Zmieniony przez - lordkwiatek w dniu 2019-01-17 00:00:05
...
Napisał(a)
Witam. Chciałem zrobić sobie dietę po przyjeździe do Anglii. Kupuje kurczaka i polędwice że schabu. Mówię spoko świeże itp ale patrzę. Cenowo żadna różnica ale wszystko jest pakowane więc i tabelka z wartościami jest. Jak to możliwe że pierś z kurczaka i polędwica maja ponad 30 g białka?,
Zmieniony przez - lordkwiatek w dniu 2019-01-17 00:00:05
Zmieniony przez - lordkwiatek w dniu 2019-01-17 00:00:05
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Tak opisane masz tylko w sklepach Asda, w Aldim czy Tesco zobaczysz "normalnie" dane przed obróbką.
Też się na początku zastanawiałem czy w Asdzie nie karmią kuraków, indyków i krów białkiem SFD :)
Ja kupując w Asda czy innych sklepach nie przepisywałem wartości z etykiety, kura to kura, czy gdaka po angielsku czy polsku chyba żadna różnica, w tabelach tu szukałem danego mięcha i tyle.
Zmieniony przez - Biegaacz w dniu 2019-01-19 10:44:56
Też się na początku zastanawiałem czy w Asdzie nie karmią kuraków, indyków i krów białkiem SFD :)
Ja kupując w Asda czy innych sklepach nie przepisywałem wartości z etykiety, kura to kura, czy gdaka po angielsku czy polsku chyba żadna różnica, w tabelach tu szukałem danego mięcha i tyle.
Zmieniony przez - Biegaacz w dniu 2019-01-19 10:44:56
...
Napisał(a)
Zobacz co jest napisane w nawiasie w tabeli wartości odżywczych.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
No dobrze, co ma związku z tym że w jednym pieczone a drugie że smażone?
...
Napisał(a)
To, że po obróbce termicznej mięso traci wodę. Jak więc łatwo się domyślić, % zawartość białka w stosunku do masy produktu rośnie. Wszystkie wartości odżywcze podawane są w tabelach przez obróbką.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Ok bez urazy ale raz napisałeś że mięso traci wode, że po obróbce ma dopiero ma 31 g białka a teraz że wartości odżywcze podawane są przed obróbką, to jak w końcu?
...
Napisał(a)
Wartości odżywcze w tabelach zawsze podawane są przed obróbką. Jest to zasada znana każdemu. Jak na produkcie podane są po obróbce, to widnieje taka informacja.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Po obróbce czy nie faktycznie jakies "pełnobiałkowe" to angielskie mięcho
...
Napisał(a)
Takie samo jak każde inne.
Może tak uda się zrozumieć - powiedzmy 150g przed obróbką = 30g białka/X fatu, po obróbce ze 150g zostaje 100g, dalej jest tam 30g białka/X fatu, tak jak podano na etykiecie, czyli reasumując 100g produktu po obróbce odpowiada ~150g produktu przed obróbką.
Może tak uda się zrozumieć - powiedzmy 150g przed obróbką = 30g białka/X fatu, po obróbce ze 150g zostaje 100g, dalej jest tam 30g białka/X fatu, tak jak podano na etykiecie, czyli reasumując 100g produktu po obróbce odpowiada ~150g produktu przed obróbką.
1
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Wszystko rozumiem że po obróbce traci wode i przy tym wage a wartość białka ta sama (czyt. piers z kurczaka 200 g ma tyle samo bialka co po zrobieniu) Ale moje pytanie brzmi, jak teraz liczyć ilość białka, czy informacje w tabelce są już po upieczeniu i smażeniu i wtedy ważyć i liczyć? Czy trafiłem na zaj**iste białkowe mieso że już w sklepie mają 100 g na 31g białka i ważyć normalnie i liczyć do bilansu 100 gram miesa= 31 g białka?
Zmieniony przez - lordkwiatek w dniu 2019-01-17 13:19:39
Zmieniony przez - lordkwiatek w dniu 2019-01-17 13:19:39
...
Napisał(a)
Skoro wartości masz podane po obróbce - wyżej masz wytłumaczone skąd ta "zaj**ista ilość białka", to waż po obróbce, ewentualnie jak jesteś skrupulatny wylicz z proporcji jaka ilość surowego będzie odpowiadała temu po obróbce, acz podane przeze mnie 150g przed obróbką będzie ok.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Co kraj to obyczaj, czyli mięcho na całym świecie ma tyle samo, tylko liczyć trzeba przed lub po.
Poprzedni temat
dieta redukcyjna na wage 80 kg
Następny temat
Pomiary na redukcji. Jest się czym martwić?
Polecane artykuły