszę oczyścić te jelita tylko jak?
(kiedy zachorowałem na grypę żołądkową i nic nie jadłem przez 3 dni a wszystko z siebie wyrzuciłem, moj trądzik zniknął całkowicie na jakiś miesiąc czasu, pryszcze zaczynały znów powstawać w miarę jak to nazwę ponownego rozdymania się brzucha. Zaraz po chorobie czułem że brzuch mam lekki). Dzięki artykułowi skojarzyłem fakty i pojawiła sie nadzieja. Nie wiem jak się zabrać za oczyszczanie tego jelita, nie chciałbym zaczynać od razu od lewatywy czy coś, tylko jakoś tak łagodnie, jakieś propozycje?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1062 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9919
Matteo88 oczywiście jelita się same oczyszczają wystarczy że im na to pozwolisz :)

No więc tak popierwsze dieta (warzywa,owoce,orzechy,kefir(możesz go sobie przyrządzić tak jak to robi wujek shefu czyli otwierasz go wylewasz do garnka dajesz płaską łyżeczkę cukru i mielisz jabłko i też wrzucasz do tego mieszasz i zostawiasz na całą noc) trzeba odżywić bakterie przed bojem :)


a tu jeszcze inne porady :
Oto kilka sposobów na oczyszczenie jelita grubego z nadmiaru niestrawionych złogów. Pierwszy z nich sprowadza się do picia pół szklanki soku z kiszonej kapusty trzy razy dziennie przez dwa tygodnie. Drugi polega na użyciu kefiru. Pierwszego dnia trzeba wypić 2-3 litry w kilku dawkach i zagryźć sucharami z ciemnego pieczywa. Na drugi dzień wypijamy 2-3 litry świeżo sporządzonego soku z jabłek i zagryzamy sucharami. I trzeciego dnia jemy tylko sałatki warzywne z sucharami. Przez te 3 dni spożywamy tylko to, co wyżej. Ostatni sposób polega na tym że, zalewamy garść suszonych śliwek wrzątkiem i odstawiamy to na noc. Ran pijemy na czczo wodę, a śliwki zjadamy. Potem znowu zalewamy następną porcję iu spożywamy ją tak samo wieczorem. Kuracja powinna trwać 10 dni. (tekst pochodzi z nr 1 luty-marzec Kulturystyki i fitness)

===============================================================
i jeszcze coś co kiedyś na sfd było

Ja przedstawie tutaj mniej drastyczny sposób (niz głodówka,lewatywy) i w miare tani sposób na oczyszczenie organizmu z róznego rodzaju toksyn,ponadto wzmacnia wątrobę, jelita oraz układ krążenia i stosowany jest jako środek oczyszczający krew.

Wiele osob może nawet o tym nie wiedzieć, a ma w sobie grzyby a mianowicie grzybice układu pokarmowego (duze spozycie mleka,odzywek białkowych.itg.)gdyz mleko,białka zwierzeca są zywicielami grzybów.

Tak wiec środki jakie ja proponuje to:
Citrosept,Witamina C,czosnek (garlic caps),Omega-3,błonnik ... i duzo,duzo wody.


Troche o Citrosepcie:
"....ekstrakt z grejpfruta jest produktem nietoksycznym, który zwalcza drobnoustroje i ma inne szerokie zastosowanie.

Otrzymywany jest z pestek, miąższu i białych błon grejpfruta. Tysiące przeprowadzonych testów laboratoryjnych udowodniły, że

ekstrakt z grejpfruta jest w stanie zwalczyć lub powstrzymać wzrost całego mnóstwa niekorzystnych bakterii, grzybów, wirusów i jednokomórkowych pasożytów.

...Zastosowanie i dawkowanie
Profilaktycznie, jako uzupełnienie diety we flawonoidy.
Ekstrakt zawiera flawonoidy gorzkie i ściągające, czyli flawony, flawonony i flawonole. Gorzkie substancje wzmacniają wątrobę, jelita oraz układ krążenia i stosowane są jako środki oczyszczające krew, rozpuszczające złogi cholesterolowe oraz mające działanie odmładzające. Oprócz tego są one odpowiedzialne za zwiększenie produkcji żółci, wpływając tym samym korzystnie na procesy trawienne. Flawonoidy zwiększają przyswajanie wielu witamin, podnoszą odporność i sprawność organizmu.

Zapobiegają miażdżycy, zawałom i zatorom naczyń krwionośnych poprzez proces uszczelniania ich ścianek.
Stosuje się przy obniżonej odporności, po kuracjach antybiotykami, w okresach epidemii grypy, przeziębień, w chłodnych porach roku, przy ogólnym osłabieniu.

Stosuje sie go również przy występowaniu chorób grzybiczych jak: Candida albicans, Monilia, grzybica skóry, stóp lub narządów płciowych, drożdżycy, jak również przy zagrożeniu zawałem, udarem, zakrzepami, miażdżycą, zaćmą, problemami naczyniowymi, w stanach chronicznego zmęczenia i przygnębienia z nieokreślonych przyczyn (syndrom znużenia), a także przy alergiach (np. pokarmowych, katarze siennym).

Witamina C:
Brak witaminy C prowadzi do zaburzeń odporności organizmu na zakażenia i oddziaływanie niektórych toksyn. Wysoki poziom witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu maksymalnych zasobów glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej czynności odtruwających. Ma to wielkie znaczenie we wszelkich infekcjach pasożytniczych (grzyby, bakterie, robaczyce), w zatruciach organizmu toksynami chemicznymi bądź w przypadku wszystkich rodzajów wirusowego zapalenia wątroby.
Witamina C posiada właściwości obronne w stosunku do wielu substancji toksycznych: ołowiu, dwusiarczku węgla, aniliny i innych.
Brak witaminy C wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu, trójglicerydów, apoproteiny i lipoproteiny A - która służy do naprawy uszkodzonych i nieszczelnych ścian naczyń krwionośnych. Brak witaminy C zwiększa ryzyko choroby wieńcowej poprzez odkładanie złogów na ścianach tętnic. Zwiększone spożycie witaminy C podwyższa poziom "dobrego" cholesterolu HDL, który usuwa nadmiar "złego" cholesterolu LDL, zmniejsza jego nadmierną produkcję i pomaga w emulgowaniu go przez żółć. Dzięki temu zmniejsza się ilość niepotrzebnych złogów miażdżycowych. Dowiedziono, że dzienna dawka 500mg witaminy C może doprowadzić do zredukowania blaszek miażdżycowych w ciągu 2-6 miesięcy.

Czosnek:
"...Doskonale działa w leczeniu wszystkich chorób infekcyjnych i zakaźnych, grzybica (pleśnie, drożdżaki, candida) przy przeziębieniach, kaszlu, bólach gardła, w zapaleniu migdałków i krtani, jako środek wykrztuśny, napotny, w zapaleniu dziąseł oraz do walki z gronkowcem. W niedomaganiach przewodu pokarmowego wspomaga leczenie biegunek, nieżytu żołądka i jelit, w zapaleniu okrężnicy, w zatruciach pokarmowych, jest przeciw robaczy. Stymuluje pocenie się i doskonale oczyszcza organizm przez układ oddechowy i skórę.
W dużych dawkach wraz w naturalną witamina C jest skuteczny w ukąszeniu komara i jego skutkach (bolerioza) - przeciwdziała rozwojowi choroby.

Zapobiega szybkim obumieraniu komórek, co spowalnia procesy starzenia, a na starość pozwala na zachowanie świetnej kondycji i wyglądu. Dwa ząbki czosnku chińskiego lub odpowiadające im ilości preparatu Garlic Caps - 1kapsułka dziennie - działały równie skutecznie jak preparaty farmakologiczne przepisywane do kontrolowania poziomu cholesterolu we krwi, powodując jego 15% obniżenie."

Omega-3:
"...stosując Omega-3, chronisz swój organizm przed miażdżycą i chorobami serca. Preparat polecany jest również we wspomaganiu leczenia wielu innych chorób, m.in.: cukrzycy, artretyzmu, osteoporozy, astmy, depresji, anoreksji, chorób skórnych (łuszczyca, trądzik), niektórych chorób oczu, w regulacji prawidłowego ciśnienia tętniczego i masy ciała, przy bolesnych menstruacjach, czy przy chorobach nowotworowych np. rak jelita, piersi i prostaty."

Błonnik:
"Bez błonnika nie ma zdrowia....."

Natura wyposażyła nas w sprawny "system kanalizacyjny", który powinien szybko usuwać zbędne substancje z ustroju. Współczesne nawyki żywieniowe wyrządzają wiele szkód naszemu organizmowi, ale największe spustoszenie czynią w jelicie grubym. Niedostateczna ilość błonnika w pożywieniu powoduje zastój w jelitach i zaparcia, a w sytuacji, w której kanał wydalniczy jest zatkany, nawet najlepsza dieta nie da spodziewanych rezultatów. Resztki nie strawionego pokarmu gniją, stanowiąc poważne zatrucie organizmu.
Błonnik, który pobudzając perystaltykę jelit przyspiesza wydalanie stolca, a wraz z nim toksyn i zbędnych substancji.


Miesięczna kuracja oczyszczająca:
tydz 1 - Citrosept 10kropli na dzień
tydz 2 - Citrosept 10kropli na dzień
tydz 3 - Citrosept 15kropli na dzień
tydz 4 - Citrosept 20kropli na dzień

nalezy rozpucic w szklance soku (powstały napój jest barzdo,bardzo gorzki).
Na miesięczna kyracje wystarcza opakowanie 30ml - potrzeba 385kropli a w tej butelce jest 411 kropli.

Ponadto codziennie przez 4 tyg:
witam. C - min. 500mg
czosnek - 1kaps dziennie
błonnik - 1-4 dziennie
Omega-3 - 2-3kaps dziennie

Ceny:
Citrosept - 30ml - ok.35pln
witam. C - ok.5pln za 20tab.
czosnek - ok.10pln
błonnik - ok.15pln za 30tabl
Omega-3 - 18pln za 60kaps

Suma wszystkich produktów wynosi ok.80pln (średni koszt produktów)- wiadomo wszystko zalezy z jakiej firmy i gdzie kupimy poszczególne produkty.

Oczywiście podałem tylko ceny orientacyjne - w Waszej aptece może byc taniej albo cos innego o takim składzie ale tez tańsze.

UWAGA!
Należy pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości wody do organizmu, w celu wypłukiwania toksyn.

Ponadto nalezy ograniczyc spozywanie pasteryzowanego mleka, tłustych mięs, napojów(Pepsi, Fanta, Sprite), kawy, capuccina oraz innych napojów czy pożywienia wysoko słodzonego. Produkty te najczęściej wspomagają dalszy rozwój choroby, grzybów, drobnoustrojów i pasożytów.

==========================================================
i z portalu internetowego

Odtrucie organizmu jest również bardzo istotne w walce z trądzikiem. Organizm unieszkodliwia zanieczyszczenia chemiczne i toksyny w wątrobie, a produkty ich rozpadu są usuwane przez jelita, nerki i skórę. Jeśli nerki i jelita są nimi przeciążone, pozostaje droga przez skórę, co doprowadza do jej stanów chorobowych. Tak więc generalne odtrucie ma duży wpływ na stan skóry. Najprostszą metodą odtruwania jest zwiększenie ilości pitej czystej wody (do 8 szklanek dziennie) i produktów bogatych w błonnik w diecie. Dobry efekt przynosi tez regularne picie poprawiających przemianę materii ziołowych herbat z fiołka trójbarwnego, mniszka pospolitego, pokrzywy i skrzypu polnego. Herbatę z fiołka zaleca się pić przez wiele tygodni.

W leczeniu trądziku lekarze często zapisują antybiotyki, ale jeśli stosujemy je przez długi czas, mogą niszczyć prawidłową florę jelitową, co w konsekwencji nasila objawy trądziku. Aby tego uniknąć, należy jeść dużo jogurtu. Żywe kultury bakterii obecne w jogurcie mogą także leczyć trądzik miejscowo, jeśli zastosujemy go w maseczkach .

Sorry że tak dużo art wklejam a sam czegoś nie napiszę ale też wszystkiego nie wiem xD
Pozdrawiam


Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-01-18 04:32:11

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-01-18 04:42:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 866 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4755
kefir(możesz go sobie przyrządzić tak jak to robi wujek shefu czyli otwierasz go wylewasz do garnka dajesz płaską łyżeczkę cukru i mielisz jabłko i też wrzucasz do tego mieszasz i zostawiasz na całą noc).... <-- DO LODÓWKI ODSTAWIĆ shefu ???? xD pod przykryciem ma być ten garnek ?

Zmieniony przez - dj666 w dniu 2009-01-19 14:35:45

."Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 537 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 5255
No i proszę.Było ,że nabiał jest be ,a nagle jest ok...

Co do opcji oczyszczenia to na pewno pomaga ,teraz trzeba wybrać tylko tę najmniej 'drastyczną' ,którą mi się wydaja ta ze śliwkami.
Próbował ktoś ? Czy powoduje to nagły 'atak na kiblel' bo nie wiem czy muszę to robić w wolny dzień czy przed szkołą zaaplikować :D
Pozdrawiam !
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1062 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9919
No kefir może być bo laktoza jest strawiona przez żywe bakterie a w mleku są one martwe taka jest różnica :) ale też z umiarem xD
Bez przykrycia
i nie do lodówki
to się ma tak jakby skisić
(Chodzi o to żeby przetrwały te pożyteczne bakterie kwas solny w żałądku by mogły jelita zasiedlić)

Pozdro ;)
nabiał nadale jest bee xD
ale czasem trzeba wybrać "pomiędzy"

===========================================================
patrzcie co jeszcze znalazłem to są badania z 1920roku !
wtedy widziano zależność pomiędzy stanem zdrowia odżywianiem się etc. na trądzik
no więc dlaczego od tego odeszli ? (może chodzi o przemysł farmaceutyczny wiadomo ile kosztuje leczenie może "biznes to biznes"

(używali trochę innych słów ale chodzi o to samo)

Pojawia się najczęściej w wieku średnim, zwłaszcza u kobiet. Czas utrzymywania się zaczerwieniania twarzy jest różny. Zwiększa się on napadowo pod wpływem czynników zewnętrznych, np. atmosferycznych, jak i wewnętrznych, pochodzących z nieprawidłowo funkcjonujących narządów (układ żółciowy, wątroba, żołądek). Wskutek ciągłego rozszerzania się naczyń krwionośnych i przekrwienia dochodzi do rozwoju teleangiektazji (teleangiectasis). Powikłaniem trądziku różowatego jest rozwój krostek, przerośnięcia tkanki skórnej (zmiany zwyrodnieniowe) i rozszerzenie gruczołów łojowych. W późnym okresie rozwoju choroby wytwarza się stan wyraźnego przerostu skóry: barwa skóry staje się sinawo-czerwona, uwyraźnia się sieć poszerzonych naczyń krwionośnych; powierzchnia staje się nierówna, guzkowata, zwłaszcza skóra nosa (rosacea hypertrophica, rhinophyma).
Leczenie stanu kerotycznego.
Leczenie zmian łojotokowych skóry (trądzik) ograniczało się do łagodzenia objawów i zapobiegania następstw stanu kerotycznego (profilaktyka powikłań kerose):
- uregulowanie przemiany materii
- uregulowanie czynności układu pokarmowego
- optymalne odżywianie się
- unikanie przemęczenia fizycznego i psychicznego
- zapobieganie niedokrwistości
- leczenie uzdrowiskowe
- właściwe pielęgnowanie skóry
=====================================================
a to badania z 1952 roku wg mnie to bardzo dużo wiedzieli
=====================================================
Trądzik różowaty - Acne rosacea.

Etiologia i patogeneza. Choroba powstaje na tle zaburzeń przewodu pokarmowego (zaparcia, obniżona kwasowość soku żołądkowego, atonia żołądka, choroby wątroby), chorób sercowo- naczyniowych, układu dokrewnego (dysmenorrhoea &#8211; bolesne miesiączkowanie, zapalenie przydatków) uwarunkowanych zaburzeniami w układzie nerwowym oraz na tle zakażenia ogniskowego(adenoidy, choroby migdałków). Do zewnętrznych czynników patogenetycznych należą: długotrwały wielokrotny wpływ gorąca, chłodu, wiatru na skórę twarzy. Czynnikami usposabiającymi są: nadużywanie alkoholu, gorące napoje, palenie tytoniu. Choroba rozwija się w wieku dojrzałym, zwykle po35-40 roku życia.

Objawy. Przewlekłe rozlane zaczerwienienie skóry nosa i policzków. Na tle tego zaczerwienia rozwija się z czasem sieć rozszerzonych naczyń krwionośnych &#8211; rosacea teleangiectodes. Zmianom może towarzyszyć łojotok i powstawanie krostek. Skóra może być tłusta, błyszcząca, następnie pojawia się naciek. W cięższych przypadkach powikłaniem jest zapalenie spojówek i rogówki (keratitis rosacea).

Przebieg choroby jest długotrwały, uporczywy, zmiany szerzą się na policzki, brodę, czoło i podbródek, rzadziej na owłosioną część skóry.

Leczenie polega na usunięciu zaburzeń przewodu pokarmowego, leczeniu schorzeń jamy ustnej, w tym również próchnicy zębów. W bezsoczności lub obniżeniu kwasowości żołądkowej podawać doustnie roztwór kwasu solnego (Ac. hydrochlorici diluti) po 8 kropli na pół szklanki wody, popijać w czasie jedzenia; pankreatyna po 0,3 g 3-4 razy dziennie (popijać sodą). W zaparciu stolca &#8211; środki rozwalniające. Jeżeli nie ma przeciwwskazań ze strony przewodu pokarmowego zaleca się wewnętrznie ichtiol (w pigułkach po 0,1-0,2 na dawkę). Zalecana jest dieta jarzynowa i mleczna. Wzbronione są: alkohol, gorąca napoje i posiłki, mocna herbata, kawa. Korzystne jest odstawienie tytoniu.

Konieczne jest leczenie zaburzeń hormonalnych i chorób ginekologicznych. Doustnie podawać witaminy: B2 po 5 mg, PP po 50-100 mg 3 razy dziennie po jedzeniu, zwłaszcza w zapaleniu spojówki i rogówki.

Atebryna po 0,1 g 3 razy dziennie w ciągu 10 dni, następnie przerwa 5- dniowa; w pierwszym dniu przerwy podaje się sole przeczyszczające.

Miejscowo zaleca się przemywanie twarzy kolejno wodą gorącą i zimną (gimnastyka naczyń), z następowym smarowaniem skóry zawiesiną siarkowo-ichtiolową lub siarkowo-kamforową.

W razie nacieków stosuje się kilkakrotną skaryfikację (nacięcia skóry) specjalnym skaryfikatorem (20-30 powierzchownych nacięć na raz) z następowym stosowaniem okładów wysychających z rivanolu 1:1000. Stosuje się również naświetlanie promieniami pozafiołkowymi z kompresją oraz miejscowe i pośrednie naświetlanie promieniami granicznymi Bucky.

W celu wywołania zarośnięcia naczyń przy ich rozszerzeniach zaleca się diatermokoagulację; używa się przy tym bardzo cienkiej elektrody nie pozostawiającej blizn.

Rp. Ichthyoli 10,0

Aq. Menthae 20,0

MDS. 3 razy dziennie po 10 kropli na wodzie.





Trądzik pospolity - Acne vulgaris s. juvenilis.

Etiologia i patogeneza. Trądzik pospolity występuje przeważnie w okresie dojrzewania płciowego w związku ze wzmożoną w tym okresie czynnością gruczołów łojowych. Wskutek hiperkeratozy naskórka warstwy rogowe wypełniają i zaczopowują otwór przewodu gruczołu łojowego, sprowadzając zastój łoju. Występowaniu schorzenia sprzyjają różne czynniki wewnętrzne i zewnętrzne. Do pierwszych należą różnorodne zaburzenia hormonalne, w szczególności zaburzenia gruczołów płciowych (jajników, jąder) i tarczycy, zaburzenia przewodu pokarmowego (zaparcia dyspepsje, nieżyt jelitowy) oraz różnorodne zatrucia organizmu, w tym również samej skóry. Czynnikiem zewnętrznym jest najczęściej gronkowiec.

Objawy. Wykwity w trądziku pospolitym polegają na występowaniu zaskórników (comedones), czyli czopów łojowych tkwiących w przewodzie łojowym w postaci czarnych kropek oraz zwykłych zaskórników (białych) ropnych w postaci zapalnych czerwonych, twardych grudek stożkowatych lub półkolistych sięgających rozmiarów ziarna grochu z krostką na szczycie (acne pustulosa).

Trądzik pospolity występuje w licznych odmianach; objawy zapalne mogą być niewielkie lub ostre; wykwity mogą mieć postać twardych, dużych grudek z dużym naciekiem u podstawy i w otoczeniu &#8211; trądzik naciekowy acne indurata. Niekiedy w trądziku skupionym acne confluens występują twory guzowate, powstające wskutek łączenia się grup zaskórników ropnych, czasami powstają duże ropnie.

Zaskórniki z niewielkimi objawami zapalnymi nie pozostawiają żadnych śladów, po dużych zaskórnikach ropnych pozostają powierzchowne, niekiedy zaś głębokie blizny.

Trądzik jest najczęściej umiejscowiony na twarzy, ramionach okolicy piersiowej, grzbiecie. Trądzikowi pospolitemu najczęściej towarzyszy łojotok.

Przebieg jest długotrwały, uporczywy. Choroba ustępuje zwykle około 20-25 roku życia. W trądziku naciekowym i zgorzelinowym rokowanie jest poważniejsze.

Leczenie &#8211; ogólne w zależności od ogólnej choroby podstawowej; uregulowanie czynności przewodu pokarmowego; leczenie zaparć stolca (sulfur depuratum po 0,5 g 3 razy dziennie, pulvis Liquritiae compositus po 1 łyżce; wody zdrojowe bogate w siarczany, np. magnezu). Dieta polegająca na ograniczeniu mięsa, tłuszczu, soli, przypraw korzennych; napoje alkoholowe wzbronione. W zaburzeniach hormonalnych &#8211; odpowiednie leczenie. W niedokrwistości &#8211; przetwory żelaza, witaminy, preparaty arsenu. Witaminoterapia &#8211; głownie witamina A i zespół witamin B: witamina B2 5 mg, B1 20 mg, PP 50-100 mg, 3 razy dziennie 15-20 minut po jedzeniu w ciągu miesiąca.

Autohemoterapia wg ogólnego schematu: od 5-10 ml co 1-2 dni, ogółem 4-5 wstrzyknięć. W postaciach uporczywych, zwłaszcza w trądziku naciekowym i ropowiczym, zaleca się wstrzykiwanie wielowartościowej szczepionki gronkowcowej lub autoszczepionki &#8211; podskórnie lub śródskórnie od 0,2-1 ml zwiększając każdorazowo dawkę o 0,1-0,2 ml z przerwami 2-3-dniowymi, ogółem 8-10 wstrzyknięć. Przesącz hodowli gronkowców wstrzykuje się głównie śródskórnie, zaczynając od 0,1 do 1 ml, z przerwami 3-4-dniowymi, ogółem 6-10 wstrzyknięć.

Jeżeli nie ma podrażnienia skóry stosuje się mycie skóry ciepłą lub gorącą wodą z mydłem (dla dzieci lub glicerynowym); w razie objawów podrażnienia &#8211; mycie ciepłą wodą z płatkami migdałowymi (zagotować łyżkę stołową płatków migdałowych w 2 szklankach wody; płatki migdałów są obecnie dostępne w sklepach spożywczych &#8211; przyp.). Jeżeli skóra jest sucha &#8211; mycie bez mydła ciepłą wodą z dodatkiem mleka (pół szklanki mleka na 1 l wody). Na noc &#8211; smarowanie pastami zawierającymi kwas salicylowy, rezorcynę, ichtiol, później maścią siarkową lub rtęciową o stężeniu wzrastającym. Jeżeli skóra jest sucha lub, gdy maści są źle tolerowane stosuje się te same substancje w formie zawiesin. Rano po umyciu skóry ciepłą wodą stosuje się przecieranie 1-2% spirytusem salicylowym, rezorcynowym lub oczyszczoną benzyną (ta ostatnia jest dostępna do dziś w aptekach, oficjalnie do zmywania plastrów leczniczych &#8211; przyp.).

W postaciach uporczywych z naciekami stosuje się maści złuszczające. W przypadkach dużych nacieków korzystne działanie wywiera plaster salicylowy lub rtęciowy na płótnie w celu rozmiękczenia nacieku (np. plaster: kwasu salicylowego 2-5%, mydła potasowego 5-10%, ichtiolu 5-10%, wymieszać).

W razie objawów silnego podrażnienia skóry &#8211; okłady, wilgotne opatrunki z 3% kwasu borowego, 1-2% rezorcyny lub 1% liquoris aluminii acetici (octan glinu, altacet - przyp.), następnie ung. diachylon, maść borno-bizmutowa.

Krosty i ropnie otwiera się skalpelem. Na twarz stosuje się kąpiele parowe (nad otwartym czajnikiem z wrzącą wodą, okryć się ręcznikiem, zachować ostrożność), z następowym nakłuwaniem krostek i wyciskaniem czarnych zaskórników.

Dobre wyniki daje czasem naświetlanie promieniami pozafiołkowymi w dawkach stopniowo wrastających do dawki rumieniowej (2 naświetlania w tygodniu, ogółem 10-12 naświetlań).

W przypadku wykwitów krostkowych &#8211; jonogalwanizacja z 2% wodnym roztworem siarczanu miedzi (sol. 2% cuprii sulfurici) 15 mA w ciągu 20 minut, co drugi dzień.

Głębokie nacieki naświetla się promieniami rentgenowskimi.


Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-01-20 07:21:56

Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-01-20 07:29:34
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chory kręgosłup a walki

Następny temat

Masaz skory glowy

WHEY premium