Podstawowe cele KRSiO ( Krajowa Rada Suplementów i Odżywek)
* oddziaływanie na proces regulacyjny dotyczący suplementów, żywności funkcjonalnej i produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego (odżywek),
* rozpowszechnianie rzetelnych informacji o roli tych produktów w żywieniu człowieka, aktywny udział w kreowaniu świadomego konsumenta,
* doradztwo, pomoc organizacyjno-prawna oraz szkolenia w zakresie ich wytwarzania i sprzedawania, zgodnie z wysokimi standardami jakości i bezpieczeństwa
* wspieranie prac badawczo-rozwojowych oraz gromadzenie danych naukowych dotyczących suplementów i ich składników
* aktywny udział w tworzeniu polskiej i europejskiej listy oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych
* współpraca z organizacjami i stowarzyszeniami krajowymi oraz międzynarodowymi zajmującymi się żywnością i jej wpływem na ochronę zdrowia.
Rozporządzenie dotyczy wprowadzania do obrotu żywności i składników żywności, które przez dniem 15 lipca 1997 r. nie były wykorzystywane we Wspólnocie do spożycia przez ludzi. Stosowanie danej substancji w suplemencie nie oznacza, że była ona używana w znacznym stopniu. Z tego powodu należy rozważyć poddanie takiej substancji ocenie ryzyka. Zgodnie z ustawą bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Producent winien udowodnić, że ilość produktu jaką spożywa konsument nie zagraża jego zdrowiu i określić górną dawke w jakiej przyjmowanie suplementu diety jest bezpieczne dla zdrowia.
Nie wiem czy zauwazyliscie ale kazdy
suplement diety ma rozpiske jak stosowac itp. dla tego ze sa to srodki specjalne a nie jakies cukerki ;) sa w Pl instytucje odpowiedzialne za wprowadzenie tych srodkow na rynek i za bezpieczenstwo ich stosowania .