BURGERY z salsą z mango i domowym sosem BBQ
Składniki na 4 burgery
400 g mięsa wołowego, ja dałam mielony udziec
2 ząbek czosnku (można mniej, ja lubię czosnek)
2 łyżki sosu worcestershire, do kupienia w każdym supermarkecie
spora szczypta soli morskiej
8 plasterków boczku wędzonego
ser (ja dałam mozzarellę całą kulkę)
grahamki 4 szt
sałata lodowa
Mięso wymieszać z czosnkiem, sosem i solą, uformować 4 kotlety, na każdego burgera okręcić 2 plastry boczku, grillować z każdej strony po 5 min, pod koniec dać ser na górę aby się zagrzał.
Salsa z mango:
1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki wody
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka miodu
2 nasiona kardamonu
szczypta soli
szczypta kuminu
szczypta curry w proszku
Rozpuścić miód w wodzie, dodać resztę składników i gotować 30 min mieszając od czasu do czasu. Zblędować albo tłuczkiem ugnieść.
Sos BBQ:
1 duży pomidor, obrany i pokrojony w kostkę
4 łyżki wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka drobno posiekanej papryczki chilli
Wszystko do garnka i gotować aż do uzyskania konsystencji sosu. Trzeba często mieszać.
Oba sosy wystudzić przed podaniem.
Całość (bez warzyw ale liczyłam miód, mango i oliwę z sosu)
2420 kcal
B 169
W 254
T 81
Na jedną porcję
605 kcal
B 42,25
W 63,5
T 20,25
Stop saying I WISH
and
start saying I DID