Składniki:
-200g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
-50g rodzynek
-50g masła klarowanego (miękkie, nie z lodówki)
-3jajka
-50g pestek dyni
-50g pestek słonecznika
-50g miodu (cukier, słodzik itp, co kto lubi)
-1/2 łyżeczki sody
-cynamon, kardamon, imbir wg upodobań
Przygotowanie:
1. Zmiksować jajka z masłem i wymieszać z resztą składników. Gdyby masa była nieco za sucha trzeba dodać wody.
2. Odstawić by płatki wchłonęły płyn i masa "zgęstniała".
3. Z masy formować nieduże kulki i spłaszczać na wyłożonej papierem blasze.
4. Piec 15minut w rozgrzanym do 180stopni piekarniku (termoobieg).
Ciastek wychodzi ok. 15 sztuk.
Wartości:
1 sztuka:
145kcal
B: 4.4
T: 8,0
W: 14,2
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html