Charakteryzuje się delikatnym, puszystym smakiem, dużą zawartością antyoksydantów, teobrominy i zróżnicowanym źródłem kwasów tłuszczowych (głównie nasyconych). Co by więcej dodać - kakao od zawsze gra pomocną rolę w żywieniu człowieka, warto go spożywać i różnicować źródła jego pochodzenia. O wpływie żelatyny w obecności witaminy C i tych z grupy B na regenerację stawów pisać nie trzeba. Wiórki kokosowe są natomiast źródłem MCT. Orzechy włoskie licznych minerałów, głównie deficytowego magnezu i fosforu, również kwasu o-3: linolenowego (może być użyty do syntezy DHA).
Nic, tylko wsuwać - na zdrowie!
Podstawowe składniki:
- żelatyna
- kakao naturalne
- wiórki kokosowe
- słodzik
- woda
Składniki wzbogacające:
- orzechy, migdały
- aromaty
- skórka pomarańczy
- rodzynki (i inne suszone owoce)
- śmietana 30%
- przyprawy (cynamon, goździki)
- białko smakowe
- liście mięty
Wykonanie wersji o niskiej wartości energetycznej:
Przegotowaną wodę (250g) wlewamy do naczynia, w którym powstanie deser. Po lekkim wystudzeniu rozpuszczamy w niej słodzik (ja używam 20-30 tabletek) i 8-10g żelatyny. Ciągle mieszając dodajemy 20g kakao, 20g wiórek kokosowych. Do lodówki na kilka godzin i gotowe.
---------------------------------
20g kakao, 20g wiórek kokosowych
180kcal: 5b 4w 14t
Wykonanie wersji wypas LC:
J/w, z tą różnicą, że na podane proporcje dodajemy jeszcze 20g orzechów włoskich, ścieramy skórkę pomarańczy i dodajemy 50g śmietany 30%, co znacznie wzbogaci smak, ale i podniesie wartość energetyczną deseru.
---------------------------------
20g kakao, 20g wiórek kokosowych, 50g śmietany 30%, 20g orzechów włoskich
450kcal: 10b 9w 40t
Smacznego!
(zdjęcia wkrótce)
Zmieniony przez - Pros w dniu 2014-06-10 09:07:31
Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2014-06-11 14:12:40