Mówi prof. dr hab. Krzysztof Krygier, specjalista chemii i technologii tłuszczów, wykładowca na SGGW:
- Nie ma wątpliwości, że ciekłe oleje roślinne to najzdrowsza grupa tłuszczów. Natomiast kwestia, który olej można uznać za najlepszy, jest sporna. Większość Polaków (i nie tylko) na pierwszym miejscu stawia oliwę z oliwek. Natomiast prawda jest mało znana: najzdrowszy olej to rzepakowy! Świadczą o tym dwa podstawowe fakty:
1. Wiadomo, że nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe i w największym stopniu odpowiadają za rozwój chorób układu krążenia. A więc im w danym tłuszczu mniej kwasów nasyconych, tym lepiej i zdrowiej. A olej rzepakowy zawiera zdecydowanie najmniej tych kwasów spośród wszystkich olejów! Amerykanie ustanowili pojęcie oleju „niskonasyconego" jako miary „zdrowego" oleju i jedynie rzepakowy w tej definicji się mieści.
2. Najzdrowszymi kwasami tłuszczowymi są kwasy omega-3. Pełnią ważne funkcje prozdrowotne, m.in. chronią serce przed zawałem i odpowiadają za prawidłową pracę mózgu (produkty z kwasami omega-3 Japończycy nazywają z angielska „brain food", czyli żywność dla mózgu). A więc im w danym tłuszczu więcej kwasów omega-3, tym lepiej. Niestety, w większości olejów jadalnych są minimalne ilości tych kwasów. Tylko dwa zawierają zdecydowanie więcej: olej rzepakowy i sojowy. A rzepakowy najwięcej! Warto dodać, że rzepak nazywany bywa „oliwką północy", gdyż, podobnie jak oliwa z oliwek, zawiera dużo kwasu oleinowego (jeden z tłuszczów jednonienasyconych). Naukowcy przypuszczają, że działa on korzystnie na układ krążenia.
To w takim razie lepiej jest kupić zwykły olej rzepakowy za 4zł niż oliwe z oliwek za 20zł?