Od dłuższego czasu przeglądam i czytam posty na forum lecz wciąż nie jestem pewien kilku rzeczy. Chciałbym abyście rozwiali moje wątpliwości w tym temacie dotyczące:
#1 Czy dodawanie sosów z torebek jest dopuszczalne na diecie na masę?
Np. KNORR FIX Kurczak słodko-kwaśny na opakowanie posiada (dodając tylko wodę):
białko - 2.56
węglowodany - 17.21
tłuszcz - 2.56
Dzieląc to na dwa lub 3 porcje, nie wychodzi tego tak wiele a jest dobrym dodatkiem do suchego ryżu/kaszy/makaronu.
#2 W chwili obecnej stosuję białko Optimum Whey Gold i pije je zawsze po treningu ale ostatnio ktoś na forum pisał, że lepiej jeśli pije się je w ciągu dnia a po treningu powinno używać się innego. Moje pytania, czy to prawda i czy powinienem zmienić białko? (Jestem na diecie na masę)
#3 Czy łyżka oleju lnianego/oliwy z oliwek dziennie w zupełności wystarczy aby uzupełnić zdrowe tłuszcze? Mając na uwadze to, że regularnie jem ryby, zarówno tłuste jak i chude.
#4 Odnośnie tłuszczów w rybach, makrela wędzona jest dość tania a także posiada całkiem sporo wartości odżywczych. Czy nadaję się do spożycia jako posiłek po-treningowy (np z ryżem)?
Przykład wartości makreli 125g z 100g ugotowanego ryżu:
394 kc
białko - 28.5
węglowodany - 26.3
tłuszcz - 20.2
Jak coś mi się przypomni to jeszcze napiszę.
Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :)