SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak liczyć białko w diecie?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1696

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 418 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10551
Cześć, mam w złożeniach 200g białka na dzień i jak ukladam sobie jedzenie to wiadomo nabijam je z mięsa, jaj, nabiału, ryb tak żebym miał z takiego źródła te 30-40g białka w posiłku ale w diecie są inne produkty które podbijają mi to białko tzn. np 200g brokuła daje 6g jedna tortilla 5g makaron pelnoziarnisty 10g ale też są inne po 1-2 gramy no jak to zliczam to przekraczam te swoje założenia. I czy liczyć dokładnie co do grama to białko nawet z takich pierdół gdzie jest 1g . Obecnie jestem na masie więc kcal nie są problemem.



Zmieniony przez - Jarlaxe w dniu 2021-12-15 13:24:26
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237848
monkey22
Jarlaxe
Tak oczywiście jak wyjdzie mi trochę więcej z białka to obcinam węgle żeby kcal były ok
A tak z ciekawosci po co sobie tak utrudniać ?? nie jesteś na takim etapie jak winter żeby doktoryzowac się nad źrółem pochodzenia białka i ilościach roślinnych czy zwierzęcych . Jest sens tak się bawić i zawracac sobie głowę ?? Dasz zblinasowaną dietę , będziesz liczyl wszystkei białka i forme jak masz zrobić to zrobisz a przynajmniej głowa nie będzie ci fiksować od tych wyliczeń i oddzielania .
Moim zdaniem na twoim poziomie zaawansowania to szkoda czasu na takie mieszanie


Dokładnie, bo to jedynie chodzi o to jak komu bardziej pasuje. Ja i tak dzień w dzień jem to samo i tak samo o tych samych godzinach praktycznie (dzień świstaka). Ale to też jest związane bardziej ze stopnie zaawansowania. I ja przedstawiłem jak to u mnie wygląda i wcale nie twierdzę że Tobie też tak będzie wygodnie. Tylko zaznaczyłem że jak już się trzymasz jednej wersji to trzymaj się jej od początku do końca ;)

Ja na starcie mojej przygody z siłownią jak już zacząłem ogarniać że jest takie coś jak makroskładniki i kcal to normalnie sobie ustalałem dzienną podaż białek, węgli, tłuszczy i wtedy liczyłem ze wszystkiego, wpisywałem z myfitnesspal co zjadałem i pilnowałem mniej więcej kcal i makro żeby się zgadzała dzienna podaż ;p tam wiadomo idealnie nigdy nie trafiałem tylko tak przykładowo +/- 10g składnika.

Tak więc wszystko zależy od tego jak komu jest wygodniej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 27 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 14083
i wlasnie tu sa dwie szkoly jedni licza bialko ze wszystkiego a drudzy tylko pochodzenia zwierzecego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
ZAczynając od odpowiedzi na drugą część pytania to korzystaj z kalkulatorów czy aplikacji to one same będą Ci zliczać sumę makroskładników, więc nie będziesz musiał się zastanawiać i męczyć ze zliczaniem tego samemu czy wlicazać czy nie wliczać. Co do pierwszej części to szkoły są różne, niekórzy liczą tylko z tych produktów, które występują jako źródło białka np. mięso, odżywka, nabiał. Na pewno nie da się zaprzeczyć, że białko ze źródeł roślinnych są gorszej jakości niż te zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednak każde źródło białka ma swój aminogram i żadne nie jest idealne (no może jajka ), więc stosując mieszane źródła białka, a w większości chcąc dostarczyć odpowiednią ilość bazujesz na produktach zwierzęcych to uzupełniasz aminogram białkami pochodzenia roślinnego - aminogramy uzupełniają się wzajemnie, więc ja jestem zwolennikiem tego, żeby liczyć ze wszystkiego


Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2021-12-15 13:39:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 418 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10551
No właśnie liczę w fitatu no i jak pozlicza mi wszystko to przekraczam te swoje 200g i trzeba by obcinać np z mięsa a co to będzie za porcja 120g kotleta hehe za bardzo lubię produkty białkowe. A i jeszcze czy jedzenie ok.2.5g białka na kg w dłuższej perspektywie nie jest jakoś szkodliwe nie mam żadnych problemów trawiennych itp.?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
nie będzie miało żadnego szkodliwego wpływu jedzenie 2,5g, 3g czy nawet czytałem kiedyś badania o długoterminowym stosowaniu 4g i nie będzie to miało żadnego negatywnego wpływu na Twój organizm i zdrowie - pod warunkiem, że jesteś zdrowy i nie masz żadnych dolegliwości czy przeciwwskazań do tego np. problemy z nerkami. Jedynie negatywnie wpłynie to na Twój budżet, bo produkty białkowe są ze wszystkich makroskładników jednak najdroższe, no i kolejna sprawa, że podniesiesz TEF, czyli efekt termiczny pożywienia co w uproszczeniu będzie oznaczało, że możesz na założonej kaloryce nie osiągać progresu masowego i będziesz musiał dołożyć np. węglowodanów
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 418 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10551
Czytałem kiedyś art że wieksza podaż białka na masie może zmniejszyć przybieranie fatu i zalewanie ale właśnie może być to spowodowane że TEf jest wyższy więc niby je się więcej ale tak naprawdę mniej. Masa idzie powoli ok. 0,8 kg na miesiąc nie chcę się zalać przed nadchodząca redukcją.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33160 Napisanych postów 23233 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278211
Liczysz cale białko jakie dostarczasz bez znaczenia czy zwierzęce czy roślinne a co do ilosci białka to już kwestia jaki cel , na redukcji można z powodzeniem zwiększac białko do 3g z racji ze białko ma wysoki współczynnik TEF ( efekt termiczny pożywienia ) organizm do przetworzenia białka zużywa znacznie wiecej energi niż w przypadku węgli czy tłuszczy co pomaga w pewnym stopniu na redukcji . Na masie nie ma potrzeby aż tak wysoko tzrymać podaży białka i okolice 2g/kg masy ciała będzie optymalmnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76068 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755030
Liczyć oczywiście warto całość spożywanego przez nas białka. Zarówno tego pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule przedstawionym poniżej:

https://potreningu.pl/artykuly/suplementy-i-odzywki/czy-bialko-roslinne-nalezy-wliczac-do-diety-139

Jeżeli chodzi o kontrolowanie diety, spożywanych kalorii i ilości składników odżywczych, to dobrym rozwiązaniem będzie korzystanie z dziennika żywieniowego potreningu.pl Wypisujesz w nim spożywane produkty i podlicza Tobie wszystko.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237848
Ja na swoim przykładzie mogę powiedzieć że licze białko jedynie ze źródeł zwierzęcych, tak jak mięso ryby jaja wpi ewentualnie nabiał chociaz jego staram się unikać bo słabo toleruję laktozę ;)
a to że z ryzu wyjdzie ileś tam z warzyw czy innych źródeł jak orzechy, owsiane itp nie zwracam na nie uwagi. tylko to musisz już na starcie sobie przyjąć jak liczysz to białko i tego się trzymać cały czas a nie zmieniać założenia co chwila ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 501 Napisanych postów 1886 Wiek 39 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 23353
winterR
Ja na swoim przykładzie mogę powiedzieć że licze białko jedynie ze źródeł zwierzęcych, tak jak mięso ryby jaja wpi ewentualnie nabiał chociaz jego staram się unikać bo słabo toleruję laktozę ;)
a to że z ryzu wyjdzie ileś tam z warzyw czy innych źródeł jak orzechy, owsiane itp nie zwracam na nie uwagi. tylko to musisz już na starcie sobie przyjąć jak liczysz to białko i tego się trzymać cały czas a nie zmieniać założenia co chwila ;)

Otoz to
Ja zawsze liczyłem ze wszystkiego
Od 4miesiecy ktoś mnie prowadzi i wlicza tylko zwierzęce i tego się trzymaj skoro się podjąłem współpracy tymbardzoej ze jestem bardzo zadowolony
Teoretycznie jedząc jak teraz 680ww w dt to razem z ryżem bo jego jem najwięcej wychodzi z 50gr białka więcej roślinnego czyli 200niewliczanych kalorii a w niczym to nie przeszkadza,to samo było na redukcji gdzie nie miałem bardzo dużego deficytu
Ale jw trzeba się zdecydować na którąś z opcji i tego trzymać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 27 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 14083
Napisales...50gr białka więcej roślinnego czyli 200niewliczanych kalorii a w niczym to nie przeszkadza, a więc tak kalorie tutaj zostają wliczone poprostu nie wliczasz wtedy bialka tylko kalorie z weglowodanow.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomoc w ułożeniu diety

Następny temat

Zapotrzebowanie kaloryczne - obliczenia

WHEY premium