Struna6 zapomniales o malym szczegole:
http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/2,51172,,,,37394018,P_MEDIMEDIA_CHOROBY.html (podajemy zrodlo, z ktorego kopiujemy)
nofatuk siarkowodor ma taki zapach, ze nie da rady go z niczym pomylic
Siarkowodor (oraz merkaptany- rowniez o b. nieprzyjemnym zapachu) powstaje w wyniku rozkladu bialka w warunkach beztlenowych, proces przeprowadzany jest prze bakterie beztlenowe oraz niektore grzyby (w jelicie sa to drozdzaki). W normalnych warunkach (kiedy rownowaga mikrobiologiczna w jelicie jest zachowana) ilosci wydzielanego siarkowodoru sa minimalne. Jesli jemy zbyt duzo bialka, nie jestesmy go w stanie strawic (zbyt malo enzymow proteolitycznych, zbyt krotki czas ekspozycji tresci pokarmowej na ich dzialanie), zatem niestrawione bialko przesuwa sie dalej do okreznicy, gdzie ulega rozkladowi przez bakterie beztlenowe, glownie z rodzaju
Clostridium (nalezy zwrocic uwage, ze siarkowodor wytwarzaja takze paleczki z rodzaju
Salmonella). Duza ilosc bialka daje tym bakteriom bardzo dogodne warunki wzrostu, stad tez nasilenie produkcji siarkowodoru, merkaptanow. Siarkowodor odpowiada tez za wystapienie biegunki (stad czesc pakerow na nie narzeka po wprowadzeniu niektorych odzywek bialkowych). Jesli duza podaz bialka w diecie (taka, ze nasz organizm nie jest jej w stanie strawic) przedluza sie, moze spowodowac to przerost bakterii beztlenowych. Dodatkowo siarkowodor jest silnie toksyczny i moze spowodowac zahamowanie wzrostu bakterii kwasu mlekowego. Bardzo duze ilosci wydzielanego siarkowodoru moga byc tez nieprzyjemne w skutkach dla czlowieka, nie tylko ze wzgledu na biegunki, ale takze poprzez blokowanie ukladow bialkowych zawierajacych metale, np. hemoglobiny- stad moga pojawic sie bole glowy. To oczywiscie dotyczy sytuacji raczej skrajnych.
Wydaje mi sie, ze po prostu jesz
za duzo bialka.
Mozna tez zastanowic sie nad muesli (bialka zboz charakteryzuja duze ilosci aminokwasow siarkowych), ale musialbys ich jesc bardzo duzo ze wzgeldu na mala zawartosc bialka...
Co do suszonych owocow- one tez moga miec tutaj wplyw (jesli chodzi o zapach siarkowodoru/merkaptanow i podraznienie przewodu pokarmowego) ze wzgledu na siarczyn wapnia (i jeszcze kilka innych zwiazkow siarki stosowanych jako konserwanty, niestety nie pamietam) stosowany do ich konserwowania.
CO ZA DUZO TO NIEZDROWO!!!