Placek owsiany
Czas przygotowania: 15-20 min
Potrzebne składniki:
- płatki owsiane 100g
- orzechy włoskie 60g
- jajka 240 g (4 sztuki) lub banan 1 sztuka
- serek wiejski 150g
- jabłko 400g (2 sztuki)
- żurawina lub rodzynki 50g
- kakao 5g (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
1. Mielimy płatki owsiane i orzechy w mikserze lub młynku.
2. Do miski wrzucamy zmielone orzechy i płatki, jajka, serek wiejski oraz kakao. Dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy starte na tarce z dużymi oczkami jabłka i żurawinę. Delikatnie mieszamy, aby nie zniszczyć faktury owoców.
4. Całą masę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię teflonową, po czym zmniejszamy gaz na "średni". Smażymy pod przykryciem pierwszą stronę ok. 10 min (aby wierzch się lekko ściął).
Następnie przekładamy na drugą stronę. Do pomocy może nam przyjść pokrywka (przykładamy pokrywkę do góry placka i gwałtownie obracamy do góry nogami patelnię - wystarczy zsunąć placek z pokrywki na patelnię).
Jeśli owoc był mało słodki, można posmarować miodem.
Najlepiej smakuje na zimno.
Smacznego!
Wartości odżywcze:
Węglowodany: 147,5
Białko:65,6
Tłuszcze:77,5
Czas przygotowania: 15-20 min
Potrzebne składniki:
- płatki owsiane 100g
- orzechy włoskie 60g
- jajka 240 g (4 sztuki) lub banan 1 sztuka
- serek wiejski 150g
- jabłko 400g (2 sztuki)
- żurawina lub rodzynki 50g
- kakao 5g (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
1. Mielimy płatki owsiane i orzechy w mikserze lub młynku.

2. Do miski wrzucamy zmielone orzechy i płatki, jajka, serek wiejski oraz kakao. Dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy starte na tarce z dużymi oczkami jabłka i żurawinę. Delikatnie mieszamy, aby nie zniszczyć faktury owoców.

4. Całą masę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię teflonową, po czym zmniejszamy gaz na "średni". Smażymy pod przykryciem pierwszą stronę ok. 10 min (aby wierzch się lekko ściął).

Następnie przekładamy na drugą stronę. Do pomocy może nam przyjść pokrywka (przykładamy pokrywkę do góry placka i gwałtownie obracamy do góry nogami patelnię - wystarczy zsunąć placek z pokrywki na patelnię).

Jeśli owoc był mało słodki, można posmarować miodem.
Najlepiej smakuje na zimno.
Smacznego!

Wartości odżywcze:
Węglowodany: 147,5
Białko:65,6
Tłuszcze:77,5
Doświadczenie to wymagający nauczyciel.
Pierw każe zdać egzamin, dopiero potem uczy.