Naukowcy z mediolańskiego Instytutu Badań Farmakologicznych przeprowadzili badania, z których wynika, że spożywanie produktów zbożowych o wysokim indeksie glikemicznym może zwiększać ryzyko raka nerek.
Badania polegały na zebraniu, przy pomocy kwestionariuszy, informacji na temat częstości spożywania poszczególnych produktów spożywczych. Objęto nimi prawie 800 osób, u których wykryto w latach 1992 - 2004, raka nerki i ponad 1500 osób zdrowych.
Po analizie zebranych danych okazało się najsilniejszy związek z rakiem miało spożywania dużych ilości chleba. Osoby jedzące go najwięcej były na niego najbardziej narażone. Ochronne działanie zaobserwowana dla warzyw, zarówno surowych, jak i gotowanych, oraz drobiu.
Podsumowując swoje badania, autorzy zwracają uwagę na fakt, że chleb i produkty zbożowe są reguły produktami o wysoki indeksie glikemicznym. Przez te powodują duży wzrost stężenia cukru po ich spożyciu i następowy duży wyrzut insuliny - a to może prowadzić do insulinooporności. W taki przypadku w organizmie zwiększa się ilość pewnej substancji (insulinopodobnego czynnika wzrostu), która nadmiernie stymuluje komórki do wzrostu - zwiększając ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Po raz kolejny widać, że spożycie produktów o wysokim IG może powodować zagrożenia dla zdrowia. Do tej pory słyszeliśmy główne o nadwadze, cukrzycy i chorobach naczyń, teraz dochodzi jeszcze nowotwór nerki. Wydaje się, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem należy tak układać własną dietę, aby było jak najmniej tego typu produktów.
źródło: [www.jedzdobrze.pl]
www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------