Lactobacillus Case "Defensis"
Probiotyki - to, najprościej mówiąc, kultury żywych mikroorganizmów, które powinny stanowić uzupełnienie podstawowej diety, ponieważ spożywane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie.
L. Casei Defensis - Prawdziwa i pełna nazwa to Lactobacillus casei DN - 114 001. Człon "Defensis" to wyłącznie chwyt reklamowy :). Szczepowi temu dodano geny odpowiedzialne za odporność na erytromycynę oraz za produkcję enzymu lucyferazy. W badaniach przeprowadzonych m.in. na myszach stwierdzono że L. casei nie zagnieżdża się w układzie pokarmowym, ale w czasie "wędrówki" pozostaje żywa i podejmuje się syntezy różnych protein (białek). Zsyntetyzowane proteiny korzystnie wpływają na organizm. Zanika dość szybko (1-5 dni). (Źródło: "Lactobacillus casei Is Able To Survive and Initiate Protein Synthesis during Its Transit in the Digestive Tract of Human Flora-Associated Mice" R. Oozeer, N. Goupil-Feuillerat...)
We Włoszech mamy L. casei "imunitass" a nie "defensis" :)
W ostatnich latach probiotyki zostały uznane za prawie idealny czynnik modulujący aktywność układu odpornościowego. Możliwości ich wykorzystania jako immunomodulatorów są bardzo duże i dotyczą:
1) stanów po napromieniowaniu i chemioterapii w leczeniu nowotworów
2) długotrwałego leczenia pacjentów po przeszczepie szpiku kostnego lub przeszczepach innych organów.
3) stanów po długotrwałej antybiotykoterapii.
4) biegunek, szczególnie infekcyjnych.
Oznacza to że produkty typu Actimel nie ochronią nas przed katarem, grypą, czy patrząc na reklamy nie ochronią nas przed tężcem i innymi chorobami gdy zjemy jabłko ubrudzone w piaskownicy (w której załatwia się połowa kotów z blokowiska)! (Źródło: "Probiotyki w chorobach przewodu pokarmowego ich działanie immunomodulujące" Jerzy Socha, Kazimierz Madalićski, Anna Stolarczyk)
Portal Farmaceutyczno Medyczny
"Od kwietnia 2001 roku w sklepach całej Polski dostępny jest ACTIMEL®, nowy produkt firmy Danone mający korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jego probiotyczne działanie wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu osłabione przez stres, zmęczenie lub niezrównoważoną dietę. Jest to jedyny na polskim rynku probiotyczny produkt mleczny nowej generacji zawierający unikatową kulturę Lactobacillus casei DN - 114 001. W 100 g ACTIMEL® zawartych jest aż 10 miliardów żywych bakterii... Działanie mechanizmów obronnych organizmu jest niestety zakłócane przez stres i uciążliwości życia we współczesnym świecie. Stres wywołany szybkim tempem życia w połączeniu z innymi czynnikami, takimi jak nieprawidłowa dieta, przyjmowanie leków (np. antybiotyków) bądź choroba, może naruszyć delikatną równowagę mikroflory jelitowej, a co za tym idzie zwiększyć naszą podatność na infekcje. Dlatego właśnie opracowany przez naukowców probiotyczny produkt ACTIMEL®, który może stać się naturalnym sprzymierzeńcem systemu obronnego organizmu jest tak istotny. ACTIMEL® zawiera unikatową kompozycję żywych kultur bakterii - tradycyjnie używanych w produkcji jogurtu Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus oraz stosowanych jedynie przez Danone Lactobacillus casei DN - 114 001
Według ostatnio opublikowanych danych ACTIMEL® ogranicza częstotliwość i skraca czas trwania biegunek u dzieci.2 Stwierdzono też, że spożywanie fermentowanego mleka z dodatkiem kultur Lactobacillus casei DN - 114 001 zwiększa populację bakterii z rodzaju Lactobacillus w jelitach zdrowych dzieci. Jest to zjawisko powszechnie uznawane za korzystne dla zdrowia.
Ogólnie o probiotykach
Pierwszy mleczny produkt probiotyczny wszedł na polski rynek w kwietniu 2001 roku. Rok później pojawił się kolejny produkt trzeciej generacji - probiotyczny jogurt Activia. Pojawienie się tych dwóch produktów powinno oznaczać, że konsumenci zaczną dostrzegać różnice w mikrobiologii produktów mlecznych i ich właściwościach zdrowotnych. Na razie jednak wszystkie żywe kultury bakterii traktujemy tak samo, a od zawartości Lactobacillus casei czy Bifidobacterium, które znajdują się w Activii, ważniejsza wydaje się niskokaloryczność.
Mikrobiolodzy dzielą mleczne produkty fermentowane na trzy generacje. W pierwszej znajduje się swojskie zsiadłe mleko, maślanka i kefir. Do drugiej generacji należą jogurty z dodatkiem bakterii jelitowych o nieznanych właściwościach probiotycznych. Natomiast trzecia generacja to produkty mleczne zawierające bakterie jelitowe o udokumentowanych właściwościach probiotycznych z rodzaju Bifidobacterium czy Lactobacillus. Do tej ostatniej grupy należy m.in. Activia.
Fermentowane produkty mleczne zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Na przykład Bifidus Essensis™ (Bifidobacterium DN-173 010), szczep używany jedynie w produktach Activia firmy Danone, normalizuje proces trawienia, zmniejszając poczucie dyskomfortu wywołane przez wzdęcia, uczucie ciężkości w żołądku i zaparcia. Spowolnione trawienie wpływa też negatywnie na wydalanie zbędnych produktów przemiany materii i toksyn z organizmu.
Badania jakościowe przeprowadzone w połowie lipca 2002 r. przez IQS - Institute for Qualitative Studies - na zlecenie Danone wykazały, że po takie produkty jak Activia przede wszystkim sięgają panie, które już wcześniej kupowały fermentowane produkty mleczne drugiej generacji. Ich zdaniem produkty te są po prostu zdrowe, poprawiaj ą przemianę materii i mają dobry wpływ na zachowanie figury (są odżywcze i niskokaloryczne). Dodatkowymi korzyściami są uczucie lekkości w żołądku i dobre samopoczucie.
Prawidłowe rozpoznawanie korzyści nie oznacza, że konsumentki są świadome, dlaczego jogurty mają różne właściwości zdrowotne. Nadal niewiele wiedzą o probiotykach i o szczepach bakterii probiotycznych znajdujących się w Activii i innych produktach mlecznych trzeciej generacji. Bakterie te kojarzą z tradycyjnymi żywymi kulturami bakterii. Tymczasem probiotyki ze względu na wysoką przeżywalność w układzie pokarmowym i określoną aktywność są w stanie przywrócić naturalny układ mikroflory jelitowej, zakłócany m.in. przez infekcje wirusowe, niewłaściwy sposób żywienia, stres oraz zanieczyszczenie żywności i wody niepożądanymi mikroorganizmami czy substancjami toksycznymi. Ponadto konsumenci nie zdają sobie sprawy, że nie wszystkie bakterie probiotyczne wywołują w organizmie jednakowy efekt poprawy zdrowia. Właściwości te są bowiem związane ze specyficznym szczepem, a nie gatunkiem bakterii, z tego względu działanie probiotyczne danego szczepu musi być poparte badaniami naukowymi. Activia zawiera specjalnie wyselekcjonowany w laboratoriach Danone szczep Bifidobakterii, zarejestrowany w Instytucie Pasteura pod nazwą Bifidobacterium DN-173 010, a znany na rynku jako Bifidus Essensis™. Właśnie ten szczep był poddany licznym badaniom klinicznym, które wykazały, że posiada on cechy bakterii probiotycznych, czyli: wykazuje wysoką przeżywalność w układzie pokarmowym, dociera w stanie żywym do jelita grubego oraz wywiera korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Udowodniono również, że regularne spożycie Activii przyspiesza nawet o 40% proces trawienia, w szczególności u osób uskarżających się na zaparcia. Natomiast spożywanie Activii nie powoduje biegunek u osób, u których zaparcia nie występują. Należy podkreślić, że Activia jest jedynym jogurtem probiotycznym, którego korzystny wpływ na zdrowie został potwierdzony udokumentowanymi badaniami klinicznymi.
Artykuł pochodzi ze strony http://www.chemia.rk.edu.pl