SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Najlepsze źródła białka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2185

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 42 Wiek 29 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 1375
Witam. Piszę do Was z prośbą jakie produkty mają "najlepsze" białko"? Wiem, że wołowina jest bardzo dobrym źródłem, kurczak, indyk. Ale może coś z owoców morza? Dodam tylko, że nie mogę nigdy trafić dobrej wołowiny. Często jest ona nieświeża, czyli bardzo bordowa, co jest oznaką nieświeżej wołowiny. Ogólnie w Polsce ciężko dostać dobrej jakości mięso wołowe. Bardzo będę wdzięczny za jakieś propozycje. Cena produktów nie gra roli, byle ich dostępność w Polsce była możliwa. Jeżeli jest ktoś z Warszawy, zna jakieś dobre masarnie ze świeżym mięsem, mógłby też napisać gdzie takową znaleźć. Z góry dzięki i czekam na wasze propozycje.

Pozdrawiam


Zmieniony przez - Lovac w dniu 2018-02-07 19:20:39
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5064 Napisanych postów 69467 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 713141
Zapraszam do artykułu:

http://m.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 16520 Napisanych postów 128209 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1440669
Bordowa wołowina (ciemne łaty) wcale nie świadczy ze jest nieświeża tu masz to objaśnione http://potreningu.pl/articles/2821/jak-wybrac-dobra-wolowine

z owoców morza mogę polecić krewetki ale tygrysie, a nie jakieś koktajlowe.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 8872 Napisanych postów 18012 Wiek 51 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 599373
A o co w ogóle autorowi chodzi z hasłem "najlepsze białko"? Takie samo pełnowartościowe białko ma i indyk, i cielęcina, i kurczak, i ośmiornica.... A nawet małże.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5064 Napisanych postów 69467 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 713141
Osobom początkującym często wydaje się, że dane źródło białka jest znacznie lepsze niż inne.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3176 Napisanych postów 30408 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 291109
Jednak mimo wszystko jest BV, PER, NPR i jakieś różnice są. Dla początkujących wiadomo i tak postawiłbym na różnorodność
+ też uświadomienie że ryż też ma białko :)

Co do jakości mięsa :) to już kwestia szukania
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 8872 Napisanych postów 18012 Wiek 51 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 599373
Popuri naprawdę myślisz ze chodziło o PER, BV, NPU, APD, TPD, NPR i jeszcze retencję azotu? I co tabelka produktów do każdego wskaźnika?:) Ja stawiam na to ze autor miał coś innego na mysli.


Zmieniony przez - Paatik w dniu 2018-02-08 10:22:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1718 Napisanych postów 27216 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 516400
Również nie wydaje mi się aby autorowi chodziło o tego typu parametry jak retencja białka netto czy wydajność wzrostowa białka. Nie ulega jednak wątpliwości, iż białka pochodzenia zwierzęcego, szczególnie serwatkowe i jajeczne mają przewagą nad białkiem roślinnym. Jeśli chodzi o profil aminokwasowy w produktach białkowych zwierzęcego pochodzenia to różnice są drobne. Nie świrowałbym aż tak na Twoim miejscu, gdyż należy rotować składnikami odżywczymi. Nawet gdybyś wyłonił zwycięzce to jadłbyś dany produkt codziennie do każdego posiłku? rozwiązanie niezbyt korzystne.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 42 Wiek 29 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 1375
Może trochę źle ująłem w słowach. Chodziło bardziej o jakość produktu. Załóżmy mięso wieprzowe, a mięso wołowe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Wiek 27 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 92
Hej, a co myślicie o białku roślinnym?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1718 Napisanych postów 27216 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 516400
Nie ulega wątpliwości, że białka pochodzenia roślinnego charakteryzują się gorszą strawnością. Związane jest to przede wszystkim z obecnością substancji antyodżywczych, w tym inhibitorów enzymów trawiennych, specyficzną budową, a także obecnością błonnika. Różnią się również aminogramem. Oczywiście nie neguje białek roślinnych bowiem jeśli nie jesteś wege to warto na zwierzęce stawiać ( ale nie tylko ).


Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-02-12 17:07:02
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Problem na redukcji

nutloveb