SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Do znawców- pieczenie ciastek z dodadkiem wpc a jego trwałośc

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3763

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1587 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 56426
Witam.

Mam przepis na ciastka domowe, białkowo węglowodanowe i jednym z ich składników jest wpc.

Oczywiście ciastka trzeba upiec w piekarniku w temp 120C przez 30min.

Teraz pytanie, czy wpc nie straci swojej wartości i jakości, przyswajalności po takiej obróbce ?. Bo chyba dla tego uzyskuje się je w niskich temp, żeby się uszkodziło.

A ciastka podobno dobre, więc pytam :P
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
cobraf, a jaki slodzik dajesz do poslodzenia? bo mi zawsze w piekarniku zwykly sie robi bezsmakowy...

Pozdrawiam
misoo

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 214 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1869
Nie sugeruj się moją wypowiedzią, bo nie jestem znawcą :P
ale na chłopski rozum - białko w dużej temperaturze się ścina ale nie traci na wartości. Jest tak w przypadku jajek czy naleśników. Jak robisz jajecznice a nie jajko gotowane to ona nadal ma swoje dobre wartości odżywcze.

PS: w dziale odżywianie możesz podać przepisy :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1587 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 56426
Też o tym myślałem, tylko, że surowego mięsa czy jajek nie strawimy tak jak po obróbce termicznej, a białko serwatkowe jest chyba delikatniejsze w strukturze skoro wchłania się dobrze bez dodatkowej obróbki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
poza zwiazaniem pewnych ilosci w zwiazki malyarda, nie ma to wplywu na przyswajalosc

Pozdrawiam
misoo

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 75 Napisanych postów 5029 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 58202
to w jakim celu na prolce jest napsiane : "Nie gotować"

??

www.blog.myfit.pl - EKSTREMALNA REDUCKJA ! DORADŹ|SKOMENTUJ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
gotowanie utrudni wchlanianie (zwolni)
nie uczyni niemozliwym :D
co moze byc plusem jesli chodzi o WPC i jego zastosowanie w aspekcie niepotreningowym :D

swoja droga podziel sie przepisem :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1587 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 56426
misOO -thx

Juz zrobiłem, właśnie wsuwam i są świetne, tylko polewę trzeba by skombinować bo troche suche.

Przepis trochę przerobiłem pod siebie, na ektomorfika, ale można spokojnie modyfikować do woli.

150g Owsianych
30g rodzynek
6białek 2 żółtka
30g masła
4 słodziki
aromat waniliowy (lub inny ulubiony)
białko 40g

Płatki żółtka i masło mielimy w jedną mase, potem wrzucamy rodzynki, słodzik aromat i białko odżywki. Białka jaj ubijamy na piane, następnie obie masy łączymy w 1. Rozgrzewamy piekarnik na 220C, po włożeniu dajemy 140C i pieczemy 25-30min. Potem odkładamy na kilka godzin pod przykryciem. I możemy wcinać :p

Zmieniony przez - Cobraf w dniu 2007-08-29 21:08:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 75 Napisanych postów 5029 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 58202
https://www.sfd.pl/Mój_MRB..._czyli_czym_zastąpić_kanapkę_z_kurakiem_na_uczelni..._;_-t297333.html

moze sie komuś przyda (2 podejścia w tym temacie byly, drugie udane)

Zmieniony przez - fukinhot w dniu 2007-08-29 22:42:52

www.blog.myfit.pl - EKSTREMALNA REDUCKJA ! DORADŹ|SKOMENTUJ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
Zwróć tylko uwagę, jaki słodzik występuje w WPC. Nie każdy powinno się poddawać obróbce termicznej.

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1587 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 56426
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Obróbka termiczna zmniejszy nieco przyswajalność (o reakcji milarda już ktoś napisał), wydłuży kinetykę (tempo wchłaniania) i pozbawi serwatkę aktywnych mikropeptydów. Trochę szkoda tego białka do takich eksperymentów kulunarnych. Ja robiłem omlety z EGG.

S. Ambroziak

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

OLIMP na marszalkowskiej

Następny temat

AAKG w dni nietreningowe.

WHEY premium