SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kącik kulinarny - super składniki, super potrawy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 29643

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no i ładnie - smaczne gotowanie nie polega na odmierzaniu, ważeniu i trzymaniu się przepisów :D eksperymenty własne to podstawa - byle w ramach eksperymentów dodawać składniki nie wypaczające totalnie diety

/idzie robić chili con carne /
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1838 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38624
Lubie chili

Pamiętaj że: K.J.J.N.N.Ś

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1838 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38624
Kurczak z migdałami.
Ten przepis zrobiłem po przeczytaniu go u Pascala, ale zmieniłem proporcje, sposób przygotowania i dodałem trochę od siebie

Składniki:
1 pierś z kurczaka/indyka podwójna
3-4 łyzki stołowe sosu sojowego
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka mąki kukurydzianej/razowe (ale to wiadomo - od możliwości i chęci)
1 większy ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyzka migdałów
Piepsz, ostra papryka, curry(nie koniecznie) i bazylia


Przygotowujemy marynatę:
Oliwę wlewamy do pojemnika wraz z sosem sojowym i łyzeczka miodu. Mieszamy aż powstanie jednolita substancja. Potem dodajemy mąka co zagęści nam marynatę i rozcieramy aby nie zostało grudek. potem walimy wszystkie przyprawy.
A co do czosnku - jestem wrogiem czosnku w prochu dlatego radzę wziąść ząbek czosnku, rozgnieść go nożem i pokroić nie za drobno, aby potem nam się nie przypalił i nie dał potrawie gorzkiego posmaku.
Taki czosnek wraz z przyprawami mieszamy w marynacie.

Kurczak:
Tutaj największe kłopoty bo trzeba pokroić go w kostkę nie za drobną i po takim wyczerpującym wyczynie wrzucic do marynaty
Mieszamy potem wszystko aby kurczak obkleił się z każdej strony w marynacie. Nie może ona byc za rzadka.
I to z czego nigdy nie zrezygnuje to to że zamykamy ten pojemnik szczelnie i wkładamy do lodówki na parę godzin/ 1 dzień. Kto tak robi wie jaka jest różnica między takim przygotowaniem a wrzuceniem wszystkiego od razu na patelnię.

Smażymy na dość duzym ogniu aby kurczak się zarumienił i powstała twarda skorupka na zewnątrz, w środku kurczak bedzie soczysty.
Pod koniec posypujemy je płatkami migdałów.

Wartość odzywcza w 100 g
Białko ok 22g
ww - z 20 będzie??
Tłuszcz - z 40g pewnie bedzie może więcej

Wiadomo że można do tego makaron/ ryż/ makaron ryżowy(świetnie się komponują)/ kasze / warzywa ale to już wedle upodobania.

Na masie to mój chyba najsmaczniejszy posiłek obok pstrąga
Smacznego


Zmieniony przez - Skunksiarz w dniu 2006-02-18 14:49:49

Zmieniony przez - Skunksiarz w dniu 2006-02-18 15:01:13

Pamiętaj że: K.J.J.N.N.Ś

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 427 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11992
Potrawka z soczewicy, wersja wegetariańska

500ml Karotki (ja daje Stanowcza, ale moze byc inna, mozna tez dac pomidory z kartonika, albo sok pomidorowy)
200 gram soczewicy zielonej
5 sredniej wielkosci ziemniakow
papryka zolta
papryka czerwona
ewentualnie inne warzywa (ja jeszcze daje cukinie)
woda

ziemniaki myjemy, obieramy, kroimi w kostke, gotujemy (zeby byly prawie miekkie, ale nie do konca)
soczewice pluczemy, namaczamy, gotujemy (podobnie jak ziemniaki)
papryke myjemy, kroimy w kostke lub paseczki, wrzucamy do garnka, zalewamy 1-2 szklankami wody, po 10 minutach dolewamy Karotke, dodajemy ziemniaki i soczewice, gotujemy jeszcze ok 10 minut, tak, zeby papryka byla miekka.
Doprawiamy do smaku (ja daje curry i chilli, ale np. moja mama jeszcze jakies tam inne przyprawy - jak kto woli)

kalorycznosc na caly garnek to ok. 1000kcal - u mnie garnek wystarcza na 6-7 porcji
ok. 60 gram bialka
ok. 180 gram weglowodanow
sladowe ilosci tluszczu


Potrawka z soczewicy, wersja non-wegetariańska
jak wyzej+ 200 gram piersi z kurczaka, kroimy w kosteczke, podsmazamy na teflonie bez tluszczu - wrzucamy do garnka razem z papryka, zeby mieso nabralo aromatu ;)

piers z kuraka jest dodatkowym zrodlem bialka (w dodatku pelnowartosciowym, wiec o ile ktos nie jest wegetarianinem, to polecam)


Zmieniony przez - kosheen w dniu 2006-02-24 14:42:08

I compete to win

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 90 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1489
nopiotr: Chleb z mąki orkiszowej innemu nierówny. Prawdziwa mąka orkiszowa jest znacznie droższa i WIELU piekarzy dodaje jedynie jej cząstkę lub przetworzone, drobommielone pochodne. Zawartość cennych składników(prawie wszystkich) jest conajmniej 10-12x mniejsza od prawdziwego chleba tego typu. Kosztuje około 11-13pln per 400g bochenek (za to jest b. sycący).

Tyka: zalecałeś siemię lniane do potraw smażonych. Obawiam się, że nawet przy krótkim smażeniu natychmiast się degeneruje. Wyjąsnij mi proszę czy niepotrzebnie unikam jakiegokolwiek podgrzewania go. Czy o. niskolineolow z instytutu włókien naturalnych można uznać za równie wartościowy co siemie mielone ?

Zmieniony przez - r.o.p.E.la w dniu 2006-02-26 14:40:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Też obawiałbym się jakiegokolwiek wystawiania zmielonych ziaren lnu na działanie temperatury i powietrza. Smażenie tak, ale dodanie do gotowego posiłku nie powinno źle wpłynąć na n-3. Jeżeli olej niskolinolenowy mamy traktować jako źródło n-3 to nie jest wartościowy, bo zawiera ich śladowe ilości.

Zawartość n-3 i n-6 na 100g w :

-oleju lnianym wysokolinolenowym: 53g i 13g
-oleju lnianym niskolinolenowym: 2g i 71g
-siemieniu lnianym: 23g i 6g

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
olej niskolinoleinowy jest w dużej mierze bezużyteczny ze względów podanych przez Charona (odwrócone niekorzystnie proporcje n-3 do n-6)

zmielone siemie lniane dodaję albo na końcu w formie "posypki" albo do potraw poddanych krótkotrwałej obróbce termicznej więc nie ma co się obawiać utraty wartości odżywczych

jak zwykle zresztą rozważania takie są poświęcone duperelom w oderwaniu od pryncypiów i jako takie są w dużej mierze bezcelowe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 90 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1489
U mnie jest 9:16:69. Natomiast o. lniany z definicji nie jest zbyt dobrym źródłem n-3 gdyż to głównie kwas alfa-lineolowy, który nie jest tak skuteczny jak te zawarte w rybach. Lepiej sprawdza się tu oliwa i ew. kapsy dobrej firmy. Najważniejsze są tu związki zwane lignanami(tu siemie miażdzy konkurencje) oraz fitoestrogeny. Nie jem margarn wzbogacanych n-6 i innych paskudztw. Tylko czy taki olej będzie równie wartościowy co siemie.(?)

EDIT: Ok, dzięki za odpowiedź, ale jak już opanuje się pryncypia ...:P

Zmieniony przez - r.o.p.E.la w dniu 2006-02-26 15:44:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
bez zbędnego zagłębiania się w duperele moim zdaniem najlepsze jest połączenie w dziennej dawce 1-2 łyżek siemienia lnianego z około 6 gramami oleju rybiego w kapsach, 2-4 łyżkami oliwy z oliwek oraz małą ilością tłuszczy nasyconych zawartych w rozmaitych źródłach białka zwierzęcego

dalesze wgłębianie się w temat nie ma z praktycznego punktu widzenia większego znaczenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
zapomniałem dopisać że oczywiście można sobie pozwolić na stosowanie innych źródeł tłuszczy niż wyżej wymienione, byle by mniej więcej trzymać podobne proporcje
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta pomocy

Następny temat

Tabletka antyhormonalna

forma lato