SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Indeks glikemiczny a rak?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4343

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
INDEKS GLIKEMICZNY A RAK?


Naukowcy z mediolańskiego Instytutu Badań Farmakologicznych przeprowadzili badania, z których wynika, że spożywanie produktów zbożowych o wysokim indeksie glikemicznym może zwiększać ryzyko raka nerek.

Badania polegały na zebraniu, przy pomocy kwestionariuszy, informacji na temat częstości spożywania poszczególnych produktów spożywczych. Objęto nimi prawie 800 osób, u których wykryto w latach 1992 - 2004, raka nerki i ponad 1500 osób zdrowych.

Po analizie zebranych danych okazało się najsilniejszy związek z rakiem miało spożywania dużych ilości chleba. Osoby jedzące go najwięcej były na niego najbardziej narażone. Ochronne działanie zaobserwowana dla warzyw, zarówno surowych, jak i gotowanych, oraz drobiu.

Podsumowując swoje badania, autorzy zwracają uwagę na fakt, że chleb i produkty zbożowe są reguły produktami o wysoki indeksie glikemicznym. Przez te powodują duży wzrost stężenia cukru po ich spożyciu i następowy duży wyrzut insuliny - a to może prowadzić do insulinooporności. W taki przypadku w organizmie zwiększa się ilość pewnej substancji (insulinopodobnego czynnika wzrostu), która nadmiernie stymuluje komórki do wzrostu - zwiększając ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Po raz kolejny widać, że spożycie produktów o wysokim IG może powodować zagrożenia dla zdrowia. Do tej pory słyszeliśmy główne o nadwadze, cukrzycy i chorobach naczyń, teraz dochodzi jeszcze nowotwór nerki. Wydaje się, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem należy tak układać własną dietę, aby było jak najmniej tego typu produktów.


źródło: [www.jedzdobrze.pl] 

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Ciekawe jest to, że wprowadzony wiele lat temu paradygmat(model naukowy) mówiący, że tłuszcz jest `zły`, a węglowodany `dobre` ma wpływ na sposób prowadzenia innych badań np: tych o IG, tym samym na ich wyniki i interpretację. Dodatkowo wnioski wyciągnięte przez naukowców nie zawsze pokrywają się z tymi przekazywanymi bezpośrednio przeciętnym osobom przez prasę, producentów itp. Pewne fakty w zależności od potrzeb są nadinterpretowane lub tuszowane itd...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 1775 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28109
Fajnie. Poraz kolejny przekonuje sie ze pewne wyrzecznia i konsekwencja maja jakis wyzszy cel . a swoja droga rak nerek jest dosyc rzadkim schorzeniem w stosunku do ludzi ktorzy nie przestrzegaja zadnej diety ze chyba nie ma sie co przejmowac
Lap soga!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 2685 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 96609
Ja się w ogóle przestałem przejmować takimi raportami, bo już tyle rzeczy ma powodować raka, że chyba tylko woda i korzonki nam zostały.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 109 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4868
nom oddychanie powoduje u nas katabolizm czyli generalnie starzenie czy w zwiazku tym nie warto oddychac? ;[

...It Gets More Painfull Every Time I Die..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
no no Caramel

SOG już chyba nie wejdzie...

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 623
jakas ciekawostka,a nie kolejne pytania fajnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 4672 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 31505
Dobre, napewno się przyda...

pozdro...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 380 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3764
Badania badaniami....

Pytanie pierwsze czy była brana pod uwage grupa krwi ?
Pytanie drugie jaki to był chleb, przecież to ma kolosalne znaczenie, pewnie to nie był ani chleb ezechiela ani chleb esseński które mają neutralny wpływ na organizm wszystkich. Chleb żytni jest niewskazany zupełnie dla osób z grupą B natomiast pszenny jest praktycznie niewskazany nikomu.
Poza tym nie zapominajmy, że w chlebie oprócz mąki mamy np: drożdże, ocet, kwas piekarski, ulepszacze, konserwanty...

Selekcja naturalna, patrzysz która będzie idealna, ta choroba nie jest uleczalna o nie...hehe

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Na pewno nie była brana pod uwagę grupa krwi, tak samo jak kolor oczu, wyznanie, czy charakter. Pewnie dlatego, że nie mają znaczenia

Co do samego badania, to sceptycznie podchodzę do wszelkich, w których nie ma szczegółów i są mało konkretne, ale to ja

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Jest duża szansa, że osoby spożywające produkty o wysokim IG ogólnie gorzej się odżywiały(miały mniejszą wiedzę w tym zakresie): produkty w ich diecie były bardziej przetworzone, zawierały mniej witamin, składników mineralnych, być może więcej tłuszczy trans. Nie możemy na podstawie takiego badania wnioskować, że np: produkt X o IG 70 będzie chronił nas skuteczniej odnośnie omawianego zakresu niż produkt Y o IG 80
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 69 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2374
sceptycznie podchodzę do tego typu badań, jeszcze w latach 80' uważano że dorosły człowiek może spożywać max 1-2 jaja w tygodniu, teraz okazuje się że jaja są jak najbardziej ok. Kilkanaście lat temu był z kolei boom na margarynę, później okazało się, że margaryna jest be a masło jest cool. W tej chwili krowie mleko jest w odwrocie, za 10 lat znowu się pewnie okaże ze to eliksir młodości...

Skrót - jest to największa odległość między dwoma punktami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Cykl Na MASE

Następny temat

Pytanie do diety wg qazara!!

WHEY premium