SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Liczenie kalorii z makroskładników

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1677

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Wiek 31 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 294
Witam.

Od jakiegoś czasu zmieniłem podejście do diety, kiedyś liczyłem ogólne kalorie i wliczałem białko z ryżu, węglowodany i białko z masła orzechowego itd byle tylko suma kcal się zgadzała. Natomiast teraz liczę bardziej makroskładniki, przykładowo mam posiłek w którym ma być: 35g B / 25g T / 40g W to wygląda on np tak:

- 45g białka WPC / jogurt skyr 350g / serek wiejski lekki 200g + jogurt skyr 150g / 175g piersi z kurczaka/indyka/wołowina chuda/tuńczyk
- 50g płatków owsianych/jaglanych/ryżowych/żytnich / 37g płatków owsianych itd. + 100g owoców /50g wafli ryżowych / 80g pieczywa pełnoziarnistego/razowego/żytniego
- 50g masła orzechowego/migdałowego / 41g orzechów włoskich/laskowych / 50g migdałów/pistacji / 25 ml oleju lnianego/oliwy z oliwek/oleju z pestek winogron

gdzie pierwszy myślnik jest źródłem białka, drugi węglowodanów a trzeci tłuszczy. Przy czym wyliczam to w ten sposób, że ilość białka liczę ze źródeł białka, ilość ww ze źródeł węgli a tłuszcze z tłuszczy. I teraz do sedna:

O ile z produktami białkowymi czy węglowodanowymi jest łatwo bo posiadają one śladowe ilości pozostałych dwóch makro to już jeżeli chodzi o tłuszcze mam trochę wątpliwości. Oliwa z oliwek też jest "czysta" w sensie dostarcza samych tłuszczy, w 100g masła orzechowego też ilość białka czy węgli jest śladowa ale już w 100g pistacji jest 50g tłuszczy i koło 30g białka i węgli. Białko wiadomo, zgodnie z tą "filozofią" liczenia odrzucam i nie wliczam- bo nie pochodzi z pełnowartościowego źródła. Ale co z węglowodanami? Tak samo machnąć ręką czy już wliczać? Bo 30g węgli na 100g produktu to już całkiem sporo, gdybym chciał jeść śniadanie białkowo/tłuszczowe to mając do przejedzenia 50g tłuszczy i jedząc 100g pistacji całkiem sporo węgli jednak by wpadło. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi, starałem się jak najdokładniej opisać wątpliwości;) Dzięki za odpowiedzi, pozdro
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1874 Napisanych postów 1950 Wiek 28 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 13303
Oczywiście tak jak pisze Michu. Więcej wpiszemy to lepszy obraz tego co jemy i jak jemy. Wiadomo z góry sałaty i tym podobne nie liczymy

Tutaj to wygląda tak " chce schudąć ale chce iść na skróty tu i tu i tu" - no cóź tak to nie działa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
nie rób tak, licz wsyztsko, policzysz węgle z ryżu, a białka już nie policysz z niego ?

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12974 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607822
Są różne sposoby liczenia, jedni liczą wszystko a raczej liczy za nich jakaś aplikacja a inni liczą sposobem często nazywanym "kulturystycznym", gdzie liczy się białko z pełnowartościowych źródeł, tłuszcze z typowych produktów będących źródłem tłuszczu a węgle z produktów węglowodanowych, pomijając właśnie niewielkie ilości białka w ryżu czy tłuszczu w warzywach. Sporo osób tak robi. Ja się spotkałam z przekonaniem, żeby zawsze liczyć tak samo. Czyli ustalasz sobie co z których produktów liczysz i trzymasz się tego nawet jeśli wyprowadzasz zmiany w diecie i zmieniasz makro. Czyli jak zakładasz że nie liczysz białka z ryżu to tego się trzymasz, niezależnie od tego czy masa czy redukcja, czy zwiększasz czy zmniejszasz ilość białka. Trzeba też pamiętać że są takie produkty które są źródłem więcej niż jednego makroskładnika i mają je w znaczących ilościach, jak choćby jajka które są źródłem i białka i tłuszczu. W takim wypadku dobrze to uwzględnić i policzyć.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Wiek 31 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 294
anubis84
nie rób tak, licz wsyztsko, policzysz węgle z ryżu, a białka już nie policysz z niego ?


Dokładnie tak. Na tym polega ta metoda, że białko liczysz z produktów będących źródłami białka (mięso, nabiał itd), węglowodany ze źródeł ww (ryż, kasza, pieczywo itd) a tłuszcze z tłuszczy (masło orzechowe, olej lniany itd). Tak jest dużo prościej, wcześniej liczyłem wszystko tak jak piszesz, białko z ryżu, węglowodany z masła orzechowego itp i było to problematyczne, bo poszczególne produkty się od siebie różnią, ryż firmy X ma 64g ww a firmy Y 70g ww, więc byłem "skazany" na produkty konkretnych firm, wychodziły liczby w stylu 153g piersi z kurczaka, 71g ryżu i 6g oleju lnianego a im dalej "w masę" tym spadała ilość pełnowartościowego białka bo dochodziło więcej ryżu z którego białko też było brane pod uwagę.

Dlatego właśnie postanowiłem zmienić sposób przeliczania na ten typowo kulturystyczny o którym pisze koleżanka wyżej, liczyć bardziej ilość jedzenia i makro niż kalorie i "uśredniać" zawartość makroskładników w produktach np zakładam sobie, że 100g ryżu brązowego/basmanti/parabolicznego ma 80g ww, 100g masła orzechowego/migdałowego zawiera 50g tłuszczy w 100g produktu czy 100g serka wiejskiego light zawiera 10g białka- bez wnikania w producenta i liczenia śladowych ilości pozostałych makroskładników. Wyjątkiem są jajka z których liczę białko i tłuszcze bo wiadomo, mają żółtka.

Natomiast miałem wątpliwości co do tych pistacji bo o ile w innych produktach zawartość pozostałych makro jest śladowa to już w pistacjach czy orzechach jest ich koło 20/30g ale już Viki i kolega z siłowni rozwiali moje wątpliwości;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1377
O kurde, oszalałbym jak miałbym się tak rozdrabniać. Prawda jest taka, ze finalnie liczy się dobowa liczba kalorii na tle tygodni/miesięcy. Ja wliczam wszystko ze wszystkiego i mam efekty. Przykładowo zjadłem dziś do śniadania 40g orzechów nerkowca(243kcal) (8g B/ 19g T/ 10g W) to idąc tym tropem powinienem liczyć tylko 19g T czyli 170 kcal, a 70 kcal mam nie wliczać?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 501 Napisanych postów 1886 Wiek 39 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 23353
A ja np liczę tylko bialko zwierzece czyli ilus tam kalorii nie doliczam z białka roślinnego i tez mam efekty
Poprostu jak wyżej zostało wspomniane,wybrać jedną opcje i się jej trzymać


Zmieniony przez - jaaaaa85 w dniu 2022-02-17 12:15:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Wiek 31 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 294
wolest93
Przykładowo zjadłem dziś do śniadania 40g orzechów nerkowca(243kcal) (8g B/ 19g T/ 10g W) to idąc tym tropem powinienem liczyć tylko 19g T czyli 170 kcal, a 70 kcal mam nie wliczać?


Tak, o to chodzi w tej metodzie. Mocno to upraszcza życie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12974 Napisanych postów 20733 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607822
tytan69
wolest93
Przykładowo zjadłem dziś do śniadania 40g orzechów nerkowca(243kcal) (8g B/ 19g T/ 10g W) to idąc tym tropem powinienem liczyć tylko 19g T czyli 170 kcal, a 70 kcal mam nie wliczać?


Tak, o to chodzi w tej metodzie. Mocno to upraszcza życie.


W ten sposób liczy wiele osób, znam nawet zawodników kulturystki którzy stosują tą metodę i mają efekty. Taki sposób jest dużo prostszy. Jeśli mam mieć w posiłku np. 20g białka, 70g węgli i 10g tłuszczu to biorę paczkę ryżu, 100g kurczaka i 10g oliwy i gotowe. Nie chodzi o to żeby liczyć każdy gram z aptekarską dokładnością czy liczyć każde ziarenko ryżu Oczywiście że przy tej metodzie wychodzi trochę więcej kalorii, dlatego ważne żeby liczyć tak samo. Jedna osoba będzie robić redukcję na 2500kcal licząc wszystko dokładnie a inna będzie miała "tylko" 2000kcal ale tak naprawdę tych kcal będzie więcej bo nie wlicza dokładniego wszystkiego. I jeden i drugi sposób zapewnia efekty.
Na dodatek plusem metody kulturystycznej jest to, że mamy pełnowartościowe źródła poszczególnych makroskładników a nie jak w przykładzie wyżej, że wychodzi mniej białka zwierzęcego bo ktoś je dużo płatków owsianych które mają spore ilości białka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1874 Napisanych postów 1950 Wiek 28 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 13303
Krótka piłka, www.potreningu.pl 
Liczysz wsio wsio całą gramaturę danego produktu jakiego właśnie używasz i tyle. Po co utrudniać sobie życie???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Wiek 31 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 294
StrongSFD
Krótka piłka, www.potreningu.pl 
Liczysz wsio wsio całą gramaturę danego produktu jakiego właśnie używasz i tyle. Po co utrudniać sobie życie???


No właśnie nie do końca. Sam używałem tej strony jakieś 2 ostatnie lata i to działa jak fitatu czy inne aplikacje, sumuje WSZYSTKO, białko i tłuszcze z pieczywa itd. A nie powiesz mi, że nie wiem 10g białka pochodzącego z iluś gram piersi z kurczaka = 10g pochodzącego z iluś gram pieczywa/ryżu/masła orzechowego czy czegokolwiek. Idąc dalej, masz załóżmy posiłek ze 150g kurczaka, 75g ryżu i 5g oleju. I teraz załóżmy, że robisz masę i dorzucasz sobie 25g ryżu do tego posiłku. No to chcąc nie chcąc wpadnie Ci trochę białka i chcąc zachować jego stan na tym samym poziomie musisz uciąć trochę piersi z kurczaka bo po podliczeniu tego z ryżu w sumie będzie za dużo. Generalnie no dla mnie wpisywanie codziennie produktów do aplikacji czy na tego typu strony to by była udręka a z kolei bazować na tych samych produktach przez dłuższy czas też już mi się nie uśmiecha, dlatego przeszedłem na ten nowy sposób o którym pisze koleżanka wyżej, sam mam znajomego który startuje w kulturystyce (z sukcesami, żeby nie było, że tylko startuje :P ) i też liczy tak jak pisałem ja i Viki wyżej. No ale każdy niech robi jak chce, pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1874 Napisanych postów 1950 Wiek 28 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 13303
Yyyy. Makro to makro.
Skoro masz B200 T50 WW500 to tak masz i nie ważne co zjesz to tak po prostu jest i tyle...

Chyba czegoś za bardzo nie rozumiesz
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jedzenie późnym wieczorem

Następny temat

Niska insulina na czczo a wrażliwość insulinowa

WHEY premium