Przepis na cheeseburgery.
- 50g mielonej wołowiny (może być taka na tatar)
- Bułka z sezamem.
- plasterek sera topionego tost/cheddar Hochlandu.
- parę liści sałaty lodowej
- plaster pomidora, ogórek, rzodkiewka - co lubimy.
- keczup, majonez, musztarda/sos BBQ
- sól, pieprz.
Robimy placki z wołowiny, po 50g na burgera. Ręce tłuścimy jakąś oliwą i formujemy placki. Bez oleju będzie się przyklejać do łapy. Placki na rozgrzany tłuszcz na 2 minuty z każdej strony. Trzeba czymś przydusić placki, jakimś słoikiem, żeby były płaskie, inaczej się mięso wybrzuszy i będzie kicha.
Kroimy bułę na 2, smarujemy jakimiś keczupami, majonezami - co lubimy.
Kładziemy mięso, na to ser, potem sałata, potem pomidor, jakiś ogórek, cebula. Przykrywamy drugą bułką, ugniatamy lekko.
Wkładamy do piekarnika na 5 minut, wyjmujemy i zajadamy
.