W raporcie Dziennika Wschodniego przeczytałem ostatnio artykuł odnoszący się do wcześniejszego artykułu z Wprost o mleku.
Oto mój mały wywód na ten temat :
Byłem 2 lata temu w Niemczech na wymianie. Ludwigsburg - niewielkie miasteczko nieopodal Studgartu ...
Gdy poprosiłem swojego Niemca o mleko ten wręczył mi pustą butelkę , powiedział że mam ją zanieść 3 ulice dalej , tam gdzie kończą się budynki a zaczynają winnice.
Takteż zrobiłem - i było to dla mnie ciekawe doświadczenie bo z jednej strony budynku dostawałem mleko - o odpowiedniej dla mnie ilości tłuszczu a z drugiej strony muczała krowa
Mleko było świeże, pachniało i nawet go nie doniosłem do domu
W Polsce ludzie przyzwyczajają sie powoli do robienia dużych zakupów raz na tydzień.
Tehnologia UHT czyli Ultra High Temperature pozwala na przetrzymywanie mleka przez długi okres czasu. Mleko z kartonu pije się wygodnie i nikt nawet nie pomysli o jego gotowaniu
Tymczasem okazuje się że prócz spadków ilość witamin ( głównie C i B12 )spada na łeb na szyję także ilość białka w mleku.
Własnie przez wzgląd na białko wiele związanych ze sportem osób pije mleko regularnie.
Prawdą jest jednak to że mleko pasteryzowane jest bardziej wartościowe w białko niż mleko przetwarzane w systemie UHT, tymczasem na półkach lubelskiego REALa znalazłem tylko jedną markę mleka pasteryzowanego ( cena jak UHT ) - także wybierając nasz napój sprawdźmy dokładnie co nam oferuje a nie tylko cenę
Pozdrawiam Grafik

Oto mój mały wywód na ten temat :
Byłem 2 lata temu w Niemczech na wymianie. Ludwigsburg - niewielkie miasteczko nieopodal Studgartu ...
Gdy poprosiłem swojego Niemca o mleko ten wręczył mi pustą butelkę , powiedział że mam ją zanieść 3 ulice dalej , tam gdzie kończą się budynki a zaczynają winnice.
Takteż zrobiłem - i było to dla mnie ciekawe doświadczenie bo z jednej strony budynku dostawałem mleko - o odpowiedniej dla mnie ilości tłuszczu a z drugiej strony muczała krowa

Mleko było świeże, pachniało i nawet go nie doniosłem do domu



W Polsce ludzie przyzwyczajają sie powoli do robienia dużych zakupów raz na tydzień.
Tehnologia UHT czyli Ultra High Temperature pozwala na przetrzymywanie mleka przez długi okres czasu. Mleko z kartonu pije się wygodnie i nikt nawet nie pomysli o jego gotowaniu

Tymczasem okazuje się że prócz spadków ilość witamin ( głównie C i B12 )spada na łeb na szyję także ilość białka w mleku.
Własnie przez wzgląd na białko wiele związanych ze sportem osób pije mleko regularnie.
Prawdą jest jednak to że mleko pasteryzowane jest bardziej wartościowe w białko niż mleko przetwarzane w systemie UHT, tymczasem na półkach lubelskiego REALa znalazłem tylko jedną markę mleka pasteryzowanego ( cena jak UHT ) - także wybierając nasz napój sprawdźmy dokładnie co nam oferuje a nie tylko cenę

Pozdrawiam Grafik



Fotograf, fotoreporter - potrzebujesz PROFESJONALNEGO fotografa??? - [email protected]