SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

11 składnikowy omlet - mega odżywczy

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4756

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
siemanko forumowicze. wrzucam mój przepis na śniadaniowego omleta. tak tak wiem, było tego wiele, ale mój mi tak smakuje, że musiałem się z wami podzielić tym 'przepisem':

Składniki:

1. 100g całych jaj
2. 100g płatków owsianych (używam błyskawicznych)
3. 20g otrębów owsianych
4. 20g otrębów żytnich
5. 100g banana
6. 120g twarogu półtłustego
7. 30g orzechów laskowych
8. 20g migdałów
9. 20g pestek z dyni
10. 10g siemienia lnianego
11. cynamon do smaku

Przygotowanie: wszystkie składniki do blendera i miksujemy. nagrzewamy patelnie i wrzucamy na nią 5g-10g masła klarowanego i na nim smażymy standardowo około 4,5 minut z jednej strony i 2-3 minuty z drugiej. Po przygotowaniu można jeszcze sobie go posmarować np. masłem orzechowym/migdałowym.

PYCHOTA!!!

Wartości odżywcze na omleta (bez uwzględnienia dodatków po przygotowaniu typu masło orzechowe)

białko : 54g
tłuszcze: 60g
węgle: 43g
kcal: 947

PS. jak komuś mało węgli, to wbić kolejne jajo (ok. 55g) i dodać do tego dodatkowo ok. 50-70g płatków owsianych. kaloryczność można sobie zmieniać dowolnie

SMACZNEGO.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
kurde, dzięki chłopie za tę uwagę, kompletnie nie zauważyłem, ale w ogóle wartości źle wpisałem, ale wtopa ;p.

AKTUALNE BTW dla składu z pierwszego posta:

Białko 62
Węgle 90
Tłuszcze 72
Kcal 1293

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Przydałoby się zdjęcie

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 4463 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 78211
100 gram jaj to niecałe dwa - nie jest to wszystko za suche po zmiksowaniu?

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
100g banan i 100g twarogu sprawie, że naprawdę jest soczysty. jednak każde kolejne wbite jajko uzależnia nam dodanie płatków owsianych żeby konsystencja nie była zbyt płynna. I tak, 100g jajek to 2 całe jaja, średnio.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
z tym się zgodzę akurat. Banan z twarogiem w takich ilościach sprawią, że nie będzie suche. Ale foteczke wrzuć kiedyś tam przy okazji
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
wrzucę jutro rano, bo robię go codziennie na śniadanie, kwestia zmiany dodatków, bo baza omleta to tak naprawdę 4 skladniki: jajka, płatki owsiane,twaróg, banan - reszta wg uznania.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 970 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10418
miałeś wrzucić !
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 66 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6955
Zrobiłem z 2 jajek 2 bananow polowy opakowania twarogu (ok 120g) i 2garści owsianki wyszło kozacko, wcinam z dżemikiem, pychaa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
milo, że smakuje :)

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 47 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 82
Choćbym nie wiem co robił każdy omlet mi się rozpada przy przewracaniu, tak samo jak naleśniki. Jakieś rady co zrobić żeby odwrócić placek z powodzeniem?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 180 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1956
omlet: patelnie delikatnie nawilż tłuszczem, rozgrzej na maxa, jak się rozgrzeje zmniejszasz moc na 2/3 wlewasz masę, zakrywasz dobrze przylegającą płaską pokrywką, po ok 2 minutach podważasz od spodu łopatką żeby nie przywarło, dalej smażysz pod przykryciem, ok 1-2min, potem odwracasz patelnię trzymając drugą ręką za uchwyt pokrywki "do góry nogami", omlet spada na pokrywkę, patelnię odkładasz na palnik, omlet zsuwasz z pokrywki na patelnię i pod przykryciem smażysz z drugiej str jeszcze ok minuty i gotowe - znów podwarzasz, przewracasz patelnie i z pokrywki na talerz zsuwasz
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Owsianka z białkiem z jajek??

Następny temat

Prawie jak omlet

WHEY premium