SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

izomery trans - maslo vs margaryna

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1000

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1046 Napisanych postów 3855 Wiek 30 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 82039
wrzucam dla ciekawych, bo okazuje sie, ze w masle jest kilkukrotnie wiecej izomerow trans niz w miekkiej margarynie, lekkie zaskoczenie jak dla mnie




Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2018-04-30 13:46:26

when im going to do some mountaineering actually im going back home

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5667 Napisanych postów 73526 Wiek 43 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 618640
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1046 Napisanych postów 3855 Wiek 30 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 82039
"Masło ma więcej izomerów trans niż margaryna!

Instytut Żywności i Żywienia opublikował właśnie e-Bazę Izomerów Trans. Kwasy tłuszczowe typu trans to najgroźniejsze dla zdrowia kwasy tłuszczowe, które są szczególnie niebezpieczne dla układu sercowo-naczyniowego.

Co wynika z tej bazy? Jest nadspodziewanie dobrze, żeby nie powiedzieć że jest bardzo dobrze. Wiele produktów, które są od zawsze uznawane za źródło tłuszczów trans - np. ciasta i chipsy, mają ich obecnie niewiele. Nie znaczy to, że stały się zdrowe! :)

Co z margaryną? Tutaj również zaskoczenie. Margaryny miękkie (te do smarowania) mają średnio 0,06 g/ 100 g izomerów typu trans. To mniej niż zawiera zwykłe mleko (0,08 g/100 g) i wielokrotnie mniej niż jest w maśle i innych produktach mlecznych. Masło ma około 3,3 g/100 g (nie ma go w tej bazie). Jeśli jesz masło zamiast margaryny "bo tłuszcze trans!" to czas szukać nowej wymówki.

Warto zaznaczyć, że margaryny twarde nadal potrafią mieć dużo izomerów trans. Średnia dla tej grupy to 1,52 g/100 g, ale są tu zarówno chlubne jak i nie chlubne wyjątki (min: 0,02 g max: 8,49 g).

Link do bazy: https://www.izomery.izz.waw.pl "

z profilu fb pewnego doktora

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 9 Wiek 1 rok Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 148
Eh ludzie, nie siejcie paniki, bo to są zupełnie inne typy tłuszczów trans. Te znajdujące się w produktach zwierzęcych mają prozdrowotny wpływ na organizm. To nie są ekwiwalenty!

Masło składa się w 80% z nasyconych kwasów tłuszczowych, MCFA, LCFA, spośród których kwas masłowy i rumenowy, sprzężony kwas alfa-linolowy (prozdrowotny nienasycony kwas tłuszczowy 9-cis, 11-trans), mają działanie prozdrowotne i są wykorzystywane w lecznictwie.

Margaryny składają się z uwodornionych kwasów tłuszczowych, które są nie mniej, a często bardziej szkodliwe niż nasycone naturalne kwasy tłuszczowe. Podczas produkcji margaryn mogą także powstawać izomery trans- kwasów tłuszczowych.

Natomiast warto zwrócić uwagę, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe mogą występować w konfiguracji cis przy jednym z atomów węgla z wiązaniem wielokrotnym oraz jednocześnie tworzyć konfigurację trans przy drugim atomie węgla z wiązaniem co najmniej podwójnym. Przykładem takiego kwasu tłuszczowego jest sprzężony kwas linolowy, CLA, czyli 9-cis, 11-trans kwas karboksylowy. Związki te charakteryzują się właściwościami, które nie wynikają z liczby wiązań cis lub trans. Wiadomo na przykład, że sprzężony kwas linolowy, zwany także kwasem rumenowym, który występuje w mleku i maśle, jest związkiem o właściwościach przeciwzapalnych, odżywczych oraz przeciwnowotworowych.

Kwas rumenowy - jest to przykład sprzężonego kwasu tłuszczowego nienasyconego o izomerii trans, który działa korzystnie na nasze zdrowie. Kwas rumenowy zawarty jest głównie w maśle i mleku.

Istnieją "zdrowe" tłuszcze trans ( tłuszcz mleczny ) i "niezdrowe" ( utwardzone tłuszcze roślinne ). Nie siejcie paniki. Stay calm and eat milk butter.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 9 Wiek 1 rok Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 148
czellista


Co wynika z tej bazy? Jest nadspodziewanie dobrze, żeby nie powiedzieć że jest bardzo dobrze. Wiele produktów, które są od zawsze uznawane za źródło tłuszczów trans - np. ciasta i chipsy, mają ich obecnie niewiele. Nie znaczy to, że stały się zdrowe! :)

Co z margaryną? Tutaj również zaskoczenie. Margaryny miękkie (te do smarowania) mają średnio 0,06 g/ 100 g izomerów typu trans. To mniej niż zawiera zwykłe mleko (0,08 g/100 g) i wielokrotnie mniej niż jest w maśle i innych produktach mlecznych. Masło ma około 3,3 g/100 g (nie ma go w tej bazie). Jeśli jesz masło zamiast margaryny "bo tłuszcze trans!" to czas szukać nowej wymówki. "



Nic z tej bazy nie wynika.

Kwasy tłuszczowe wchodzące w skład lipidów błon komórkowych mają konfigurację cis, to znaczy atomy wodoru wokół wiązań wielokrotnych położone są po tej samej stronie płaszczyzny. Izomery trans, posiadające atomy wodoru po przeciwnych stronach płaszczyzny, wykazują inne właściwości fizykochemiczne, na przykład mają wyższą temperaturę topnienia oraz ograniczona rotację. Jednak nasz organizm nie potrafi rozróżniać tych dwóch izomerów i w błony komórkowe wbudowywane są izomery trans lub cis, w zależności od dostępności. Izomery trans powodują usztywnienie błon komórkowych, które fizjologicznie przyjmują postać półpłynnej mozaiki. Prowadzi to do stresu oksydacyjnego i produkcji wolnych rodników i reaktywnych form tlenu. Nasilony stres oksydacyjny uszkadza błony komórkowe, powodując nieodwracalne zaburzenie homeostazy w zakresie gospodarki jonowej i wodnej wewnątrz komórki, która zwykle umiera śmiercią nekrotyczną z wytworzeniem miejscowego stanu zapalnego. Izomery trans prowadzą zatem do zwiększonego ryzyka stanów zapalnych w organizmie, w tym także w ścianie naczyń krwionośnych, który wtórnie może prowadzić do odkładania się wapnia – kalcyfikacji, cholesterolu, migracji komórek tucznych i makrofagów oraz dalszego uszkodzenia tkanek. Rola izomerów trans kwasów tłuszczowych w patogenezie miażdżycy jest niepodważalna. Wiadomo także, że izomery trans ułatwiają krystalizację cholesterolu.

Margaryna jest dalej szkodliwa, a jak nie przekonuje Cię obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w konfiguracji trans, to zapoznaj się jakie metale ciężkie są używane podczas procesu uwodorniania margaryny, zainteresuj się też stopniem utlenienia kwasów wielonienasyconych po tym procesie.

Tak, polecam masło ze względu na występowanie naturalnych tłuszczy trans :) Bo są to zdrowe typy trans. I jednocześnie nie polecam margaryny, też ze względu na obecność tłuszczy trans, ale zupełnie innego rodzaju.


Zmieniony przez - ddark w dniu 2018-05-02 06:55:55
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1046 Napisanych postów 3855 Wiek 30 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 82039
nie wrzucalem tego po to by udowadniac wyzszosc margaryny nad maslem bo daleko mi do tego, bardziej w formie ciekawostki

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5667 Napisanych postów 73526 Wiek 43 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 618640
Nie warto czytać bzdur pseudo celebrytów na Facebooku . Co drugi chce zaistnieć . Same barany . Ostatnio widziałem art ze nie powinno się pic wody , miał chyba z tysiąc lików . Ludzie to idioci . Brak słów
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 9 Wiek 1 rok Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 148
czellista
nie wrzucalem tego po to by udowadniac wyzszosc margaryny nad maslem bo daleko mi do tego, bardziej w formie ciekawostki


Osoba nie posiadająca głębszej wiedzy dietetycznej może zrozumieć w taki sposób, iż jest to dowód na to, że masło mleczne jest bardziej szkodliwe niż margaryna, bo ma więcej tłuszczy trans. Nikt tylko nie mówi o tym drobnym szczególe, że trans transowi nierówny ( lol, jak to brzmi ).
"Niepełna wiedza jest bardziej szkodliwa niż brak wiedzy".
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 9 Wiek 1 rok Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 148
flex1976
Nie warto czytać bzdur pseudo celebrytów na Facebooku . Co drugi chce zaistnieć . Same barany . Ostatnio widziałem art ze nie powinno się pic wody , miał chyba z tysiąc lików . Ludzie to idioci . Brak słów


Widziałem tego kolesia ( chyba to ten ), twierdził że spożywanie wody prowadzi do "wypłukiwania elektrolitów" :D Zalecał natomiast pić zamiast tego soki owocowe

1. Woda zawiera naturalnie elektrolity, głównie wapń i magnez, w różnych ilościach, ale przeciętna woda wodociągowa to ~40-50mg wapnia/L i ~5-20mg magnezu/L, więc w jaki sposób miałoby to prowadzić do utraty elektrolitów, kiedy je jednocześnie dostarczamy :D Jasne, przewodnienie jest groźne z wielu innych względów, ale to już inny temat.
2. Organizm nie jest głupi i nerki regulują wydalanie elektrolitów, także poza sytuacjami wyjątkowymi, gdzie np. zwiększona podaż sodu powoduje zwiększone wydalanie potasu, nie tak łatwo doprowadzić do "wypłukania elektrolitów", a na pewno nie na skutek racjonalnego nawadniania.
3. Soki owocowe w 99% przypadków nie zawierają prawie w ogóle lub śladowe ilości elektrolitów - kranówka jest bogatszym ich źródłem :D No ale koleś ma tysiące "followersów", bo kontrowersja się świetnie sprzedaje w każdej dziedzinie życia, czasem mam wrażenie, że w dietetyce istnieje specjalna frakcja zajmująca się właśnie produkowaniem afer, skandalów i teorii spiskowych :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 9 Wiek 1 rok Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 148
W kwestii CLA występującego m.in. w tłuszczu mlecznym i wołowinie, aby ostatecznie przekonać ludzi to czytających, że nie ma się czego bać, a nawet warto go spożywać ( wikipedia ):

Podejrzewano, że CLA stanie się nową bronią w walce z nowotworami, pozwoli obniżać poziom cukru i tłuszczów we krwi, zapanować nad astmą i alergiami. Późniejsze badania na zwierzętach potwierdziły, że CLA jest silnym środkiem przeciwnowotworowym.
http://www.farm.amwaw.edu.pl/~axzimni/biuletyn/0901Bialek/Bialek.html

Niski poziom kwasu rumenowego w surowicy krwi powiązany został ze zwiększonym ryzykiem zachorowania kobiet na raka piersi!!
Stanisław Zmarlicki. Zdrowotne aspekty mleka i przetworów mlecznych. „Zdrowie Publiczne – Polish Journal of Public Health”. 116 (1), s. 144, 2006.

CLA dobrze wpływa na układ immunologiczny – zwiększa odporność na wirusy, może tłumić reakcje alergiczne. Przyjmowanie CLA w czasie odchudzania korzystnie wpływa na samopoczucie. Obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu i cukru we krwi.


Zmieniony przez - ddark w dniu 2018-05-02 13:59:28
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ciezka niewydolnosc nerek , a bialko.

MenS