Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
16 dni
Przeczytanych tematów
19
Siema ludzie.
Mam pewien dylemat w sprawie przygotowania steka.
Otóż zawsze jak go myje i pózniej osuszam to i tak zawsze jest gumowaty i nie chce się go jeść.
Wczoraj sprobowałem przyrządzić steka bez wcześniejszego umycia no i stek wręcz idealny i smaczny.
Jednak trochę się boje że taki nie myty stek może mieć jakieś brudy czy coś….
Jak wyjść z tej sytuacji?
Szacuny
10
Napisanych postów
47
Wiek
32 lat
Na forum
50 dni
Przeczytanych tematów
1598
A owoce i warzywa traktujesz tak wysoką temperaturą? Mądrzejsze głowy ode mnie wręcz zalecają nie mycie mięsa, żeby nie rozsiewać bakterii wszędzie dookoła
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6298
Napisanych postów
76178
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755695
Zdecydowanie nie ma potrzeby mycia mięsa, a w szczególności steka wołowego przed jego smażeniem. Są co do tego różne teorie (ogólnie w przypadku mięs). Jednak akurat w przypadku steka wołowego zdecydowanie nie będzie to zalecany proces. Zdecydowanie nie ma się czego obawiać. Proces obróbki termicznej powinien pozwolić na pozbycie się ewentualnych bakterii, a nawet jeżeli są jakieś mocno zjadliwe, to mycie mięsa i tak nie pomoże tutaj w żadnym stopniu.
Poza tym, jest jeszcze kilka innych procesów/czynników decydujących o tym jaki finalnie wyjdzie stek po smażeniu.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3040
Napisanych postów
51774
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
350071
I to jest ten paradoks...mielone niczym się nie różni, a nawet potencjalnie jest bardziej narażone na rozprzestrzenianie bakterii.
Nie ma potrzeby mycia mięsa, a i też pamiętać musimy, że jak jest to mięso pakowane i jeżeli opakowanie nie jest uszkodzone, a mięso jest przechowywane prawidłowo to namnażanie bakterii jest tam ograniczone, a tych szkodliwych, które mogłyby się namnażać w warunkach chłodniczych nie ma prawa tam być, a jak są to produkt jest szybko wycofywany (albo mamy głośną tragedię).
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2024-05-08 07:42:04
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
461
Napisanych postów
952
Wiek
34 lat
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
11493
Jak nie kupuje bo całego kurczaka i nie ćwiartuje sam a robię to rzadko to nic nie myje, w szczególności nie steka...a i stek musi "odpocząć" parę minut po usmażeniu np w piekarniku bo inaczej puści soki na zewnątrz wszystkie