Szacuny
1
Napisanych postów
42
Wiek
32 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1375
Witam. Piszę do Was z prośbą jakie produkty mają "najlepsze" białko"? Wiem, że wołowina jest bardzo dobrym źródłem, kurczak, indyk. Ale może coś z owoców morza? Dodam tylko, że nie mogę nigdy trafić dobrej wołowiny. Często jest ona nieświeża, czyli bardzo bordowa, co jest oznaką nieświeżej wołowiny. Ogólnie w Polsce ciężko dostać dobrej jakości mięso wołowe. Bardzo będę wdzięczny za jakieś propozycje. Cena produktów nie gra roli, byle ich dostępność w Polsce była możliwa. Jeżeli jest ktoś z Warszawy, zna jakieś dobre masarnie ze świeżym mięsem, mógłby też napisać gdzie takową znaleźć. Z góry dzięki i czekam na wasze propozycje.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Lovac w dniu 2018-02-07 19:20:39
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12172
Napisanych postów
22010
Wiek
54 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
627444
A o co w ogóle autorowi chodzi z hasłem "najlepsze białko"? Takie samo pełnowartościowe białko ma i indyk, i cielęcina, i kurczak, i ośmiornica.... A nawet małże.
Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
33 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294222
Jednak mimo wszystko jest BV, PER, NPR i jakieś różnice są. Dla początkujących wiadomo i tak postawiłbym na różnorodność + też uświadomienie że ryż też ma białko :)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12172
Napisanych postów
22010
Wiek
54 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
627444
Popuri naprawdę myślisz ze chodziło o PER, BV, NPU, APD, TPD, NPR i jeszcze retencję azotu? I co tabelka produktów do każdego wskaźnika?:) Ja stawiam na to ze autor miał coś innego na mysli.
Zmieniony przez - Paatik w dniu 2018-02-08 10:22:01
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Również nie wydaje mi się aby autorowi chodziło o tego typu parametry jak retencja białka netto czy wydajność wzrostowa białka. Nie ulega jednak wątpliwości, iż białka pochodzenia zwierzęcego, szczególnie serwatkowe i jajeczne mają przewagą nad białkiem roślinnym. Jeśli chodzi o profil aminokwasowy w produktach białkowych zwierzęcego pochodzenia to różnice są drobne. Nie świrowałbym aż tak na Twoim miejscu, gdyż należy rotować składnikami odżywczymi. Nawet gdybyś wyłonił zwycięzce to jadłbyś dany produkt codziennie do każdego posiłku? rozwiązanie niezbyt korzystne.
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Nie ulega wątpliwości, że białka pochodzenia roślinnego charakteryzują się gorszą strawnością. Związane jest to przede wszystkim z obecnością substancji antyodżywczych, w tym inhibitorów enzymów trawiennych, specyficzną budową, a także obecnością błonnika. Różnią się również aminogramem. Oczywiście nie neguje białek roślinnych bowiem jeśli nie jesteś wege to warto na zwierzęce stawiać ( ale nie tylko ).
Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-02-12 17:07:02