SKŁADNIKI - podwójna porcja - około 700g gotowych ciastek
100g zmielonych płatków owsianych (ew. mąka pszenna/żytnia 2000)
300g zmielonych wiórków kokosowych - tak dużo zmielonych ponieważ moje wiórki są w rozmiarze XL chyba
100g całych wiórków kokosowych - proporcją zmielonych do całych można manewrować
300-350ml mleka
50g białka waniliowego
1/2 buteleczki aromatu waniliowego - nie polecam armoatu Oetkera - daje zły posmak
szczypta soli
słodzik (opcjonalnie) - odpowiednik szklanki cukru - najlepiej w płynie, trzeba pamiętać aby wybrać słodzik na substancji która nie traci właściwości w wysokich temperaturach. Mój jest na bazie cyklaminianu sodu i sacharynianu sodu i jest git.
WYKONANIE
Mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki, a osobno mieszamy mleko ze słodzikiem i aromatem. Wlewamy mleko do miski i wszystko ręcznie dobrze mieszamy. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia nakładamy małe porcje gotowego ciasta nie większe jak piłeczka ping-pongowa. Ja preferuję jeszcze mniejsze żeby wyszło więcej ciasteczek i żeby się nie zapchać jedząc je :)
Blachę wkładamy do piekarnika ustawionego na 180-200 stopni na około 18-20 minut. Czas różny w zależności od ilości ciastek. Ciastka wyciągamy gdy się zarumienią.
To chyba wszystko :)
Smacznego
PS: Przepis na pasztet umieszczę wkrótce.