Robiłam dziś z potrojonej ilości składników, dlatego taka ilość widoczna jest na zdjęciu.
Składniki:
- 1 duży batat lub 2 małe
- ok. 80-100 gram mąki jaglanej (bądź innej, np. kukurydziana , owsiana bezglutenowa bądź pszenna z glutem )
- szczypta soli
- dodatki : sos pomidorowy i cokolwiek tylko chcecie na pizzy położyć
Przygotowanie:
1. Bataty umyć, przepołowić na pół, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. ok. 30 min. w zależności od wielkości batatów.
2. Wydrążyć środki, rozgnieść, dodać mąkę oraz sól i zagnieść ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleić dodaj więcej mąki
3. Ciasto wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem, ponacinać widelcem, piec ok. 10 min w 210 st C.
4. Na podpieczony spód wyłożyć ulubione dodatki, piec kilka minut do rozpuszczenia sera.
Wartości(bez dodatków ,1 szt.) :
B: 12,5
T: 3,4
W: 104,6
Kcal: 496
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-07-06 15:28:59
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html