SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zgłoszenia do konkursu - Posiłek wysokobiałkowy :)

temat działu:

Oficjalne forum MUTANT - PVL

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 21525

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 35 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 818
Placek owsiany
Czas przygotowania: 15-20 min

Potrzebne składniki:
- płatki owsiane 100g
- orzechy włoskie 60g
- jajka 240 g (4 sztuki) lub banan 1 sztuka
- serek wiejski 150g
- jabłko 400g (2 sztuki)
- żurawina lub rodzynki 50g
- kakao 5g (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

1. Mielimy płatki owsiane i orzechy w mikserze lub młynku.

2. Do miski wrzucamy zmielone orzechy i płatki, jajka, serek wiejski oraz kakao. Dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy starte na tarce z dużymi oczkami jabłka i żurawinę. Delikatnie mieszamy, aby nie zniszczyć faktury owoców.

4. Całą masę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię teflonową, po czym zmniejszamy gaz na "średni". Smażymy pod przykryciem pierwszą stronę ok. 10 min (aby wierzch się lekko ściął).

Następnie przekładamy na drugą stronę. Do pomocy może nam przyjść pokrywka (przykładamy pokrywkę do góry placka i gwałtownie obracamy do góry nogami patelnię - wystarczy zsunąć placek z pokrywki na patelnię).

Jeśli owoc był mało słodki, można posmarować miodem.
Najlepiej smakuje na zimno.
Smacznego!


Wartości odżywcze:
Węglowodany: 147,5
Białko:65,6
Tłuszcze:77,5

Doświadczenie to wymagający nauczyciel.
Pierw każe zdać egzamin, dopiero potem uczy.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1358 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 12413
Stary, opracowany dość dawno przeze mnie przepis:

1. Ostra jajecznica z tuńczykiem:



[100g] 1 duża cebula
[75g] szynka/polędwica
[135g] tuńczyk z puszki
[20g] olej/oliwka (lub wylejemy z puszki tuńczyka, jeśli jest w oleju)
[100g] twaróg
[112g] 2 całe jajka
[105g] 3 białka jaj
+ składniki dodatkowe: wasabi, czosnek mielony, mielona ostra papryka, pieprz

Wartości:
Waga: 652g
Białko: 100,7g
Tłuszcz: 40g
Węgle: 11,5g
Błonnik: 1,8g
Energia: 802 kcal

Czas przygotowania: kilkanaście minut (z przyszykowaniem składników do 20-25)

Przygotowanie
1. Na patelnię wlewamy olej, grzejemy
2. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię
3. Mięsko (użyłem takiego http://i.imgur.com/zXI6D.jpg ) kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli - http://i.imgur.com/g1tXT.jpg - Niech się smażą na małym ogniu, zajmujemy się resztą. Czasem można zamieszać żeby się nie opalało bardzo od spodu.
4. Wbijamy do szklanki jajca według upodobań, może być więcej, może być bez żółtek, czy z większą ich ilością - http://i.imgur.com/WrAPT.jpg
5. Dorzucamy na patelnię tuńczyka - http://i.imgur.com/qg4tf.jpg
6. Wrzucamy łychę lub dwie wasabi - http://i.imgur.com/xtq8x.jpg - oczywiście po tym oblizujemy łyżkę
7. Po wymieszaniu wlewamy jajca - http://i.imgur.com/ESWBs.jpg - po czym można dorzucić czosnku i pieprzu
8. Jak jajca się trochę utwardzą dorzucamy twaróg - http://i.imgur.com/FXtlH.jpg :)
9. Całość mieszamy jeszcze przez chwilę - http://i.imgur.com/p0e42.jpg
10. Gotowe :) http://i.imgur.com/Cq2Si.jpg (nie jem tego nożem ) - można przegryźć bułą i popić jakimś ciekawym płynem. Smakuje też jak najbardziej z keczupem. Po nałożeniu można dosypać (a nawet trzeba) podobnego specjału: http://i.imgur.com/XXbEt.jpg )

Kilka uwag:
- Manewrując dodawaniem przypraw można uzyskać większą lub mniejszą odczuwalną "pikantność" - im później dodamy przyprawy, tym ostrzejszy smak będzie. Hardkorowo możemy dodać wszystkie 4 dopiero po nałożeniu
- Śmiało można nie dodawać kilku składników (twarogu, mięska, przypraw), jajka i tuńczyk uznaję jednak za bazę.
- Przy takiej ilości białka (jeszcze jak się popije szejkiem białkowym) może wystąpić spory efekt termogeniczny, do tego ten posiłek trochę zapcha, jak ktoś masę robi to ostrożnie z tym, bo po 3 godzinach niekoniecznie będzie się chciało jeść)
- Jeśli NIE użyjemy twarogu, to nie będzie efektu odsączenia się wody.



Nowy, sprawdzony, SMACZNY jak cholera.
2. Omlet "MASA"



- Duża miska + mikser :)
- 5 całych jajek
- 150g pełnego mleka
- 100g mąki
- 30g WPC/WPI [25g białka]
- 50g żółtego sera
- 50g startej szynki/polędwicy (np. drobiowej)
- Odrobina oliwy na patelnię
- Ewentualnie keczup i przyprawy

Wartości bez oliwy i keczupu:
Waga: ~620g
Białko: 93g
Tłuszcz: 46g
Węgle: 68g
Błonnik: 3g
Energia: 1050 kcal

Czas przygotowania: ~25min

Przygotowanie:
- Do dużej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, wrzucamy ser i mięso
- Dosypujemy POŁOWĘ mąki
- Zaczynamy miksować, po chwili dosypujemy resztę mąki
- Wlewamy mieszankę na patelnię (najlepiej teflon)
- Bardzo mały ogień, przykrywamy, czekamy ~10 minut, odwracamy, czekamy 7-8minut

Uwagi:
- Jeśli nie chcemy sypać tyle mąki, to trzeba zmniejszyć też ilość wlewanego mleka

Efekt:
http://i48.tinypic.com/1410e2f.jpg
http://i50.tinypic.com/r1mlxy.jpg


SMACZNEGO ;)





Zmieniony przez - FanC w dniu 2012-12-27 19:02:53

My nie używamy maszyn, my je tworzymy...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 34 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 2
PRODUKTY
DWIE PUSZKI TUNCZYKA SOS WLASNY
6 JAJEK KURZYCH
PUSZKA KUKURYDZY
JOGURT NATURALNY 500mg
PRZYGOTOWANIE
TUNCZYKA Z SOSEM ODCEDZONA KUKURYDZE WZUCAMY DO NACZYNIA GOTUJEMY JAJKA NA TWARDO POCZYM STUDZIMY I KROIMY W KOSTKE WZUCAJAC DO NACZYNIA Z TUNCZYKIEM WLEWAMY JOGURT DODAJEMY SOLI MIESZAMY I SALATKA GOTOWA NAJLEPIEJ SMAKUJE NA ZIMNO
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 247 Wiek 23 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 6262
Białkownik Poranny

Jest to chyba najprostszy, najpospolitszy a za razem najlepszy przepis na placek owsiano-białkowy. Jedyne co nam potrzeba to:
-Płatki owsiane(100g)
-Woda
-Jedna miarka odżywki białkowej(33g) w moim wypadku jest to smak białej czekolady
-Jedno jajko (~70g)
-Patelnia(lol?) najlepiej teflonowa
-Oliwa z oliwek do smażenia (5g)
- +/- 30 min z życia
Oczywiście można kombinować ze składnikami aby zwiększyć ilość białka
można dać np. 2 jajka mniej wody, więcej odżywki białkowej itd.

Najpierw zalewamy płatki owsiane wrzątkiem (ja zalewam na noc i rano mam gotowe, jeśli ktoś robi na szybko to czeka aż zmiękną i odsącza. W wersji na noc nie trzeba odsączać) tak aby wszystkie płatki były pod wodą.

(tu są już namoknięte)
Następnie wsypujemy białko, mieszamy (jeśli jest nam ciężko dolewamy wody. W tym czasie możemy zacząć rozgrzewać oliwę na patelni (osobiście preferuje 5 min na malutkim ogniu). Do masy wbijamy jajko i mieszamy. Masa powinna wyglądać tak:

Wylewamy na patelnie i rozprowadzamy. Tej stronie dajemy ok. 10 min na małym ogniu 5 na średnim (można kombinować w zależności jaki placek chcemy uzyskać im dłużej go będziemy smażyć tym będzie on bardziej chrupki. Oczywiście w granicach rozsądku aby go nie spalić). Obracamy

Tej stronie dajemy już troszkę mniej czasu.
Gotowy placek prezentuje się tak:

OMNOMNOMNOM NOM :D
Wartości odżywcze wg. poTreningu.pl nie wliczając oliwy:
Białko: 46
Tłuszcze: 14
Węglowodany: 65
Kcal: 580
SMACZNEGO!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 2531 Wiek 106 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 12950
Prostokącik białkowy
Czas przygotowania: 15 sekund

Potrzebne składniki:
Chudy twaróg 250g

Wyciągamy chudy twaróg z lodówki


Kładziemy na talerzu:



I mamy gotowy wysokobiałkowy posiłek
Białko: 61
Tłuszcz: 0,7
Węglowodany: 7
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 95 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1477
Omlet
Polecam szczególnie po treningu. Posiłek bogaty w białko i węglowodany.
3 jajka duże lub 4 małe
100 g. płatków owsianych
1 banan
żurawina suszona

Jajka rozbić na patelni teflonowej (nie rozgrzanej), wymieszać z płatkami owsianymi, dodać na wierzch plasterki banana i posypać żurawiną. Po czym włączyć ogień i tak na dużym ogniu gotować (nie mieszając i nie przewracając omletu) przez 30 sekund, potem zmniejszyć ogień na minimum, przykryć patelnie i po 7 minutach danie gotowe :) smacznego


Zmieniony przez - Nakano w dniu 2012-12-31 12:43:40

Nikt nigdy nie osiągnął nic wspanialszego, oprócz tych, którzy ośmielili się wierzyć, że jest w ich wnętrzu coś, co przewyższa okoliczności

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 5501 Wiek 25 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 54957
PIZZA na maso-siłę

1. Składniki
do ciasta:
-3 szklanki mąki, drożdże,ciepłe mleko,oliwa,jajko,szczypta cukru
na ciasto
-koncentrat pomidorowy,pieczarki,szynka,filet z kurczaka,kukurydza,papryka,odrobina sera żółtego,oregano

2. Sposób przyrządzenia
- mąkę przesypać przez sitko dodać drożdży z cukrem ,mleko,jajko,sól
-wszystko ręcznie wymieszać i ubijać dodać oliwy,dalej mieszać aż powstanie ciasto
-wstawić do szczelnej miski i ciepłej wody na 30 min
-następnie rozwałkować ciasto, na nie koncentrat i resztę składników
-wstawić do piekarnika na 20-30min i gotowe
3. Zawartość białka/Tłuszczy/węglowodanów na 100g lub porcję
w to w zależności od ilości składników ,u mnie na tym zdjęciu :
b20g/t8/ww 35,można dodać więcej kurczaka



Zmieniony przez - Monos w dniu 2013-01-01 11:58:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 5501 Wiek 25 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 54957
STEKI WOŁOWE W SOSIE BIEDRONKOWYM Z RYŻEM I WARZYWAMI

Składniki:
-ryż basamati
-wołowina
-pomidory
-oliwa z oliwek
-czosnek

Sposób przygotowania:
-na rozgrzaną patelnie nalać oliwę,po chwili położyć 2 ząbki czosnku
-stek przyprawić solą i pieprzem, i położyć na patelni
-smażyć po 8 minut na średnim ogniu
-ryż basamati wrzucić do ciepłej wody i gotować 13 minut
-sos robiłem z proszku który kupiłem w biedronie :D
-wołowina została przekręcona na drugą stronę dodać odrobinę masła
-pomidor pokroić i gotowe
BB -T-WW
białkomięsa było ok 170g to z 30-40g białka,ryżu 50g=38g węgli,a tłuszczy na oko 15-20.
Czas przygotowania ok 30min.


Zmieniony przez - Monos w dniu 2013-01-02 21:42:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 7 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5488
Roladki z piersi z kurczaka nadziewane żurawiną

500g piersi z kurczaka
60g żurawiny suszonej
ok. 5g oliwy
chili w proszku

czas przygotowania ok 50 min

1. Pierś z kury oczyszczamy i dzielimy, lekko rozbijamy
2. Żurawinę siekamy i nadziewamy nią rozbite kawałki piersi z kurczaka LEKKO posypując chili
3. Nadziane mięso zawijamy i spinamy wykałaczkami
4. naczynie żaroodporne smarujemy oliwa z oliwek i wykładamy roladkami po czym otwarte naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
5. pieczemy przez 15 min. po czym przekręcamy i dolewamy 100-150 ml wody i pieczemy przez kolejne 25 min

jedna roladka ok. 100g
białko - ok 22g
węglowodany - ok. 6,5
tłuszcz <2g

Smacznego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 28 Wiek 25 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 3276
Pierś z kurczaka z ryżem w przecierze pomidorowym

Składniki:
- ok. 200g piersi z kurczaka
- 100g ryżu naturalnego
- ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego 30%
- pół cebuli
- pół papryki
- pół pomidora
- przyprawa do kurczaka
- pieprz Cayenne
- oliwa z oliwek

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso kroimy na średnie kawałki (ok. 5x5cm), lekko smarujemy oliwą, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i pieprzem Cayenne, wkładamy do naczynia żaroodpornego i na 20 minut do piekarnika na 180 stopni. Kroimy warzywa w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przerzucamy go do większej miski, a następnie mieszamy razem z warzywami i koncentratem pomidorowym. Wykładamy na talerz razem z mięsem. Mięso może być na ryżu lub obok, to już od własnych upodobań. Jak ktoś woli może usmażyć mięso na patelni. SMACZNEGO! :)

Wartości odżywcze:
ok. 630kcal
białko - ok. 55g
węglowodany - ok. 85g
tłuszcze - ok. 10g






Zmieniony przez - dezo w dniu 2013-01-03 16:27:30

Zmieniony przez - dezo w dniu 2013-01-03 16:28:17
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sniezynka %-)

Następny temat

Dieta z Mutant Mass

Fruzelina