Szacuny
1
Napisanych postów
42
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
1375
Witam. Piszę do Was z prośbą jakie produkty mają "najlepsze" białko"? Wiem, że wołowina jest bardzo dobrym źródłem, kurczak, indyk. Ale może coś z owoców morza? Dodam tylko, że nie mogę nigdy trafić dobrej wołowiny. Często jest ona nieświeża, czyli bardzo bordowa, co jest oznaką nieświeżej wołowiny. Ogólnie w Polsce ciężko dostać dobrej jakości mięso wołowe. Bardzo będę wdzięczny za jakieś propozycje. Cena produktów nie gra roli, byle ich dostępność w Polsce była możliwa. Jeżeli jest ktoś z Warszawy, zna jakieś dobre masarnie ze świeżym mięsem, mógłby też napisać gdzie takową znaleźć. Z góry dzięki i czekam na wasze propozycje.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Lovac w dniu 2018-02-07 19:20:39
Szacuny
10893
Napisanych postów
20567
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
617107
A o co w ogóle autorowi chodzi z hasłem "najlepsze białko"? Takie samo pełnowartościowe białko ma i indyk, i cielęcina, i kurczak, i ośmiornica.... A nawet małże.
Szacuny
3677
Napisanych postów
31005
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
294169
Jednak mimo wszystko jest BV, PER, NPR i jakieś różnice są. Dla początkujących wiadomo i tak postawiłbym na różnorodność + też uświadomienie że ryż też ma białko :)
Szacuny
10893
Napisanych postów
20567
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
617107
Popuri naprawdę myślisz ze chodziło o PER, BV, NPU, APD, TPD, NPR i jeszcze retencję azotu? I co tabelka produktów do każdego wskaźnika?:) Ja stawiam na to ze autor miał coś innego na mysli.
Zmieniony przez - Paatik w dniu 2018-02-08 10:22:01
Szacuny
1716
Napisanych postów
27216
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
516400
Również nie wydaje mi się aby autorowi chodziło o tego typu parametry jak retencja białka netto czy wydajność wzrostowa białka. Nie ulega jednak wątpliwości, iż białka pochodzenia zwierzęcego, szczególnie serwatkowe i jajeczne mają przewagą nad białkiem roślinnym. Jeśli chodzi o profil aminokwasowy w produktach białkowych zwierzęcego pochodzenia to różnice są drobne. Nie świrowałbym aż tak na Twoim miejscu, gdyż należy rotować składnikami odżywczymi. Nawet gdybyś wyłonił zwycięzce to jadłbyś dany produkt codziennie do każdego posiłku? rozwiązanie niezbyt korzystne.
Szacuny
1716
Napisanych postów
27216
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
516400
Nie ulega wątpliwości, że białka pochodzenia roślinnego charakteryzują się gorszą strawnością. Związane jest to przede wszystkim z obecnością substancji antyodżywczych, w tym inhibitorów enzymów trawiennych, specyficzną budową, a także obecnością błonnika. Różnią się również aminogramem. Oczywiście nie neguje białek roślinnych bowiem jeśli nie jesteś wege to warto na zwierzęce stawiać ( ale nie tylko ).
Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-02-12 17:07:02