SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

byle do przodu - dziennik

temat działu:

ActivLab

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 54129

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Kokoski

SKŁADNIKI - podwójna porcja - około 700g gotowych ciastek

100g zmielonych płatków owsianych (ew. mąka pszenna/żytnia 2000)
300g zmielonych wiórków kokosowych - tak dużo zmielonych ponieważ moje wiórki są w rozmiarze XL chyba
100g całych wiórków kokosowych - proporcją zmielonych do całych można manewrować
300-350ml mleka
50g białka waniliowego
1/2 buteleczki aromatu waniliowego - nie polecam armoatu Oetkera - daje zły posmak
szczypta soli
słodzik (opcjonalnie) - odpowiednik szklanki cukru - najlepiej w płynie, trzeba pamiętać aby wybrać słodzik na substancji która nie traci właściwości w wysokich temperaturach. Mój jest na bazie cyklaminianu sodu i sacharynianu sodu i jest git.

WYKONANIE

Mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki, a osobno mieszamy mleko ze słodzikiem i aromatem. Wlewamy mleko do miski i wszystko ręcznie dobrze mieszamy. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia nakładamy małe porcje gotowego ciasta nie większe jak piłeczka ping-pongowa. Ja preferuję jeszcze mniejsze żeby wyszło więcej ciasteczek i żeby się nie zapchać jedząc je :)
Blachę wkładamy do piekarnika ustawionego na 180-200 stopni na około 18-20 minut. Czas różny w zależności od ilości ciastek. Ciastka wyciągamy gdy się zarumienią.

To chyba wszystko :)
Smacznego


PS: Przepis na pasztet umieszczę wkrótce.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 7513 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 58469
Wielkie ŁOOOOOOO dla Ciebie Przez zdjęcie widzę że pyszne

"Nie głaskało mnie życie po głowie
Nie pijałem ptasiego mleka
No, i dobrze! No - i na zdrowie!
Tak wyrasta się na człowieka!"

DZIENNIK http://www.sfd.pl/DT__Chudzi_moga_iśc_na_ryby__by_pilkaPN-t1006905.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Pasztet drobiowy

Cena, którą podałem wcześniej tj. 12-12,50zł wyliczona przy cenie podrobów poniżej 6zł/kg. Po tyle są u mnie w lokalnym markecie, a niestety w sieciówkach przychodzi zapłacić nawet 7-8zł/kg.
Z poniższych składników zrobiłem 1080g pasztetu (28gB, 3,4gW, 10,7gT na 100g)

SKŁADNIKI - ilość na 1000-1100g gotowego produktu

480g żołądków drobiowych
460g serc drobiowych
300g wątróbki drobiowej - ważne, aby zachować proporcję około 1,5:1 (serca, żołądki do wątróbki). Jeżeli damy więcej wątróbki to będzie czuć jej specyficzny smak w gotowym pasztecie.
2 udka drobiowe - w oryginalnym przepisie są ze skórą, ja natomiast pozbyłem się skóry
2 jajka
marchewka, mała pietruszka, gruby plaster selera, cebula lub mały por
gruba (2-2,5cm) kromka chleba pszennego
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
masło, bułka tarta, oliwa z oliwek


WYKONANIE

Mięso i warzywa razem gotować (dusić) do miękkości z przyprawami (sól, pieprz niemielony, liść laurowy, ziele angielskie). Chleb namoczyć w wodzie.
Uduszone mięso z warzywami odstawić aż wystygnie. Następnie całość zmielić (mięso i warzywa + odciśnęty chleb) i dodać 2 jajka. Wszystko ładnie i dobrze wymieszać, dodać soli (jeżeli jest mało słone, warto spróbować czy masa jest wystarczająco słona i dobrać taką ilość soli aby nam odpowiadała). Dodać do masy startą gałkę muszkatołową.
Keksową foremkę wysmarować masłem. Na dół położyć akwałek papieru do pieczenia a boki obsypać obficie bułką tartą. Wkładamy masę do foremki. Na wierzch lejemy odrobinę oliwy i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni. Pieczemy pasztet przez 60 minut. Na początku 200 stopni, po pół godziny 210, potem 220, a na ostatnie 3-5 minut na 230/240 żeby zapiec ładnie wierzch.
Po wyjęciu z piekarnika możemy go po prostu zostawić do wystudzenia, albo po wyjęciu z formy włożyć jeszcze na 2-3minuty do piekarnika aby zapiec boki i spód (preferuję zapiec z pozostałych stron, wtedy się tak nie "ślizga" w palcach)
To chyba wszystko :)

Zdjęcia niestety nie jestem w stanie zrobić ponieważ pasztete zawinięty w papier czeka w chłodzie na jutrzejsze śniadanie.

Smacznego!



PS: tak, wiem. Raz pisałem gotować, a raz gotujemy :P Wszystko przez to, że tego posta pisałem przez 30 minut z wieloma przerwami


Zmieniony przez - paramaribo2 w dniu 2014-04-19 13:24:02

Zmieniony przez - paramaribo2 w dniu 2014-04-19 17:00:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
19.04.2014r

Nudy :)
Okno 12:00-19:30. Dieta identyczna jak wczoraj.
Trening supcio. Ze wszystkich 4 treningów, które mam na tym byłem najbardziej zmęczony i spocony :P
Może jeszcze zdążę zrobić jedne ciastka przed kościołem. Jak się uda to przepis będzie jeszcze dzisiaj.


TRENING

Przysiady ze sztangą na barkach
8x50kg | 8x60kg | 8x70kg | 8x80kg | 8x85kg

Syzyfki - dziś ostrożnie, docelowo 5x15
12 | 12 | 12 | 12

Wykroki - docelowo 5x12
10x(2x12kg) | 10x(2x12kg) | 10x(2x12kg) | 10x(2x12kg)

Żuraw
10 | 10 | 10 | 10

MCNPN ze sztangielkami
10x(2x22kg) | 10x(2x22kg) | 10x(2x22kg) | 10x(2x22kg)

Wspięcia na palce ze sztangielkami
15x(2x22kg) | 15x(2x22kg) | 15x(2x22kg) | 15x(2x22kg) | 17x(2x22kg)


SUPLEMENTACJA

Activlab Creatine + Beta-Alanine - 10g przed treningiem
Activlab TOP10 - 1 kaps do drugiego posiłku
L-tyrozyna - 1-1,5g przed treningiem
BCAA - 10g w trakcie i po treningu
Tran - 5ml do pierwszego posiłku


DIETA

EDIT: ciasteczka upiekłem, ale dopiero teraz z kościoła wróciłem więc relacjo-przepis jutro.
Nie zjadłem orzechów z 3go posiłku :)




Zmieniony przez - paramaribo2 w dniu 2014-04-19 22:54:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Kakaowe babeczki
Przepis z programu "Gotuj z trenerem", delikatnie zmieniony


SKŁADNIKI - porcja na około 12-14 babeczek wielkości mojej formy silikonowej :P

90g zmielonych płatków owsianych - nie polecam mąki jaglanej gdyż z niej babeczki są takie... nabite niczym super rozwinięte mięśnie :P
50g biaka (u mnie orzechowe, ale nada się i inne)
75g kakao (u mnie DecoMoreno)
200ml mleka
2 jajka
2 łyżki oliwy
cała buteleczka aromatu pomarańczowego - nie polecam aromatu dr Oetkera - daje zły posmak
otarta skórka pomarańcza (opcjonalnie) - polecam zrobić to samemu (szorujemy pomarańcza, parzymy dobrze i można na tarce ścierać). Kupne zwykle są w takich kosteczkach, a ja na przykład tego nie lubię.
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
słodzik (opcjonalnie) - odpowiednik 3/4 szklanki cukru - dałem 1,5 łyżeczki (3/4 szklanki cukru). Mogłem dać 2, bo w ogóle słodzika nie czuć, aczkolwiek myslę, że większe ilości zabiją smak kakao, który w tych ciastkach jest jednak najważniejszy. Kiedyś robiłem bez słodzika (ale dawałem Whey Protein 95, który jest bardzo słodki) i były super.


WYKONANIE

Wrzucamy wszystko do gara, najlepiej takiego wyższego, a węższego. Bierzemy mikser i wszystko dokładnie mieszamy (uwaga panowie! polecam najpierw wymieszać łyżką wszystkie składniki, tak aby nie było w garnku kakao w formie sypkiej. Zdarza się, że nie wszyscy wiedzą co się stanie gdy odpali się mikser w sypkim produkcie).
Jak już mamy wymieszane ciasto (będzie dość gęste) to mamy 2 opcje. Albo używamy silikonowych form, więc po prostu wypełniamy je do 1/2-2/3 wysokości, albo bierzemy metalową foremkę, wkładamy papierowe papilotki i zalewamy do takiej samej wysokości.
Jeżeli mamy silikonowe formy to bierzemy 4 sztuki na talerz i do mikrofali (u mnie na 650W przez 170-180s i jest ok). Po wyjęciu "wyrzucamy" babeczkę na papier do góry nogami tak, aby spód się wysuszył gdyż może być mokry.
Mikrofali nie użyjemy do metalowej formy więc zostaje tylko piekarnik (do niego mogą też iśc silikonowe). Niestety nie wiem ile czasu i w jakiej temperaturze piec, bo zawszę robie w mikrofali.
EDIT: Można jeszcze przed wstawieniem do mikrofali/piekarnika posypać wierzch wiórkami kokosowymi/zmielonymi orzechami


Smacznego






Zmieniony przez - paramaribo2 w dniu 2014-04-19 23:33:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 8064 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 42757
Spuper wyglądają te babeczki , aż lśnią Smacznego :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
niedziela całkiem całkiem. Przejedzony nie jestem :)

Na śniadanie 5 plastrów pasztetu + 3 jaja + 3 łyżki jajek z chrzanem + kromka razowca + na deser jedna babeczka kakowa
Na obiad 3 pieczone piersi z kaczki, 4 małe kawałki polędwiczek wieprzowych + 2 gałki ziemniaków i sporo mizerii z jogurtem, na deser kolejna babeczka.

Można powiedzieć, że samo białko wcinam. Teraz do 17:30-18 nic nie jem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
nadal wcinam pasztet, jaja z chrzanem i jajka. Do tego wypiłem jakies 0,3-0,4l soku jabłkowego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
20.04.2014r

Okno żywieniowe od 8:30 do 20:30 - czyli 12h :)


TRENING

Brak


SUPLEMENTACJA

Brak


DIETA

Bez liczenia.

Śniadanie: pasztet, jaja, jaja z chrzanem, 1 babeczka
Obiad: rosołek wołowy z makaronem, 3 piersi z kaczki, polędwiczki wieprzowe, ziemniaki, mizeria, 1 babeczka
Świętowanie duuużo pasztetu, dużo jaj z chrzanem, parę plastrów szynki, kiełbasy wiejskiej, 0,5l soku jabłkowego, 2 kawałeczki (małe) sernika na kakaowym cieście (sernik tylko z sera twarogowego)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
21.04.2014r

Obudziłem się sam z siebie o 5:25 :D, a zegar miałem na 6:00.
Wczoraj na nogach były lekkie domsy (trening by w sobote), natomiast dzisiaj masakra, chodzić nie mogę :D
Trening bardzo fajny dziś.
Po treningu na pompie sobie zmierzyłem łapę, i ZONK :) w prawej 41cm, czyli najlepszy wynik z tych "na pompie"


TRENING

Wyciskanie sztangielek na skosie 40st
10x(2x22kg) | 10x(2x22kg) | 10x(2x22kg) | 10x(2x22kg)
10x(2x22kg) | 10x(2x22kg) | 10x(2x22kg) | 9x(2x22kg)

Wyciskanie sztangi na płaskiej ławce
8x55kg | 8x55kg | 8x55kg | 8x60kg
8x50kg | 8x55kg | 8x55kg | 8x57kg

Rozpiętki na płaskiej ławce
12x(2x12kg) | 12x(2x12kg) | 12x(2x12kg) | 12x(2x12kg) | 12x(2x12kg)
12x(2x12kg) | 12x(2x12kg) | 12x(2x12kg) | 12x(2x12kg) | 12x(2x12kg)

Przenoszenie sztangi za głowę leżąc
10x22kg | 10x22kg | 10x22kg
10x22kg | 10x22kg | 10x22kg

Uginanie przedramion ze sztangą prostą
8x24kg | 8x26kg | 8x26kg | 8x26kg
8x20kg | 8x22kg | 8x24kg | 8x25kg

Naprzemienne uginanie przedramion z supinacją
10x10kg | 10x10kg | 10x10kg
10x10kg | 10x10kg | 10x10kg

Scyzoryki
16 | 16 | 16 | 16
15 | 15 | 15 | 15


SUPLEMENTACJA

Activlab Creatine + Beta-Alanine - 10g przed treningiem
L-tyrozyna - 1-1,5g przed treningiem
BCAA - 10g w trakcie i po treningu


DIETA

Świąteczna - głównie jaja, pasztet, wołowina, kiełbasa wiejska wiejska (nie sklepowa), babeczki kakowe, odrobina serniczka, ziemniaki, barszcz z uszkami z mięsem itp.
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Brak tu SPAMU, brak też kasy, niema supli NIEMA MASY - SPAM !!

Następny temat

Ciezko powiedziec

WHEY premium