Składniki: 1,5kg mąki zytniej, otreby pszenne, nasiona (jakie kto lubi ja mam dynie i słonecznik) w miare uznania, płatki owsiane (opcjonalnie), woda, sól, kminek
Zakwas na chleb: 10 łyżek mąki zytniej wsypujemy do naczynia i zalewamy dwiema szklankami ciepłej wody. Całosć dokładnie mieszamy az powstanie ciasto o konsystencji jak na naleśniki. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Co kilka godzin należy zakwas przemieszać co by cała mąka nie opadła na dno. Zakwas po 3 dniach powinien wydzielać intensywny kwaśny zapach i powiniej podobnie smakować J Ponizsze zdjęcie przedstawia składniki do chleba i zakwas po przygotowaniu.
Nastepnie wsypujemy szklanke mąki do naczynia którą zalewamy powstałym zakwasem
Całość mieszamy aż powstanie gesta papka, przykrywamy sciereczką i odstawiamy do następnego dnia (ja robiłem to około godziny 18 i zostawiłem na całą noc) po to żeby ciasto się spulchniło (przeszło powietrzem). Na zdjęciu widać aie czarne kropeczki, to sa właśnie ww. pęcherzyki powietrza