Stary, opracowany dość dawno przeze mnie przepis:
1.
Ostra jajecznica z tuńczykiem:
[100g] 1 duża cebula
[75g] szynka/polędwica
[135g] tuńczyk z puszki
[20g] olej/oliwka (lub wylejemy z puszki tuńczyka, jeśli jest w oleju)
[100g] twaróg
[112g] 2 całe jajka
[105g] 3 białka jaj
+ składniki dodatkowe: wasabi, czosnek mielony, mielona ostra papryka, pieprz
Wartości:
Waga: 652g
Białko: 100,7g
Tłuszcz: 40g
Węgle: 11,5g
Błonnik: 1,8g
Energia: 802 kcal
Czas przygotowania: kilkanaście minut (z przyszykowaniem składników do 20-25)
Przygotowanie
1. Na patelnię wlewamy olej, grzejemy
2. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię
3. Mięsko (użyłem takiego
http://i.imgur.com/zXI6D.jpg ) kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli -
http://i.imgur.com/g1tXT.jpg - Niech się smażą na małym ogniu, zajmujemy się resztą. Czasem można zamieszać żeby się nie opalało bardzo od spodu.
4. Wbijamy do szklanki jajca według upodobań, może być więcej, może być bez żółtek, czy z większą ich ilością -
http://i.imgur.com/WrAPT.jpg
5. Dorzucamy na patelnię tuńczyka -
http://i.imgur.com/qg4tf.jpg
6. Wrzucamy łychę lub dwie wasabi -
http://i.imgur.com/xtq8x.jpg - oczywiście po tym oblizujemy łyżkę
7. Po wymieszaniu wlewamy jajca -
http://i.imgur.com/ESWBs.jpg - po czym można dorzucić czosnku i pieprzu
8. Jak jajca się trochę utwardzą dorzucamy twaróg -
http://i.imgur.com/FXtlH.jpg :)
9. Całość mieszamy jeszcze przez chwilę -
http://i.imgur.com/p0e42.jpg
10. Gotowe :)
http://i.imgur.com/Cq2Si.jpg (nie jem tego nożem ) - można przegryźć bułą i popić jakimś ciekawym płynem. Smakuje też jak najbardziej z keczupem. Po nałożeniu można dosypać (a nawet trzeba) podobnego specjału:
http://i.imgur.com/XXbEt.jpg )
Kilka uwag:
- Manewrując dodawaniem przypraw można uzyskać większą lub mniejszą odczuwalną "pikantność" - im później dodamy przyprawy, tym ostrzejszy smak będzie. Hardkorowo możemy dodać wszystkie 4 dopiero po nałożeniu
- Śmiało można nie dodawać kilku składników (twarogu, mięska, przypraw), jajka i tuńczyk uznaję jednak za bazę.
- Przy takiej ilości białka (jeszcze jak się popije szejkiem białkowym) może wystąpić spory efekt termogeniczny, do tego ten posiłek trochę zapcha, jak ktoś masę robi to ostrożnie z tym, bo po 3 godzinach niekoniecznie będzie się chciało jeść)
- Jeśli NIE użyjemy twarogu, to
nie będzie efektu odsączenia się wody.
Nowy, sprawdzony, SMACZNY jak cholera.
2.
Omlet "MASA"
- Duża miska + mikser :)
- 5 całych jajek
- 150g pełnego mleka
- 100g mąki
- 30g WPC/WPI [25g białka]
- 50g żółtego sera
- 50g startej szynki/polędwicy (np. drobiowej)
- Odrobina oliwy na patelnię
- Ewentualnie keczup i przyprawy
Wartości bez oliwy i keczupu:
Waga: ~620g
Białko: 93g
Tłuszcz: 46g
Węgle: 68g
Błonnik: 3g
Energia: 1050 kcal
Czas przygotowania: ~25min
Przygotowanie:
- Do dużej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, wrzucamy ser i mięso
- Dosypujemy POŁOWĘ mąki
- Zaczynamy miksować, po chwili dosypujemy resztę mąki
- Wlewamy mieszankę na patelnię (najlepiej teflon)
- Bardzo mały ogień, przykrywamy, czekamy ~10 minut, odwracamy, czekamy 7-8minut
Uwagi:
- Jeśli nie chcemy sypać tyle mąki, to trzeba zmniejszyć też ilość wlewanego mleka
Efekt:
http://i48.tinypic.com/1410e2f.jpg
http://i50.tinypic.com/r1mlxy.jpg
SMACZNEGO ;)
Zmieniony przez - FanC w dniu 2012-12-27 19:02:53