SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak prawidłowo usmażyć pierś z kurczaka ?

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6385

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jak prawidłowo usmażyć pierś z kurczaka, w czym, z czym i jak ? :D
Pytanie z innej beczki czy udka lub nóżki smażone w piekarniku dobre są do diety czy nie ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
Mięso z piersi kurczaka jest bardzo delikatne i dość szybko podlega obróbce termicznej. Z racji tego, że jest bogate w białko i prawie w ogóle nie ma tłuszczu jest najczęściej wybieranym mięsem w diecie sportowców i osób odchudzających się. Niestety nie ma ono najlepszej opinii pod względem jakości i wartości odżywczych głównie za sprawą masowych hodowli drobiu i powszechnej opinii, że drób jest naszpikowany hormonami. W Polsce jednak są surowe restrykcje pod tym względem a kary na tyle wysokie, że hodowcom nie opłaca się stosować nielegalnych środków farmakologicznych. Jeśli chcemy natomiast zwiększyć swą pewność to można wybierać drób oznaczony certyfikatem co znaczy, że kurczakom dawano właściwą paszę a mięso pakowano i transportowano w odpowiednich warunkach.
Wracając do sposobów przyrządzania, możemy wybrać właściwie każdy rodzaj obróbki – piersi z kurczaka można smażyć, piec w piekarniku, gotować czy grillować.
Jest to mięso bardzo delikatne, więc szybko reaguje na temperaturę i jest gotowe do spożycia. Decydując się na smażenie trzeba pamiętać, że nie każdy rodzaj tłuszczu się do tego nadaje. Dłuższe smażenie wykonać można na smalcu, maśle klarowanym a krótkie na oleju kokosowym, ewentualnie na oliwie. Aby kurczak szybciej nadawał się do spożycia można je pokroić na drobniejsze kawałki, wówczas to będzie chwila moment kiedy mięso będzie gotowe do jedzenia.
Jeżeli natomiast wolimy większe kawałki, bądź cały filet w całości, smażymy na małym ogniu podlewając wodą co jakiś czas aby mięso się nie przypalało z zewnętrznej strony i aby podnieść temperaturę. Smażymy pod przykryciem.
Z czym smażyć? To zależy już od tego na co mamy ochotę.

Poniżej kilka propozycji:
- aby mięso było bardziej wilgotne można wcześniej zamarynować w oliwie i przyprawach i odstawić do lodówki na parę godzin. Mięso wówczas będzie mniej suche a i bardziej nasączone smakiem przypraw.
- do mięsa można przygotować sos, który nada smaku i zmieni „zwykłego kurczaka” w trochę bardziej urozmaiconą przyprawę.
- piersi z kurczaka można upiec także w piekarniku dodając warzyw, ziemniaków i oczywiście w zależności od upodobań przypraw i innych dodatków.

Poniżej kilka dodatkowych propozycji z SFD.PL:

https://www.sfd.pl/Pierś_z_kurczaka__Wasze_przepisy-t228766.html
https://www.sfd.pl/Kurczak_z_ryżem_i_warzywami-t941674.html
https://www.sfd.pl/Codzienna_pierś_z_kurczaka_by_grrubas-t691204.html
https://www.sfd.pl/Piersi_low_carb_by_Malinowa_[KURCZAK]-t476414.html
Pamiętajmy też, że piersi z kurczaka to nie jedyne źródło białka w diecie. Jeżeli zależy nam na chudym mięsie możemy sięgnąć dodatkowo po wołowinę (np. antrykot, rostbef), odtłuszczoną szynkę wieprzową, chude ryby np. dorsz, miruna.


Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Możesz zamarynować np. w soli, pieprzu, papryce, kurkumie, oregano, rozmarynie i smażyć na oleju kokosowym/ masle klarowanym/ smalcu czy jaki tłuszcz preferujesz. Możesz dodać warzywa np. cukinię, cebulę i paprykę i podsmażyć razem z mięsem lub udusić. Możesz zrobić roladki, kotlety, przeróżne przepisy są w dziale - użyj wyszukiwarki.

Udka z piekarnika są jak najbardziej OK. Smaczniejsze niż piersi
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 407869
Nie ma jednego słusznego przepisu na pierś z kurczaka, ja jej nie lubię, jadalna jest dla mnie tylko np. zamarynowana w przyprawch, obsmażona i podduszona w bulionie z dodakiem śmietanki i koperku, czy pieczarek, ewentualnie pieczona, owinięta boczkiem czy szynką parmeńska. Większośc przepisów dostępnych w necie da sie dostosować do oczekiwan i celów dietetycznych. Warto też przejrzeć dział Kuchnia i blogi użytkowników - mnóstwo inspiracji.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja często podsmażam pierś z kurczaka zamarynowaną w przyprawach na patelni z odrobiną oleju koko bezzapachowego. Przyrumienioną przykrywam na chwilę pokrywką,żeby mięsko ścięło się do końca, a jednocześnie nie wysuszyło no wiór :) A udka i nóżki jeśli z piekarnika i nie marynowane w tonie oleju , to bardzo smaczna, zdrowa opcja :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 5 Wiek 32 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 18
nie ma jednego dobrego przepisu, ale warto pamiętać, że kiurczaka można też zrobić beztłuszczowo w rękawie do pieczenia w piekarniku
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94551 Napisanych postów 364505 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669296
w piekarniku można mase rzeczy zrobić
poczytaj przepisy w dziale

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 70 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1569
Ja pokrojona piers smaze bardzo krotko z jednej strony z minute moze dwie na sporym ogniu z drugiej to samo wtedy jest idealna i soczysta( nawet widac jak sie zetnie bialko z jednej strony rzucam na druga.. nie podsmazam za bardzo bo wtedy jest sucha) ja piersi nie sole, nozki bez skory jak najbardziej jak dla mnie sa nawet lepsze ;)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68461
Kiedy podsmażam filet z kurczaka w kawałkach, np. do chińszczyzny - kroję go cienko (na ok.5-6 mm) w poprzek włókien (tzn. w poprzek całego fileta) - dzięki temu te plasterki mają krótkie włókna i łatwiej się gryzie, niż kostkę . Cienko krojone mięso lepiej też przechodzi smakami przypraw i jest dla mnie o wiele smaczniejsze, niż krojone z większego ugotowanego/usmażonego kawałka.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94551 Napisanych postów 364505 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669296
Mka robie tak bardzo czesto
1

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1125 Napisanych postów 3777 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68461
lodzianin1 - robi różnicę, prawda? Chude i łykowate mięsa są dużo bardziej zjadliwe. Tak samo wieprzowina czy wołowina... Można dodatkowo lekko rozbić plastry tłuczkiem.
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94551 Napisanych postów 364505 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669296
ja tak często robie schab właśnie
i wołowinę , tylko woła krótko i na dużym ogniu

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Placki z serkiem i kukurydzą z książki Jamiego Oliwiera by Flachus

Następny temat

Jakiś przepis na makaron razowy ?

WHEY premium