Szacuny
10
Napisanych postów
1587
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
56426
Witam.
Mam przepis na ciastka domowe, białkowo węglowodanowe i jednym z ich składników jest wpc.
Oczywiście ciastka trzeba upiec w piekarniku w temp 120C przez 30min.
Teraz pytanie, czy wpc nie straci swojej wartości i jakości, przyswajalności po takiej obróbce ?. Bo chyba dla tego uzyskuje się je w niskich temp, żeby się uszkodziło.
Szacuny
0
Napisanych postów
214
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1869
Nie sugeruj się moją wypowiedzią, bo nie jestem znawcą :P
ale na chłopski rozum - białko w dużej temperaturze się ścina ale nie traci na wartości. Jest tak w przypadku jajek czy naleśników. Jak robisz jajecznice a nie jajko gotowane to ona nadal ma swoje dobre wartości odżywcze.
Szacuny
10
Napisanych postów
1587
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
56426
Też o tym myślałem, tylko, że surowego mięsa czy jajek nie strawimy tak jak po obróbce termicznej, a białko serwatkowe jest chyba delikatniejsze w strukturze skoro wchłania się dobrze bez dodatkowej obróbki
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
gotowanie utrudni wchlanianie (zwolni)
nie uczyni niemozliwym :D
co moze byc plusem jesli chodzi o WPC i jego zastosowanie w aspekcie niepotreningowym :D
Szacuny
10
Napisanych postów
1587
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
56426
misOO -thx
Juz zrobiłem, właśnie wsuwam i są świetne, tylko polewę trzeba by skombinować bo troche suche.
Przepis trochę przerobiłem pod siebie, na ektomorfika, ale można spokojnie modyfikować do woli.
150g Owsianych
30g rodzynek
6białek 2 żółtka
30g masła
4 słodziki
aromat waniliowy (lub inny ulubiony)
białko 40g
Płatki żółtka i masło mielimy w jedną mase, potem wrzucamy rodzynki, słodzik aromat i białko odżywki. Białka jaj ubijamy na piane, następnie obie masy łączymy w 1. Rozgrzewamy piekarnik na 220C, po włożeniu dajemy 140C i pieczemy 25-30min. Potem odkładamy na kilka godzin pod przykryciem. I możemy wcinać :p
Zmieniony przez - Cobraf w dniu 2007-08-29 21:08:09
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Obróbka termiczna zmniejszy nieco przyswajalność (o reakcji milarda już ktoś napisał), wydłuży kinetykę (tempo wchłaniania) i pozbawi serwatkę aktywnych mikropeptydów. Trochę szkoda tego białka do takich eksperymentów kulunarnych. Ja robiłem omlety z EGG.