- 2 jaja klasy L
- 90g płatków owsianych
- 10g suszonej żurawiny
- 10g suszonej moreli
- 10g rodzynek sułtańskich
- 25g jabłka
- słodzik
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżeczka kakao
- *czekolada (25g) + aromat spożywczy
Sposób przygotowania: (na zdjęciach 4 porcje):
1. Suche składniki (kakao, przyprawa do piernika, słodzik, *aromat) oprócz proszku do pieczenia wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.
2. Następnie dodajemy 90g płatków owsianych, żółtko z 2 jaj i wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz suszone owoce i ponownie mieszamy.
3. Białka ucieramy na sztywną pianę.
4. Do utartych białek dodajemy naszą masę i mieszamy łyżką.
5. Gdy białka zmieszają nam się z naszą masą dodajemy jabłka i jeszcze chwilę delikatnie mieszamy.
6. Rozgrzewamy piekarnik do 200stopni wykładamy naszą masę w formie ciasteczek na papier (można dodać na górę czekoladę pokrojoną coś na wzór "piegusków") i pieczemy przez 15-20min w zależności od piekarnika.
7. Po 15-20 min wyciągamy z piekarnika, czekamy aż wystygną i zajadamy ze smakiem :)
Makroskładniki na 1 porcję (7 ciasteczek)/1 ciasteczko (bez czekolady):
Kalorie: 593 / 85
Węglowodany: 80 / 11
Białko: 30 / 4
Tłuszcze: 18 / 3