SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gofry twarogowe

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3260

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Gofry twarogowe

Składniki:
- Twaróg chudy 250g
- Jaja kurze 2szt. (100g)
- Mąka pszenna
- soda oczyszczona/proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
- cynamon płaska łyżeczka
- słodzidło

Przygotowanie:
Twaróg rozbijam widelcem jak najdrobniej, wbijam dwa jajka i mieszam jeszcze dodatkowo rozbijając twaróg. W międzyczasie rozpuszczam słodzik (dodawałem w tabletkach), także tutaj co kto woli/używa. Rozważam też wypróbować w wersji wytrawnej, więc można też słodzik pominąć a spróbować z przyprawami, ziołami itp. Dodaję słodzidło, przesianą mąkę i cynamon - mieszam widelcem i zostawiam na 5-10 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam po jednej dużej łyżce ciasta - w mojej są to kwadraty o boku ok. 10-12cm i wychodzą mi 4 gofry. Piekę na oko ok 5-7 minut, nie zaciskam rączki bo mocno fajnie wyrastają dzięki czemu są chrupiące i pulchne/miękkie w środku. Wyciągam dodaję ulubione dodatki i można zajadać.

Na zdjęciu z frużeliną i orzeszkami pinii


Makro


Wrzucam przepis na najlepsze jakie do tej pory wyszły, czyli z mąki pszennej, z owsianej dobre, ale nie rosną, z kolei ryżowa kompletnie się nie nadaje - dorzucam zdjęcie na dole jeszcze będę robić podejście z kukurydzianą i orkiszową.

a tutaj dowód, na to że mąka ryżowa się nie nadaje
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24273 Napisanych postów 25224 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020317
A myślałeś by dodać trochę gumy ksantanowej lub babki jajowatej do tych z mąki owsianej?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
czytałem wczoraj wieczorem o sposobach na gumę i właśnie przeszło mi to przez myśl, także będę kombinowac, bo bardzo mi podeszły te goferki i na stałe na razie u mnie wylądowały, zobaczymy kiedy się znudzą, ale może nie tak szybko jak można je robić w tylu wariantach i nie tylko na słodko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Ja chyba spróbuję dodać babki jajowatej, to wtedy będą nawet keto Przepis bardzo przypomina ten na bułki twarogowe.

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
a teraz mi się skojarzyło jak powiedziałaś o babce, że Bzyku kiedyś wstawiał na pierogi leniwe przepis ze składników twaróg, babka, jajko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Szacuny 548 Napisanych postów 1477 Wiek 26 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20955
Kolejny przepis z kostką twarogu w roli głównej, czyli coś dla mnie. Cieszę się, że ktoś poświęcił gofrownice , żeby sprawdzić czy ryżowa się nadaję :) Wlatuje do zeszytu z przepisami. ;]

Ps. Można też z Geinerem, ale wychodzi bez chrupkości, za to zapycha, jak biszkopt :)


Zmieniony przez - witorrr98 w dniu 2021-08-23 13:13:24

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 14681 Napisanych postów 53207 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400786
Ta ryżowa nie zazdroszczę

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
georgu
Ta ryżowa nie zazdroszczę

tym bardziej, że po tej ryżowej to ciasto miało konsystencję takiego gęstego budyniu klejącego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 14681 Napisanych postów 53207 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400786
Idealne do sprzątania Cały dzień zabawy, a po 20 latach okaże się, że do tej pory gdzieś jeszcze są resztki
1

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29913 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
georgu
Idealne do sprzątania Cały dzień zabawy, a po 20 latach okaże się, że do tej pory gdzieś jeszcze są resztki

na pewno w środku gofrownicy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 12 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 571
Jakiego sprzętu używasz? Ja mam silvercrest (Lidlowy) 3w1 750W. Nie robiłem jeszcze gofrów nigdy, ale słyszałem że poniżej 1200W to nie warto próbować nawet
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Poszukują przepisu z wołowiną

Następny temat

Najlepszy blog sierpnia 2021 głosowanie

forma lato