Hidan20McMatek - świetnie wyglądają te naleśniki. Można prosić przepis :D?
Naleśniki:
-
250g mąki orkiszowej/żytniej (jak najwyższy typ)
- 250ml mleka
- 200-250ml wody (jak będzie lekko gazowana to będą pulchniejsze)
- 4 jaja
- Szczypta soli
W sumie ilosc maki modyfikuje zawsze w zaleznosci na ile posilkow robie "ciasto", czyli patrze na zapotrzebowanie Ww. Podobnie w miesem w farszu.
Farsz:
- 500g mielonego mięsa wołowego/drobiu (nigdy nie kupuje gotowego mielonego, bo nie mam pewnosci, czy jakiegos syfu i lewego tluszczu nie dorzucili do mieszanki. Zawsze kupuje mieso w calosci i prosze o zmielenie lub robie to samemu w domu).
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 0,5-1 puszka kukurydzy
- trochę oleju do smażenia - wybór należy do was :)
- sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, papryka chili w proszku / pieprz cayenne (ogolnie to przyprawy wedlug uznania)
1. Ciasto - wszystko do miski i mikser. Nastepnie odstawiamy na bok
2. Mieso na patelnie i podsmazamy od czasu do czasu mieszajac (dobra odmiana jest tez duszenie. Smak inny) 5-10min.
3. Warzywa - czosnek, cebule i papryke kroimy w kosteczke.
4. Dodajemy na patelnie, dokladnie mieszamy i przykrywamy na 5-15min. Czekamy az papryka troszke zmieknie.
5. Warzywa - odsaczamy fasole, kukurydze oraz pomidory (mozna uzyc swiezysz i dodac odrobiny ketchupu. Smak rowniez zupelnie inny).
6. Dodajemy na patelnie, dokladnie mieszamy, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy na ~5min, aby smaki sie wymieszaly.
7. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy pod przykryciem. Ja przerzucam do miski i przykrywam, bo mam tylko 1 duza patelnie...
8. Czas na smazenie nalesnikow. Robie to na malej ilosci oliwy. Dodaje jej co 2-3 nalesniki (mam dobra patelnie, wiec de facto smazenie samego nalesnika bez oliwy tez wychodzi bez problemu).
9. Wykladamy nalesnika. Na jedna polowe ukladamy farsz, a druga przykrywamy.
Smacznego.