SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Teścior: TCM+CP PODSUMOWANIE str. 47-48

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 30683

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1866 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 25068
Pieczemy chleb domowy dla cierpliwych SMAK GWARANTOWANY

Składniki: 1,5kg mąki zytniej, otreby pszenne, nasiona (jakie kto lubi ja mam dynie i słonecznik) w miare uznania, płatki owsiane (opcjonalnie), woda, sól, kminek

Zakwas na chleb: 10 łyżek mąki zytniej wsypujemy do naczynia i zalewamy dwiema szklankami ciepłej wody. Całosć dokładnie mieszamy az powstanie ciasto o konsystencji jak na naleśniki. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Co kilka godzin należy zakwas przemieszać co by cała mąka nie opadła na dno. Zakwas po 3 dniach powinien wydzielać intensywny kwaśny zapach i powiniej podobnie smakować J Ponizsze zdjęcie przedstawia składniki do chleba i zakwas po przygotowaniu.




Nastepnie wsypujemy szklanke mąki do naczynia którą zalewamy powstałym zakwasem




Całość mieszamy aż powstanie gesta papka, przykrywamy sciereczką i odstawiamy do następnego dnia (ja robiłem to około godziny 18 i zostawiłem na całą noc) po to żeby ciasto się spulchniło (przeszło powietrzem). Na zdjęciu widać aie czarne kropeczki, to sa właśnie ww. pęcherzyki powietrza
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1866 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 25068
Nastepnie wlewamy do zfermentowanego rozczynu 2,5-3 szklanki wody i dokładnie mieszamy. Do powstałego ciasta wsypujemy 3 szklanki maki i dokładnie wyrabiamy łyzka lub dłońmi, jak kto woli. Powstałe ciasto posypujemy maka co by nie wyschło i przykrywamy sciereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na nastepne 12h. W tym czasie ciasto powinno 2-3 krotnie powiekszyć swoja objetość.












Do wyrosnietej mikstury dosypujemy pozostałą część mąki, łyzeczke soli, otreby pszenne, nasiona, kminek i całosć starannie wyrabiamy przez 15-20 minut. Ciasto powinno elegancko odchodzic od dłoni, nie kleic się i mieć jednolita konsystencję. Ciasto przykrywamy i odtsawiamy na kolejne 40-50 minut do wyrosnięcia




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1866 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 25068
W tym czasie przyszykowujemy brytfanke w której bedziemy piekli. W tym celu należy wysmarować ją oliwą i opruszyc maka pszenną. Przekładamy doń wyrosniete ciasto do połowy wysokości brytfanki, zwilżamy z wierzchu ciepłą wodą i odstawiamy na kolejne 20 minut




Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 50-60 minut. W trakcie pieczenia należy zraszać chl;eb woda. Powstaje wtedy chrupiaca skórka a co za tym idzie ciasto nie wysycha.








...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1866 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 25068
SMACZNEGO!!

A to człowiek SFD. Zawsze wierny i oddany





Chloera wdarłmsie błąd, ale robiłem tego posta wczoraj i zmeczony byłem, są 2 zdjecia takie same a jedno powinno byc tak się ugniata ciasto, ale wybaczcie błąd

Zmieniony przez - ramboszcza w dniu 2007-02-08 11:07:13

Zmieniony przez - ramboszcza w dniu 2007-02-08 11:28:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 540 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 52620
ojaaaaaaa.... przepis super!

ale dużo z nim zabawy


wyjdzie jeśli mąke razową zastąpie mąką ze zmielonych płatków owsianych?

Powyższe słowa wyrażają jedynie opinie autorki w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym. Ponadto autorka zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1866 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 25068
nie wiem nie próbowałem ale mysle, że mozna by spróbować... A roboty dużo ale warto to stary sprawdzony przepis babciny

Zmieniony przez - ramboszcza w dniu 2007-02-08 12:59:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1337 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 21243
a 100g takiego chleba jakie ma wartosci odzywcze :>?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1866 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 25068
Obliczyłem i wyszło w przybliżeniu B7g T2g W55g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 400 Napisanych postów 5586 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 39451
wow Rambo! Normalnie za***oza ten chleb! Ile mozna go w domu trzymac, zeby nie zczerstwial za bardzo?

Ile trzeba wlozyc pracy by najlepszym byc? Tysiace godzin, 300 poza domem dni...

Moj dziennik crossfit:

http://www.sfd.pl/Dziennik__Z_crossfitem_po_formę-t857818.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1866 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 25068
długo.. nie wiem ja jem taki bochenek przez 3-4 dni i nieczerstwieje

Ty lepiej skomentuj filmiki treningowe..

Zmieniony przez - ramboszcza w dniu 2007-02-08 16:14:57
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Co po Tcm-ie

Następny temat

350-400 zl na odżywki :) Jaki cykl?

WHEY premium