...
Napisał(a)
Mam nietypowe pytanie - jestem alergikiem (AZS), odkładają mi się kamienie w nerkach mimo spożywania niewielkiej ilości szczawianów. Od jakiegoś czasu bolą mnie stawy i ścięgna - lekarz stwierdził łokieć tenisisty w obu rękach (tak jakbym miała problem z wapnieniem ścięgien). Mąż również ma podobne problemy - łokieć tenisisty i golfisty w obu rękach (jeden operowany), podatkowo zapalenie rozcięgna i jakby początki "ostrogi". Jakie czynniki w pożywieniu mogą mieć na to wpływ? Wyeliminowaliśmy prawie wszystkie dodatki do żywności - większość rzeczy robimy w domu (chleb, mięso, desery itp) a resztę dokładnie sprawdzamy?
1
...
Napisał(a)
Moje pytanie jest nie związane bezpośrednio z dietą, ale z produktami spożywczymi.
W zdarza mi się kupować mięso za pół ceny - obniżka jest dokonywana w ostatnim dniu przydatności do spożycia. Wtedy kupuję więcej i surowe zamrażam w domowej zmarażarce. Zakładając, że: a) mięso nie jest myte domestosem i sztucznie przedłużane, b) mrożonki są zużywane w ok. 2 tygodnie, c) mięso nie jest pakowane próżniowo, czy coś mi grozi?
Z góry dziękuję za odpowiedź
W zdarza mi się kupować mięso za pół ceny - obniżka jest dokonywana w ostatnim dniu przydatności do spożycia. Wtedy kupuję więcej i surowe zamrażam w domowej zmarażarce. Zakładając, że: a) mięso nie jest myte domestosem i sztucznie przedłużane, b) mrożonki są zużywane w ok. 2 tygodnie, c) mięso nie jest pakowane próżniowo, czy coś mi grozi?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Mój dziennik: http://www.sfd.pl/Raimunda_poszukuje_Zen-t1058968.html
...
Napisał(a)
kamilia – chleb żytni rzeczywiście może powodować niepożądane objawy.
markoto – w takiej sytuacji możliwe, że Twoja tarczyca nie produkuje odpowiednich ilości T4. Niestety większość endokrynologów nie reaguje, gdy TSH „jest w normie”.
mgr_mysza – odpowiedz insulinowa po posiłku jest zależna w znacznym stopniu od źródeł białek i tłuszczów. Przykładowo mleko i produkty mleczne (z wyjątkiem serów podpuszczkowych twardych) mają silny wpływ na wydzielanie insuliny, mimo, że cukier mleczny (laktoza) ma niski indeks glikemiczny i insulinowy. Poza tym dodatek tłuszczów nasyconych (zazwyczaj pod tym kątem badano wpływ masła) do posiłków zawierających węglowodany znacząco zwiększa wydzielanie insuliny. Oliwa z oliwek nie ma takiego wpływu.
Przy podaży osobno mała porcja łatwostrawnych węglowodanów, białek lub tłuszczów może mieć znikomy/umiarkowany wpływ na wydzielanie insuliny. Ale przy podaży łącznie pojawia się synergizm i odpowiedz insulinowa często staje się silna.
Bellafiore – może nie tolerujesz dobrze laktozy, zawartość tego cukru jest wyższa w serach twarogowych, mleku, kefirach i jogurtach niż w serach żółtych.
Nie masz objawów po wszystkich serach żółtych, czy tylko po jakimś konkretnym?
Nobivac – zazwyczaj obniżamy kalorie w celach redukcyjnych, ale czasem efekty redukcyjne można uzyskać poprzez zwiększenie kalorii w diecie – mam na myśli sytuacje, gdy redukcja trwa już dosyć długo i nastąpił znaczny ubytek tkanki tłuszczowej – wtedy zwiększenie kalorii, zwłaszcza z węglowodanów może przełamać zastój i przynieść miłą niespodziankę.
Al3ktra – nie ma takich proporcji, które byłby dobre dla wszystkich kobiet. Podkreśliłbym jedynie, że w porównaniu do mężczyzn, kobiety zazwyczaj gorzej reagują na znaczne restrykcje węglowodanów (poniżej 100 g/d).
Przy tendencji do odkładania tkanki tłuszczowej w okolicy pasa lepiej sprawdza się restrykcja węglowodanów niż tłuszczów. Nasilony stres na pewno może sprzyjać odkładaniu tkanki tłuszczowej w okolicy pasa. Jakiś czas temu zaciekawiły mnie badania, w których suplementacja laktoferyną miał pozytywny wpływ na obwód w pasie, a więc korzystne zmiany w profilu mikroflory jelitowej też mogą przełożyć się na zmniejszenie obwodu w pasie.
Paola321 – do takiej oceny potrzebna jest większa ilość informacji, najlepiej załóż swój dziennik w dziale Ladies.
Raimunda – nie spotkałem się z badania, w których bezpośrednio oceniano zawartość ksenohormonów w mleku krowim, kozim i owczym.
Spotkałem się jedynie z informacją, że okres ciąży i dojenia podczas ciąży jest krótszy u kóz, w porównaniu do krów (3 miesiące vs. 7 miesięcy). Na tej podstawie można przypuszczać, że w mleku kozim zawartość ksenohormonów będzie mniejsza.
Co do drugiego pytania, nie analizowałem takiej kwestii, trudno mi powiedzieć, czy przy wymienionych warunkach jest jeszcze jakiś zagrożenie związane z konsumpcją takiego mięsa.
kessik – ja najczęściej kupuję zieloną herbatę w Five o'clock, jest tam kilka godnych polecenia odmian senchy
kasia258 – w prewencji i leczeniu problemów jakie obserwujesz pomocne może być zwiększenie dostarczanych ilości składników alkalizujących: magnezu i potasu oraz witaminy K2.
Magnez i witaminę K2 proponowałbym wprowadzić w postaci suplementów.
markoto – w takiej sytuacji możliwe, że Twoja tarczyca nie produkuje odpowiednich ilości T4. Niestety większość endokrynologów nie reaguje, gdy TSH „jest w normie”.
mgr_mysza – odpowiedz insulinowa po posiłku jest zależna w znacznym stopniu od źródeł białek i tłuszczów. Przykładowo mleko i produkty mleczne (z wyjątkiem serów podpuszczkowych twardych) mają silny wpływ na wydzielanie insuliny, mimo, że cukier mleczny (laktoza) ma niski indeks glikemiczny i insulinowy. Poza tym dodatek tłuszczów nasyconych (zazwyczaj pod tym kątem badano wpływ masła) do posiłków zawierających węglowodany znacząco zwiększa wydzielanie insuliny. Oliwa z oliwek nie ma takiego wpływu.
Przy podaży osobno mała porcja łatwostrawnych węglowodanów, białek lub tłuszczów może mieć znikomy/umiarkowany wpływ na wydzielanie insuliny. Ale przy podaży łącznie pojawia się synergizm i odpowiedz insulinowa często staje się silna.
Bellafiore – może nie tolerujesz dobrze laktozy, zawartość tego cukru jest wyższa w serach twarogowych, mleku, kefirach i jogurtach niż w serach żółtych.
Nie masz objawów po wszystkich serach żółtych, czy tylko po jakimś konkretnym?
Nobivac – zazwyczaj obniżamy kalorie w celach redukcyjnych, ale czasem efekty redukcyjne można uzyskać poprzez zwiększenie kalorii w diecie – mam na myśli sytuacje, gdy redukcja trwa już dosyć długo i nastąpił znaczny ubytek tkanki tłuszczowej – wtedy zwiększenie kalorii, zwłaszcza z węglowodanów może przełamać zastój i przynieść miłą niespodziankę.
Al3ktra – nie ma takich proporcji, które byłby dobre dla wszystkich kobiet. Podkreśliłbym jedynie, że w porównaniu do mężczyzn, kobiety zazwyczaj gorzej reagują na znaczne restrykcje węglowodanów (poniżej 100 g/d).
Przy tendencji do odkładania tkanki tłuszczowej w okolicy pasa lepiej sprawdza się restrykcja węglowodanów niż tłuszczów. Nasilony stres na pewno może sprzyjać odkładaniu tkanki tłuszczowej w okolicy pasa. Jakiś czas temu zaciekawiły mnie badania, w których suplementacja laktoferyną miał pozytywny wpływ na obwód w pasie, a więc korzystne zmiany w profilu mikroflory jelitowej też mogą przełożyć się na zmniejszenie obwodu w pasie.
Paola321 – do takiej oceny potrzebna jest większa ilość informacji, najlepiej załóż swój dziennik w dziale Ladies.
Raimunda – nie spotkałem się z badania, w których bezpośrednio oceniano zawartość ksenohormonów w mleku krowim, kozim i owczym.
Spotkałem się jedynie z informacją, że okres ciąży i dojenia podczas ciąży jest krótszy u kóz, w porównaniu do krów (3 miesiące vs. 7 miesięcy). Na tej podstawie można przypuszczać, że w mleku kozim zawartość ksenohormonów będzie mniejsza.
Co do drugiego pytania, nie analizowałem takiej kwestii, trudno mi powiedzieć, czy przy wymienionych warunkach jest jeszcze jakiś zagrożenie związane z konsumpcją takiego mięsa.
kessik – ja najczęściej kupuję zieloną herbatę w Five o'clock, jest tam kilka godnych polecenia odmian senchy
kasia258 – w prewencji i leczeniu problemów jakie obserwujesz pomocne może być zwiększenie dostarczanych ilości składników alkalizujących: magnezu i potasu oraz witaminy K2.
Magnez i witaminę K2 proponowałbym wprowadzić w postaci suplementów.
1
...
Napisał(a)
Czego objawem może być rozwarstwianie się paznokci? Białe plamki mam niewyraźne, prawie niewidoczne, nieliczne, ale bardzo rozwarstwiają mi się paznokcie - a wcześniej, od kiedy pamiętam, miałam je mocne (nie zmieniałam sposobu odżywiania).
...
Napisał(a)
noloseCzego objawem może być rozwarstwianie się paznokci? Białe plamki mam niewyraźne, prawie niewidoczne, nieliczne, ale bardzo rozwarstwiają mi się paznokcie - a wcześniej, od kiedy pamiętam, miałam je mocne (nie zmieniałam sposobu odżywiania).
Podłączę się pod pytanie - u mnie z kolei są dalej mocne ale potrafią pękać wzdłuż.
Nie na całej grubości płytki tylko na wierzchniej warstwie.
...
Napisał(a)
Np. po lekach z laktozą nie ma problemu, choć byłoby to dosyć prawdopodobne.
Różnie, w małych ilościach ostatnio nawet mozzarellę przeżyłam. Na tyle rzadko spożywam takie rzeczy, że nie jestem w stanie tego określić. Tym bardziej, że czasami objawy występują z dużym opóźnieniem.
Dzięki za odpowiedź ;)
Różnie, w małych ilościach ostatnio nawet mozzarellę przeżyłam. Na tyle rzadko spożywam takie rzeczy, że nie jestem w stanie tego określić. Tym bardziej, że czasami objawy występują z dużym opóźnieniem.
Dzięki za odpowiedź ;)
Szukam swojej optymalnej formy! :)
http://www.sfd.pl/DT__Bellafiore_na_tropie_-t1172955.html
...
Napisał(a)
Również mam pytanie :)
Od paru dni codziennie jestem spuchnięta w okolicy stóp/kostek/łydek. Twarz i reszta ciała w normie.
Zastanawiam się co może wpływać na zatrzymanie wody akurat w tym rejonie i chciałabym wykluczyć parę możliwości żeby nie błądzić jak pijane dziecko we mgle :)
Prowadzę siedzący tryb życia - pracuję przy komputerze, w domu.
Ćwiczę 5 dni w tyg. ok.1h.
Od 2tyg. codziennie jem 200g piersi z kurczaka podczas kiedy wcześniej mięso jadłam okazjonalnie, częściej wędliny.
Biorę tabletki ANTYperspirant (zamiennik Perspiblock) w składzie szałwia 400mg i pachnotka 150mg - cierpię na nadmierną potliwość.
Biorę Magnez +wit. B6.
Piję dużo wody, herbaty zielonej, co parę dni napar z pokrzywy i skrzypu.
Ograniczam bardzo sól, jem codziennie min. 0,5 banana, piję wapno w syropie.
Zauważyłam obrzęk kostek parę dni temu kiedy zaczęło się robić ponad 25st. na dworze, czy to możliwe, że od ciepła?
Jak zapobiegać?
Od paru dni codziennie jestem spuchnięta w okolicy stóp/kostek/łydek. Twarz i reszta ciała w normie.
Zastanawiam się co może wpływać na zatrzymanie wody akurat w tym rejonie i chciałabym wykluczyć parę możliwości żeby nie błądzić jak pijane dziecko we mgle :)
Prowadzę siedzący tryb życia - pracuję przy komputerze, w domu.
Ćwiczę 5 dni w tyg. ok.1h.
Od 2tyg. codziennie jem 200g piersi z kurczaka podczas kiedy wcześniej mięso jadłam okazjonalnie, częściej wędliny.
Biorę tabletki ANTYperspirant (zamiennik Perspiblock) w składzie szałwia 400mg i pachnotka 150mg - cierpię na nadmierną potliwość.
Biorę Magnez +wit. B6.
Piję dużo wody, herbaty zielonej, co parę dni napar z pokrzywy i skrzypu.
Ograniczam bardzo sól, jem codziennie min. 0,5 banana, piję wapno w syropie.
Zauważyłam obrzęk kostek parę dni temu kiedy zaczęło się robić ponad 25st. na dworze, czy to możliwe, że od ciepła?
Jak zapobiegać?
...
Napisał(a)
Karo ja nie doradca, ale miałam podobny problem i poprawiło się jak przestałam unikać soli (nie przesadzam z nią, ale nie unikam) i zaczęłam dostarczać potas (np. sok pomidorowy), puchnięcie w tych rejonach też się nasiliło jak zaczęłam pracę siedzącą. To w kwestii tych tematów o reszcie anty, suplach itp. się nie wypowiem, ale temperatura też wpływa na nasilenie puchnięcia.
I jednocześnie chętnie się podczepię pod pytanie - czy to przypadek czy rzeczywiście dołożenie
- soli
- potasu
- wit. z grupy B
- więcej wody
mogło wpłynąć na zmniejszenie problemu?
Zmieniony przez - eveline w dniu 2015-06-03 20:51:55
I jednocześnie chętnie się podczepię pod pytanie - czy to przypadek czy rzeczywiście dołożenie
- soli
- potasu
- wit. z grupy B
- więcej wody
mogło wpłynąć na zmniejszenie problemu?
Zmieniony przez - eveline w dniu 2015-06-03 20:51:55
...
Napisał(a)
Dzięki eveline
Tzn sól ograniczam, nie wykluczyłam jej całkowicie ale przestałam od pewnego czasu jeść wszystkie mocno przetworzone produkty zawierające dużo soli a sama solę delikatnie (kiedyś lubiłam przesalać i wtedy puchłam cała). Ale sól ograniczam już od jakiegoś czasu a problem występuje dopiero od paru dni. Potas wcinam pod postacią bananów zazwyczaj i dzięki bardzo za pomysł z sokiem pomidorowym, akurat mam w domu i sobie zaraz naleję :)
Tzn sól ograniczam, nie wykluczyłam jej całkowicie ale przestałam od pewnego czasu jeść wszystkie mocno przetworzone produkty zawierające dużo soli a sama solę delikatnie (kiedyś lubiłam przesalać i wtedy puchłam cała). Ale sól ograniczam już od jakiegoś czasu a problem występuje dopiero od paru dni. Potas wcinam pod postacią bananów zazwyczaj i dzięki bardzo za pomysł z sokiem pomidorowym, akurat mam w domu i sobie zaraz naleję :)
...
Napisał(a)
Dzień dobry! Mam trochę dziwne pytanie, ale bardzo na czasie w mojej obecnej sytuacji, gdzie dostęp do białka mam mocno limitowany (jestem w stanie tak zorganizować jadłospis, że wyciągnę max. 80 g białka przy zapotrzebowaniu ok. 110 - staram się redukować, jestem insulinooporna). Czy braki kaloryczne uzupełnić tłuszczami, węglami czy nie ma to znaczenia? Biorę pod uwagę uzupełnianie z odżywki białkowej, ale jednak proch to proch.
Mój dziennik: http://www.sfd.pl/huda/redukcja-t899485.html
Poprzedni temat
btw
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- ...
- 38
Następny temat
Aktywnie w ciąży
Polecane artykuły