1. Jakie wegle spozywac w I posilku (sniadanie)? Wiekszosc preferuje owsianke, ktora ma chyba niski IG, a co za tym idzie nie daje tak silnego "strzalu" insuliny, a przeciez z rana nalezy szybko przejsc w stan anaboliczny (przynajmniej na masie). Rozumiem, ze trzeba zapewnic staly doplyw energii, ale czemu praktycznie brak wegli prostych, z wyjatkiem fruktozy, ktora przywraca poziom glikogenu watrobowego ??
2. Jesli zaraz po treningu zapodamy carbo/wafle ryzowe + WPI/WPC (ok. 25/30g bialka) to posilek nastepny powinien byc bogaty w wegle zlozone (i bialko oczywiscie), ale jakie konkretnie? Czy moze to byc np. owa owsianka? Teoretycznie nie widze roznicy miedzy owsinaka, a kasza gryczana - IG chyba podobne, moze chodzi o ilosc blonnika, ktory utrudnia wchlanianie bialka? W wielu dietach godzine po treningu jest ryz bialy, ktory ma wysoki IG, a przeciez wegle proste byly juz w postaci carbo, wiec nie lepiej zjesc wtedy owsianke czy kasze, aby uzniknac zatluszczenia?
3. W ramach podsumowania, czy jest jakas szczegolna roznica, ktora by miala wplyw na przyrost masy miesniowej miedzy weglowodanami pochodzacymi z takich zrodel: kasza, ryz brazowy, platki owsiane? Moglbym jeszcze dopisac ryz bialy, ale wiadomo, ze ma wyzszy IG... a produkty podane wyzej chyba porownywalny
*zakladamy, ze celem diety jest zdobywanie masy miesniowej, a platki owsiane sa oczywiscie naturalne