Szacuny
20
Napisanych postów
2619
Wiek
31 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
36108
Witam,
chciałem się zapytać, jak to jest z jakością białka niezwierzęcego. Jeśli na przykład po treningu chcę zjeść 30g białka pełnowartościowego w jednym posiłku, to powinienem liczyć białko z ryżu/kaszy/makaronu jako pełnowartościowe?
Ostatnio kupiłem sobie makaron pełnoziarnisty, który w 100g zawiera 68g węgli i 15g białka. Czy to znaczy, że wystarczy mi dodać 15g białka np z kurczaka, czy powinienem dodać więcej mięsa?
Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
52544
Bodajże na przykładzie mleka dowiedziono że mleko odtłuszczone gorzej się przyswajało,natomiast mleko nieodtłuszczone wchłaniało się znacznie lepiej,co dowodzi że obecność tłuszczy ma również swoje plusy.
Nie widziałem tego badania, jednak nawet jeśli - ciężko na podstawie tego wysnuwać jakieś wnioski.
Zbyt duża ilość tłuszczy tuż przed lub po wysiłku może spowodować bóle brzucha<gdyż są ciężko strawne> a po 2 <choć nie jestem w 100% pewien czy dobrze pamiętam> podczas wysiłku dokonuje się nie porządadany rozpad tłuszczy co powoduje FAT:)
Tej części nie do końca rozumiem.
Co do bólu brzucha jest to dośc indywidualna rzecz, poza tym warto rozgraniczyć tutaj tłuszcze zemulgowane i te niezemulgowane.
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
j/w. Natomiast bialko roslinne i zwierzęce sie uzupelnia, stad wiele osob liczy calosc na pule bialka w bilansie. ale są tez tacy, ktorzy liczą jedynie zwierzece. niemniej, po treningu do makaronu zjedz solidną porcje miesa/ryby
Szacuny
3
Napisanych postów
452
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
3100
Ogólnie się przyjęło że ilość białka zwierzęcego i roślinnego powinno być 50/50-czyli 50% całości to białko roślinne,a drugie 50% białko zwierzęce. W praktyce jednak zwykle stosuje się więcej zwierzęcego:)
Szacuny
5
Napisanych postów
292
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
7450
Bialka zwierzece zawieraja aminokwasy egzogenne ktore trzeba dostarczyc organizmowy poniewaz sam ich nie wytwarza, zawiera sie w nich tzw BCAA. Bialka roslinne sa uwazane za gorsze bo maja malo aminokwasow niezbednych. Jezeli laczy sie oba rodzaje w jednym posilku, to raczej mozna je sumwoac.
Szacuny
9
Napisanych postów
434
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
38661
Mięso też nie jest takie genialne, nie bez powodu to właśnie białka z jaj są uznawane za wzór. W mięsie jest niewystarczająca pula aminokwasów: tryptofanu, metioniny i waliny. Ale kto je same mięso. polecam wpisać "biological value" i znaleźć tabelkę "typical values".
znalazłem tabelkę na tej stronie druga tabela co ciekawe mięso z kuraka prawie idealnie co do aminokwasu tryptowany, ale mięso wołowe cieniutko, za to oba słabo z metioniną i waliną ocena w odniesieniu do jajka
Zmieniony przez - kanap w dniu 2012-11-07 12:40:47
Szacuny
5
Napisanych postów
292
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
7450
A nie wydaje CI sie ze jajka (T~9,7g) nie maja za duzo tluszczu jako posilek okolo treningowy? Moga wplynac na szybkosc wchlaniania sie pozostalych makroelementow.
Szacuny
20
Napisanych postów
2619
Wiek
31 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
36108
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Bardzo mi pomogły. Mam jednak dalej jedno pytanie.
Tak się składa, że często robię trening około godziny 19-20, bo późno kończę zajęcia na uczelni i lubiłem sobie zjeść po treningu jakąś jajeczniczkę. Dlaczego jajka nie nadają się na posiłek okołotreningowy?