SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak przygotować steka?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 734

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 187 dni Przeczytanych tematów 19
Siema ludzie.
Mam pewien dylemat w sprawie przygotowania steka.
Otóż zawsze jak go myje i pózniej osuszam to i tak zawsze jest gumowaty i nie chce się go jeść.
Wczoraj sprobowałem przyrządzić steka bez wcześniejszego umycia no i stek wręcz idealny i smaczny.
Jednak trochę się boje że taki nie myty stek może mieć jakieś brudy czy coś….
Jak wyjść z tej sytuacji?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 125 Wiek 33 lat Na forum 221 dni Przeczytanych tematów 3590
Nie ma potrzeby mycia mięsa, ,spakowane jest oczyszczone, a temperatura zabije bakterie. Myjąc kurczaka rozsiewasz bakterie po całej kuchni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 187 dni Przeczytanych tematów 19
Myślisz?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34288 Napisanych postów 24223 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 280396
Nebulah
Nie ma potrzeby mycia mięsa, ,spakowane jest oczyszczone, a temperatura zabije bakterie. Myjąc kurczaka rozsiewasz bakterie po całej kuchni
Kupujesz mięsa i nigdy ich nie myjesz tylko takie prosto ze sklepu bez mycia smażysz lub gotujesz? Owoce i warzywa też ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 125 Wiek 33 lat Na forum 221 dni Przeczytanych tematów 3590
A owoce i warzywa traktujesz tak wysoką temperaturą? Mądrzejsze głowy ode mnie wręcz zalecają nie mycie mięsa, żeby nie rozsiewać bakterii wszędzie dookoła
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6509 Napisanych postów 77303 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 762619
Zdecydowanie nie ma potrzeby mycia mięsa, a w szczególności steka wołowego przed jego smażeniem. Są co do tego różne teorie (ogólnie w przypadku mięs). Jednak akurat w przypadku steka wołowego zdecydowanie nie będzie to zalecany proces. Zdecydowanie nie ma się czego obawiać. Proces obróbki termicznej powinien pozwolić na pozbycie się ewentualnych bakterii, a nawet jeżeli są jakieś mocno zjadliwe, to mycie mięsa i tak nie pomoże tutaj w żadnym stopniu.

Poza tym, jest jeszcze kilka innych procesów/czynników decydujących o tym jaki finalnie wyjdzie stek po smażeniu.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 187 dni Przeczytanych tematów 19
Z mojego doświadczenia, woda powoduje gumowy stek..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17848 Napisanych postów 132600 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1462824
ja wszystkie mięsa myje oprócz mielonego

Myje, osuszam, daje masło na patelnie z jednej drugiej obsmażam, doprawiam i jem.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3051 Napisanych postów 51794 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 350314
I to jest ten paradoks...mielone niczym się nie różni, a nawet potencjalnie jest bardziej narażone na rozprzestrzenianie bakterii.
Nie ma potrzeby mycia mięsa, a i też pamiętać musimy, że jak jest to mięso pakowane i jeżeli opakowanie nie jest uszkodzone, a mięso jest przechowywane prawidłowo to namnażanie bakterii jest tam ograniczone, a tych szkodliwych, które mogłyby się namnażać w warunkach chłodniczych nie ma prawa tam być, a jak są to produkt jest szybko wycofywany (albo mamy głośną tragedię).


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2024-05-08 07:42:04

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 506 Napisanych postów 1077 Wiek 34 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 13188
Jak nie kupuje bo całego kurczaka i nie ćwiartuje sam a robię to rzadko to nic nie myje, w szczególności nie steka...a i stek musi "odpocząć" parę minut po usmażeniu np w piekarniku bo inaczej puści soki na zewnątrz wszystkie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Plan na redukcję - porady

Następny temat

Dziennik wojsko dieta redukcyjna [80,5kg]

WHEY premium