Szacuny
1034
Napisanych postów
4620
Wiek
34 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
35212
siemanko forumowicze. wrzucam mój przepis na śniadaniowego omleta. tak tak wiem, było tego wiele, ale mój mi tak smakuje, że musiałem się z wami podzielić tym 'przepisem':
Przygotowanie: wszystkie składniki do blendera i miksujemy. nagrzewamy patelnie i wrzucamy na nią 5g-10g masła klarowanego i na nim smażymy standardowo około 4,5 minut z jednej strony i 2-3 minuty z drugiej. Po przygotowaniu można jeszcze sobie go posmarować np. masłem orzechowym/migdałowym.
PYCHOTA!!!
Wartości odżywcze na omleta (bez uwzględnienia dodatków po przygotowaniu typu masło orzechowe)
białko : 54g
tłuszcze: 60g
węgle: 43g
kcal: 947
PS. jak komuś mało węgli, to wbić kolejne jajo (ok. 55g) i dodać do tego dodatkowo ok. 50-70g płatków owsianych. kaloryczność można sobie zmieniać dowolnie
Szacuny
1034
Napisanych postów
4620
Wiek
34 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
35212
100g banan i 100g twarogu sprawie, że naprawdę jest soczysty. jednak każde kolejne wbite jajko uzależnia nam dodanie płatków owsianych żeby konsystencja nie była zbyt płynna. I tak, 100g jajek to 2 całe jaja, średnio.
Szacuny
1034
Napisanych postów
4620
Wiek
34 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
35212
wrzucę jutro rano, bo robię go codziennie na śniadanie, kwestia zmiany dodatków, bo baza omleta to tak naprawdę 4 skladniki: jajka, płatki owsiane,twaróg, banan - reszta wg uznania.
Szacuny
3
Napisanych postów
47
Wiek
38 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
82
Choćbym nie wiem co robił każdy omlet mi się rozpada przy przewracaniu, tak samo jak naleśniki. Jakieś rady co zrobić żeby odwrócić placek z powodzeniem?
Szacuny
4
Napisanych postów
180
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1956
omlet: patelnie delikatnie nawilż tłuszczem, rozgrzej na maxa, jak się rozgrzeje zmniejszasz moc na 2/3 wlewasz masę, zakrywasz dobrze przylegającą płaską pokrywką, po ok 2 minutach podważasz od spodu łopatką żeby nie przywarło, dalej smażysz pod przykryciem, ok 1-2min, potem odwracasz patelnię trzymając drugą ręką za uchwyt pokrywki "do góry nogami", omlet spada na pokrywkę, patelnię odkładasz na palnik, omlet zsuwasz z pokrywki na patelnię i pod przykryciem smażysz z drugiej str jeszcze ok minuty i gotowe - znów podwarzasz, przewracasz patelnie i z pokrywki na talerz zsuwasz