SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Margaryna? Ważne, do kompetentnych.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3743

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 125 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2138
Jak jest ze smarowaniem pieczywa margaryną? Bo już od dluższego czasu nie smaruje, ale nie wiem czy to dobrze, bo margaryna to tłuszcz roślinny, dużo witamin. Nie smarowałem dlatego, że nie chciałem, żeby przez to mi przybyło tłuszczu. Ostatnio jednak wydaje mi się, że tłuszcz roślinny nie jest tak szkodliwy jak ten zwierzęcy i że niepotrzebnie tak robie. Czekam na odpowiedzi.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
odpowiedź jest jak ZAWSZE taka sama...
i każdy z tych mądrych na tym forum Ci to powie (jak im się będzie chciało w ogóle odpowiedać setny raz na to samo pytanie), że tyje się nie od tłuszczu czy węgli ale OD NADMIARU KALORII!!
jeśli nie jesz tego dużo to możesz smarować, jeśli więcej, wlicz to jakoś w zapotrzebowanie.

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 1105 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12676
"O właściwościach zdrowotnych masła i margaryny decyduje skład tłuszczu. Większość, bo aż około 50% kwasów tłuszczowych obecnych w maśle, stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, charakterystyczne właśnie dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego; 34-35% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 5,6% - wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W margarynach te proporcje są zupełnie odmienne. Przykładowy skład procentowy, to np. kwasy tłuszczowe nasycone - 22,3%, jednonienasycone - 55,8%, a wielonienasycone - 21,8%. Jeszcze kilka lat temu, gdy większość margaryn była produkowana metodą uwodornienia, zawierały one dużo tzw. kwasów tłuszczowych trans, powstających w procesie produkcji. Kwasy te wykazywały działanie fizjologiczne zbliżone do nasyconych kwasów tłuszczowych - działały więc niekorzystnie. Obecnie, gdy została już zmieniona metoda produkcji, większość margaryn przeznaczonych do smarowania pieczywa nie zawiera w ogóle kwasów trans lub tylko ich śladowe ilości.
Kolejnym argumentem przemawiającym na korzyść margaryny jest to, że nie zawiera ona cholesterolu. W maśle związek ten występuje w ilości 220-250 mg/100 g produktu.
Zaletą masła z kolei jest naturalne występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie A i D. Istnieje dość powszechny mit, że ze względu na zawartość witaminy A masło jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Nie jest to jednak prawda, gdyż na wzrok wpływa podaż tej witaminy w całym pożywieniu, a nie tylko w maśle. Witaminę tę możemy znaleźć np. w produktach mlecznych oraz w warzywach i owocach, które zawierają dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Należy również wspomnieć, że margaryny stołowe są wzbogacane w witaminy A, D przynajmniej do poziomu takiego, na jakim są one obecne w maśle, oraz zawierają witaminę E pochodzącą z olejów roślinnych stosowanych do produkcji.
Warto jeszcze wspomnieć o tłuszczach mieszanych, a więc tzw. miksach lub masełkach. W produktach tych część tłuszczu mlekowego została zastąpiona utwardzonymi tłuszczami i olejami roślinnymi. Charakteryzują się one niższą niż masło zawartością nasyconych tłuszczów i cholesterolu, a jednocześnie większym poziomem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest ich zaletą. Tłuszcze te są więc korzystniejsze dla zdrowia niż masło."

fragment artykułu mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej

"Marzy mi się czarny Lincoln, lecz jak go wyrwać wilkom
Rozumiem więc czemu czasem chłopaki biorą WINSTROL"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
proste nie smaruj niczym margaryna to niestety pomylka o czym glosno sie nei mowi niestety
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 1932 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 8908
Margaryna to zdrowe tłuszcze roślinne jak to mówią w reklamach, czyli zamiast pić np. oliwę z oliwek można wcinać margarynę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 1932 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 8908
To był żart(buźka mówi sama za siebie), ale tak prawdę powiedziawszy to nie mam pojęcia czemu ta margaryna jest taka zła. Przecież skład tłuszczy ma dobry jak wyżej napisali.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Daj sobie spokoj z margaryna. Najlepiej smaruj chleb oliwa z oliwek ew. masłem.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 1932 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 8908
To wszystko bardzo szybko sie zmienia. Raz naukowcy uważają, że masło jest lepsze, a za kilka lat lepsza może być margaryna(chociaż większość osób w dzisiejszych czasach sądzi, że to właśnie margaryna jest lepsza). Ja osobiście zazwyczaj niczym nie smaruję z wyjątkiem śniadania.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
ja też polecam juz namoczyć chleb olejem albo zrobić paste mileone orzechy z serem białym

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

* DIETA - Do SPRAWDZENIA *

Następny temat

W końcu coś o kulturystyce:)

WHEY premium