SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

skad lacma bierze bialko do extensora

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 23523

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 2112 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 24768
"unikajcie serwatki z przetworzonych w wysokiej temperaturze laktalbumin i słodkej serwatki (reakcja Maillarda - degradacja białek i wiązan form peptydowych!!!!!) "

Niewiele wiem otej reakcji,tyle zdolalem wyciagnac.Czyli co konkretnie dzieje sie z białkiem ?Takie białko juz niebedzie uzyteczne ? hmm

Reakcja Maillarda zachodzi w temperaturze wyższej niż 100°C pomiędzy
aminokwasami, ściśle rzecz biorąc: asparginą, a cukrami.Chodzi o reakcje jakie zachodza podczas procesów
przygotowywania zywnosci (np. wypiek chleba) miedzy grupami aminowymi
aminokwasów (zw³aszcza ³añcuch boczny lizyny) i grupami aldehydowmi
cukrów. W wyniku tego tworz± siê iminy, które dalej ulegaj± kolejnym
reakcjom, w³a¶nie jakim¶ przegrupowaniom itp. Podsumowuj±c mo¿na
powiedzieæ, ze reakcja ta odpowiada za br±zowy wygl±d wypieków i ma
niekorzystny wp³ywa na w³a¶ciwo¶ci ¿ywieniowe, bo produkty Maillarda
staj± siê nieprzyswajalne dla organizmu.To jest przyczyną, ze koncentraty paszowe stosowane w zywieniu zwierzat moga miec zmiejszona przyswajalnosc bialka lub nawet dzialac niekorzystnie na organizm

laktalbumina to albumina mleka o ile sie niemyle.




Zmieniony przez - Gumis777 w dniu 2004-03-25 21:55:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 49 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 762
gumiś BINGO!!! odrabiasz prace domową, uważam że wszyscy co interesują się kulturystyką (ja juz od ponad 13 lat) powinni o tym wiedzieć tym bardziej że pierwszą odzywka jaką kupią będzie ... proteina!!! jak ktos leci po kreatyne lub hmb czy gainera albo wypina dupala bo usłyszał o cyklu dla początkujących to oznacza że chce spieprzyć sprawę od początku i nie przemyslał tego dwa razy (a jak za mało to 10 razy lub porozmawia z kims kompetentnym) ale wracając do naszej degradacji białek, w procesie tworzenia wiązań krzyżowych zawsze zmniejsza rozpuszczalność i strawność, a w najbardziej powszechnym przykładzie reakcji Maillarda, mięso zmienia kolor z czerwonego na brązowy i do szarego kiedy jest smażone, nawet, po tym jak wyłączysz podgrzewanie białko kontynuje degradację, wszystko kręcie się wokół przyswajalności i biodostępności, podobne rzeczy dzieja się z aminokwasami w tabletkach, także tutaj mamy do czynienia z dwoma procesami: procesem przetwarzania przy pomocy enzymów albo degradowania przy pomocy kwasów, chociaż (w przeciwieństwie do degradowania przy pomocy kwasów) proces przetwarzania przy pomocy enzymów utrzymuje nienaruszone aminokwasy, to zawsze tworzy kilka wolnych form aminokwasów wspólnie z dwupeptydami, badania naukowe juz dawno dowiodły że wszystkie frakcje białek - całe białka, peptydy i wolne formy aminokwasów sa wchłaniane ale peptydy, które zawierają dwa aminokwasy (dwupeptydy) są najłatwiej i najszybciej wchłaniane i moga słuzyc do odbudowy białek strukturalnych w mieśniach, osobiście wątpie żeby jakikolwiek suplement aminokwasów w tabletkach był tak dobry jak dietetyczne białko z pożywienia, aminokwasy są dość drogie, są dużo droższe niż nawet najlepsze białko serwatki pochodzące z procesu wymiany jonowej, a wolne formy aminokwasów nie działają tak dobrze jak peptydowa forma aminokwasów z tego co mi wiadomo to większość wolnych form aminokwasów rozpoczęła jako dożylne roztwory wykorzystywane w szpitalach, fizjologicznie wolne formy aminokwasów prawdopodobnie nie są aż tak bezwartościowe, jednak mają zauważalnie zły zapach i smakują jak zepsute mleko kiedy wyjściowymi białkami są kazeina i laktalbumina (powąchajcie mlo2300)co zdarza się bardzo często, na etykiecie pisze hydrolizat z białek serwatki a w środku tabletki z kazeiny, laktalbuminy i jajek!!! kupujac produkt nawet drogi nigdy nie mamy pewności, po prostu musimy zaufać firmie

w bydgoszczy w sklepie przy ulicy chyba podwale koleś sprzedał mi amino miesiąc przed terminem do spożycia co za smród

"od insuliny zalezy ile zbudujesz mieśni i ile stracisz tłuszczu"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Pyda, ja Ci powiem tyle: każdy może mieć swoje zdanie, ale nie ładnie jest bezpodstawnie obrzucać oszczerstwami jakąś firmę, a tym bardziej inwektywami tak zacną osobę, jaką jest Mistrz Polski, szczególnie nie mając do tego moralnego prawa - jak Ty - bo ani nie jesteś mistrzem, ani tym bardziej fachowcem, o czym zaświadcza tekst, który spłodziłeś.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
Przykry zapach jest charakterystyczny dla aminokwasów.
Jeśli tabletki ładnie pachną, lub co gorsza mają przyjemny smak to na pewno nie jest to hydrolizat.
Nawet aminokwasy nieproteogenne, np. l-karnityna, w czystej postaci mają brzydki zapach, tak po prostu jest.

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 92660
Ooo nie było mnie ze 2 dni i już widze niezła dyskusja...super
Pyda oczywiście sog,jednak ja osobiście mam niewielkie zastrzeżenia co do procesu wymiany jonowej który prowadzi do poprzez usuniecia tłuszczu do pozbycia się czynników wzrostowych jak np. igf itp.(nie pamietam dokładnie bo nie chce mi sie sprawdzać)
oraz frakcji laktoferyny, która działą odczulajaco i wzmacnia odpornosć.Więc dobry koncentrat (dobry-jak pisałeś) moze być lepszy niż przeciętny izolat.
Pozdro.
ps. a Słąwek ma rację ze jednak nie powinieneś tak pisac o Mistrzu Świata

Zmieniony przez - miętki w dniu 2004-03-26 10:50:19

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 49 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 762
do p Ambroziaka, jak pan zauwazył każdy ma prawo mieć swoje zdanie w koncu to wolny kraj wiec mam do tego prawo: do swojej opini i poglądów, co do firmy Olimp to w którym miejscu ją zwyzywałem i obrzuciłem oszczerstwami? jaki jest pana problem? Poddałem w wątpliwość serwatki firmy Olimp, mam prawo do swojego zdania na ten temat, i przy okazji zwróciłem uwage że firmy nie badają badaniom proszków białkowych tylko najczęściej kreatynę i hmb, jaki problem proszę wysłac serwatki do Niemiec i poddać je badaniom na zawartość % białka i profil aminokwasów i udowodnic swoją wiarygodność!!!nie widzę zadnego problemu,co do Strzelinskiego niestety wypowiedziało się już tak pare osób na jego temat na forum sfd a ja po rozmowie z nim i po tym jak zamieścił moje materiały na swojej stronie internetowej w dzale dieta i trening w temacie "inne informacje" bez zapytania czy może to dołączam do tych osób, postąpił nie wporządku, zgadza się jest mistrzem ale moim zdaniem prawdziwy mistrz nie zalicza wpadki, o tym jak do tego doszło również z nim rozmawiałem i pozostawie to bez komentarza, zgadza sie nie jestem mistrzem i nie jestem fachowcem ale nie jest mistrzem pan i nie jest pan również fachowcem, pana artykuły są długie, zmudne i nudne i jest to moje zdanie i opinia na ten temat w koncu jak pan zauważył mam do tego prawo, i jak pan sam napisał na forum sfd czeka aż "spłyną" nowe badania by mógł pan pisac dalej na tamten czy inny temat, przepisywac wnioski i konkluzje z badan naukowych to zadna filozofia, jest pan dla mnie czystym teoretykiem i to jest moje zdanie na pana temat, moim zdaniem cwiczenia i dieta powinny miec korzenie w biologii i nauce, ale proszę nie zapominać że niektóre badania naukowe w usa są fałszowane pod publikę by napedzić sprzedaż jakiegoś produktu o tym pisał często Duchaine o którym wypowiedzał sie pan w artykule o tłuszczach na łamach "zdrowia" jako legendarnym expercie, uczeni są w stanie za pomoca badań uczynic cuda z jakieś substancji, firmy w usa płacą za to krocie lub zlecają badania we własnych laboratoriach a zarabiac muszą niestety obie strony na tym polega biznes, co do artykułu w "zdrowiu" to niestety chyba korzysta pan z badań na szczurach lub myszach, zródła z Niemiec z Akademii BSA na temat CLA mówią ze w badaniach na ludziach działanie cla jest sprzeczne w porównaniu z badaniami na myszach. Temat uważam za zakonczony panie A.

"od insuliny zalezy ile zbudujesz mieśni i ile stracisz tłuszczu"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 11776 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 62881
pyda lap soga, widze ze jestes niezle obstukany w temacie, zapraszamy na dluzsze posiedzenia w suplementacji

>>> DORADCA W SUPLEMENTACJI <<<
Michał G. vel GÓRAL. Pomogłem, wejdź na http://www.pajacyk.pl Dzięki

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 2112 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 24768
Jatez popieram gorala.Soga juz ci dałem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 961 Napisanych postów 19304 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 158764
Pyda masz i odemnie soga....czekam na dalsza relacje bo baaardzo ciekawy temat sie rozpoczal...

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 961 Napisanych postów 19304 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 158764
"Przykry zapach jest charakterystyczny dla aminokwasów.
Jeśli tabletki ładnie pachną, lub co gorsza mają przyjemny smak to na pewno nie jest to hydrolizat. "

" As for the taste and smell of the tablets, we use a small amount of vanallin in the formula to offset the odor of the raw material......Tom"

Son z tego wynika ze smak i zapach nie musi byc koniecznie ochydny...

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy napewno Białko ? (wygrzebałem to z innego działu)

Następny temat

SP80 czy BCAA

WHEY premium