Szacuny
11149
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Siemka siedzialem sobie wczoraj wieczorem i wpadł mi do głowy pewnien pomysł!
Myslałem nad tym zeby nie kupowal twagou tylko wyprodukowac go samemu!
Otóz mieszkam na wsi sasiad ma krowy a ja biore od niego mleko i wiem ze mam kiedys z takiego mleka robila twaróg! Bym sam sobie produkowal ten twaróg i byloby swietnie tylko ze mam pewnie obawy!
Ile ten twaróg bedzie mial bialka w sobie a ile tłuszczu ?
Jak to zbadac ile on bedzie mial bilka w sobie?
co sadzicie o tym pomysle podpowiedzice cos pozdro
Szacuny
94927
Napisanych postów
364912
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1670438
białka pewnie tyle ile normalnie jest w kupnym twarogu a tłuszczu pewnie jak w tłustym jak se ubijesz kure na podwórku to też będzie miała tyle samo bałka co kupna tyle że nie będzie chodowana na chemii.
Szacuny
91
Napisanych postów
8680
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
31712
wcale nie jestem pewien czy tak dobrze na tym wyjdziesz. Na produkcję twarogu potrzeba bardzo dużo mleka. Robi się to opłacalne jak wytwarzasz ser na masową skalę, ale jak na Twoje potrzeby może się okazać równie drogie jak sklepowy ser albo i droższe. Dodaj do tego nakład pracy. No ale to tylko taka wątpliwość. Zawsze możesz spróbować. Na początek może zrób sobie próbną ilość. Po prostu podgrzewasz tłuste mleko i zakwaszasz je odrobinę sokiem cytrynowym. Potem odcedzasz i wylewasz serwatkę, a pozostały "ser" zaciskasz mocno w gazie. Zobaczysz ile Ci wyjdzie z litra mleka i czy deal się opłaca
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."
Szacuny
91
Napisanych postów
8680
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
31712
tak właśnie się obawiałem
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."
Szacuny
97
Napisanych postów
2782
Wiek
42 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15058
Ja jadlem taki twarog - jest przeza***isty w smaku i nie ma porownania do tego gowna co jest w PL sklepach. Jak gosc ma krowy to napewno wie jak sie robi twarog - a jak nie to jego zona wie