SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Posiłek - ocena

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2237

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 14 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 371
Cześć,
Bardzo często na śniadanie robię sobie omleta w skład którego wchodzi:
1. Jajko x4
2. Płatki owsiane górskie 45 g
3. Banan ~120 g
4. Izolat 15 g
5. Olej kokosowy 3 g
6. Suszona żurawina 20 g

Wychodzi 700 kcal, w tym 45 g białka, 28 g tłuszczu, 64 g węglowodanów.

(Mam w diecie zawsze 4 posiłki, każdy ma 700 kcal i 45 g białka)

To co mnie zastanawia, to w jaki sposób obróbka cieplna degraduje niektóre wartości odżywcze z wyżej wymienionych produktów. Samo "smażenie" omleta na patelni trwa względnie krótko i nie przebiega w wysokiej temperaturze. Czy nie jest tak, że przykładowo banana i izolat lepiej byłoby zjeść na surowo? Czy warto sobie tym zaprzątać głowę?



Zmieniony przez - kmbs2137 w dniu 2022-08-28 09:49:19
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6276 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Myślę, że mało kto nie lubi omletów. Szczególnie tych zrobionych w fajny i urozmaicony sposób. Oczywiście to już kwestia gustu. Mi osobiście bardziej smakują te w opcji na wytrwanie. Z reguły dodaję różne rodzaje mąki, np. ryżowa, czy gryczana. Do tego jajka, białka jaj, twaróg/skyr, cebula, papryka, oliwki, kapary, przyprawy, itp. W zasadzie w zależności od tego co akurat mam pod ręką. Fajnie, że przypomniałeś mi, to akurat sobie zrobię dziś jako posiłek po treningu. Polecam również przetestować.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2511 Napisanych postów 2358 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 77161
kmbs2137
Cześć,
Bardzo często na śniadanie robię sobie omleta w skład którego wchodzi:
1. Jajko x4
2. Płatki owsiane górskie 45 g
3. Banan ~120 g
4. Izolat 15 g
5. Olej kokosowy 3 g
6. Suszona żurawina 20 g

Wychodzi 700 kcal, w tym 45 g białka, 28 g tłuszczu, 64 g węglowodanów.

(Mam w diecie zawsze 4 posiłki, każdy ma 700 kcal i 45 g białka)

To co mnie zastanawia, to w jaki sposób obróbka cieplna degraduje niektóre wartości odżywcze z wyżej wymienionych produktów. Samo "smażenie" omleta na patelni trwa względnie krótko i nie przebiega w wysokiej temperaturze. Czy nie jest tak, że przykładowo banana i izolat lepiej byłoby zjeść na surowo? Czy warto sobie tym zaprzątać głowę?




Zmieniony przez - kmbs2137 w dniu 2022-08-28 09:49:19


Chłopie nie masz co z czasem robić, że nad takimi pierdołami za przeproszeniem sobie głowie zajmujesz :D
Omlet sam w sobie spoko znaczy się produkty, bo nie przetworzone takze ekstra. Zawsze możesz zredukować ilośc jajek na rzecz białek jaj, lub ten olej kokosowy który pewnie dajesz do skażenia zamienić na cooking spray :p Ale to wtedy bedzie taka odchudzona, redukcyjna wersja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
każda obróbka powoduje jakieś straty ale nie jest to na tyle ważne byś zaprzątał sobie tym głowę. Z drugiej strony np przyswajalnosć surowego białka jaja jest ok 60% niższa niż poddanego obróbce.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 14 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 371
Gdyby okazało się że białko z izolatu staje się w wyniku tej obróbki mniej wartościowe, to byłoby go najbardziej szkoda. Swoje przecież kosztuje...

Ta sama sprawa dotyczy np. ciastek owsianych z izolatem, które też czasem robię w piekarniku (15 minut w 180 stopniach). Szkoda kasy jeśli ta obróbka w jakiś sposób niszczy to białko. Niestety nigdzie nie znajduję żadnych wiarygodnych informacji w tym temacie.


Zmieniony przez - kmbs2137 w dniu 2022-08-28 14:40:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 501 Napisanych postów 1886 Wiek 39 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 23353
Jeśli mu się mieści w makro to czemu miałbym rezygnować z żółtek jaj?z nimi czy olejem kokosowym nie będzie ,,redukcyjna,, jeśli taka bedzie potrzeba?sądzę że będzie
A czemu izolat a nie wpc?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6276 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Dobrze przeprowadzona obróbka termiczna nie ma wpływu na jakość produktów, czy obecność w nich składników odżywczych. Oczywiście o ile nie spalisz produktu podczas smażenia. Będzie miała wpływ na obecność witamin, ale nieznaczny. W zależności oczywiście od konkretnej witaminy. Z kolei na strawność niektórych produktów ma wręcz pozytywny wpływ, więc coś za coś. Myślę, że nie ma co szczególnie się nad tym zastanawiać.

Jeżeli chodzi o jakość proponowanego posiłku, to warto oceniać całość diety, a nie jeden posiłek.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 545 Napisanych postów 1472 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20895
Tak jak wyżej. Dobrze przeprowadzona obróbka termiczna nie powinna zmniejszać jakości całego dania, a już na pewno nie na tyle, aby miało to jakieś konkretne znaczeni w kontekście całej diety. W końcu cała dieta to posiłek za posiłkiem, jakby nie patrzeć. Zwróciłbym uwagę na olej kokosowy, jak i inne tłuszcze do smażenia, bo też różnie się je powinno smażyć, w różnych temperaturach. A skład tego omletu jest na tyle wartościowy, że nawet przy większych stratak, jakbyś na wpół przypalił i tak byłoby więcej korzyści niż strat, ale to włąśnie przy założeniu, że trzymasz czysto miskę przez więcej niż tylko jeden posiłek :]
1

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33149 Napisanych postów 23219 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278173
Hej . Nie zawracaj sobie głowy takimi detalami , nie smażysz omleta 30min w ogromnej temp więc nie ma się co przejmować ,każda obróbka może spowodować jakieś straty ale w przypadku omleta który zazwyczaj robi się na minimalnym ogniu to żadna strata . Posiłek San w sobie bardzo fajny i jeśli ci smakuje i reszta diety odpowiednio urozmaicona to możesz jeść codziennie . Zadbaj o urozmaicony jadłospis w skali dnia aby z różnych źródeł czerpać białka tłuszcze i węglowodany i będzie super bo zaspokoisz organizm na większość potrzeb
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 14 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 371
jaaaaa85
A czemu izolat a nie wpc?


Po WPC gorzej się czuję, pewnie z powodu laktozy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237848
Nie no tutaj raczej nie ma co zawracać sobie głowy pierdołami chociaż nie powiem bo jeszcze kilka lat temu sam się nad tym zastanawiałem czy dodając wpc albo izolat do omleta i gdy obrabiam go termicznie to czy część tego białka gdzieś tam nie ucieka Wstyd się przyznać no ale kilka lat temu też miałem właśnie takie rozkminy i nawet powiem więcej że szukałem dużo informacji na ten temat ale co się okazało nie ma to większego znaczenia tak więc nie ma co sobie głowy zawracać. ale w sumie wg mnie dla walorów smakowych jednak tego banana i żurawina kładł bym na górę omleta z izolatu zrobiłbym polewe na tego omleta a omlet usmaży z płatków owsianych jajek kakao cynamon i słodzik dla mnie to by był omlet ideolo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33149 Napisanych postów 23219 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278173
winterR
wg mnie dla walorów smakowych jednak tego banana i żurawina kładł bym na górę omleta z izolatu zrobiłbym polewe na tego omleta a omlet usmaży z płatków owsianych jajek kakao cynamon i słodzik dla mnie to by był omlet ideolo
Mamy takie same podniebienei chyba :) bo u mnie tego typu omlet to codziennie do parcy pozycja obowiązkowa ale nie mam opcji zrobić z polewą bo pakuje na wynos do złotka a nie do pojemnika i wtedy odzywkę daje do masy omleta a owoce kroje w kawałki i jak już wszystko zblendowane na jednolitą mase to dodaje kawałki owoców i jak podsmazam pod przykryciem to owoce fajnie puszczają soki i omlet jak gotowy to wychodzi na wzór placka drożdżowego np ze sliwkami , z brzoskwinią ( ogólnie na co jest sezon )
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wybór celu treningowego

Następny temat

Wybór celu treningowego

WHEY premium