rafael2017Od pewnego czasu stosuje w każdym posiłku stałym 4 źródła białek
Przykład
75gr białka jaj 7,5gr białka
35gr piersi kurczaka 7,5gr białka
35gr mięso czerwone chude 7,5gr białka
30gr makreli lub dorsza lub tuńczyka 7,5gr białka
Kiedyś robiłem cały posiłek z jednego typu
Następnym posiłku inny rodzaj alle też tylko jeden
Czy stosując 4 źródła białek nie dostarczam większej ilości zróżnicowanych aminokwasów?
Ma to według was jakiś sens?
Opinie?
Sensu to właściwie nie ma, jest to zupełnie nieekonomiczne, każde z tych to
białko zwierzęce, więc nie ma wielkiego znaczenia, czy zjesz np.:150g mięsa z piersi kurczaka, czy te 150g rozdzielisz na kilka rodzai mięsa/ryb.
Ponadto to czasowo też się zupełnie nie kalkuluje
Odkrawać po kawałeczku mięsa z każdego rodzaju, druga sprawa przechowanie resztek...
Ja czasem tak robie, jak robię bigos, albo gulasz, wtedy jest sporo różnego rodzaju mięsa